Digitalizacija
13.04.2023 11:30

Deli z drugimi:

Share

Kako v Sloveniji nastajajo Pametna mesta 4.0

Vse več krajev po svetu sprejema koncept pametnih mest, ki z digitalizacijo in pametnimi rešitvami prinašajo koristi tako gospodarstvu in industriji kot lokalnim skupnostim in prebivalcem.

O digitalni preobrazbi gospodarstva ni potrebno izgubljati besed, saj se njenega pomena in prednosti, ki jih prinaša, dobro zavedamo tudi v Sloveniji. Vse bolj pa v ospredje prihaja tudi digitalizacija mestnih storitev v povezavi in sodelovanju z meščani. V T-2 že uvajajo najnovejše tehnologije pri upravljanju platform naslednje generacije v okviru projekta T-2 Pametna mesta 4.0. Ta bo pomembno vplival k doseganju ciljev digitalne strategije Slovenije na področju politik in strukturnih ukrepov dviga uporabe digitalnih javnih storitev za organizacije ter za pametna mesta, skupnosti in prebivalce. Uporaba najnovejših tehnologij pa gre z roko v roki s trajnostnim razvojem gospodarstva in družbe. Projekt sofinancira Evropska unija iz Sklada za okrevanje in odpornost.

Razvoj prijaznejših storitev za uporabnike

Ambicije partnerjev projekta – poleg vodilnega partnerja T-2 še Solviks, d. o. o. in Flycom Technologies, d. o. o. – so usmerjene v razvoj pametnih okolij, ki uporabljajo vrsto raznolikih podatkov in se med seboj povezujejo, ter v nadgradnjo oblačne IKT infrastrukture. Osredotočenost je na platformi za povezovanje naprednih tehnologij in sinhronizaciji njihove uporabe kot tudi optimalni izvedbi digitalnih dvojčkov, velepodatkov, napredni avtomatizaciji procesov, umetni inteligenci za preobrazbo odločevalskih sistemov in internetu stvari (IoT) s ciljem razvoja prijaznejših storitev za uporabnike. Med pomembnimi usmeritvami so vzpostavitev enotne digitalne e-identitete uporabnikov skozi vse sisteme za njihovo digitalno preverjanje ter uporaba sodobnih metod za e-plačila. Tu je še avtomatizirana priprava naprednih IT okolij ter robnega računalništva za potrebe razvoja infrastrukturnih aplikacij.

S platformo, s katero bodo zagotovili uvedbo enotne e-identitete, bodo vzpostavili tudi pametni sistem za spodbujanje interakcij z uporabniki ali člani skupnosti ter poskrbeli za napredna digitalna orodja za razvoj, graditev in prenos znanja ter digitalnih kompetenc.

Referenčni primer je Mestna občina Kranj

Referenčni primer trajnostno naravnanega mesta z zmogljivim informacijskim okoljem je Mestna občina Kranj, ki koncept gradi v tesnem sodelovanju z družbo T-2. Prav tako občina Logatec, ki je v okviru projekta Logatec Supermesto s T-2 rešitvami korak bližje zagotavljanju boljše digitalne dostopnosti občinskih služb in mestnih storitev.

Mestna občina Kranj je v sodelovanju s T-2 pripravila platformo, ki bo na enem mestu omogočala zbiranje podatkov iz okolja in storitvah na območju same občine. Gre torej za upravljanje in pregled nad mnogimi kazalniki – od kakovosti zraka in ravnanja z odpadki do različnih drugih storitev.

Mobilna aplikacija Pametni Kranj bo tako ponujala informacije o okolju, vremenu, občinskih dogodkih ter storitvah, ki so povezane z mobilnostjo, kot so denimo informacije o možnostih parkiranja. Registrirani uporabniki bodo imeli dostop do širšega nabora funkcionalnosti, personalizirane komunikacije z občino … Primer: uporabnik bo v aplikacijo med drugim vnesel naslov stalnega prebivališča. Na podlagi tega bo na mobilnik prejel personalizirano informacijo o odvozu odpadkov in podobno.

Digitalne inovacije, avtomatizacija, robotizacija …

Ob razvoju novih rešitev za pametna mesta bodo konzorcijski partnerji s projektom pospešili tudi številne spremembe v gospodarskem sektorju. Uvedba digitalnih inovacij, avtomatizacije, robotizacije ter tehnologij 4IR in 5IR bo pripomogla k povečanju učinkovitosti, produktivnosti in konkurenčnosti vključenih velikih podjetij ter uporabnikov rešitev. Tudi v srednjih, malih in mikro podjetjih bo digitalizacija vplivala podobno učinkovito.

Uporabljene tehnologije bodo tudi ključna podpora za internet stvari (IoT) ter umetno inteligenco pri preobrazbi odločevalskih sistemov, vključno s kibernetsko varnostjo. V ta sklop štejejo še velepodatki ter virtualna resničnost (VR), obogatena resničnost (AR) oziroma razširjena resničnost (XR). Več najdete na spletni strani www.t-2.net (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
pametna mesta

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem T-2 d.o.o
Za več informacij so vam na voljo pri T-2 d.o.o
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem T-2 d.o.o? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več