Odklop od tehnologije
23.11.2023 10:14
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako tehnologija vpliva na naš dih in kaj lahko storimo

Ali ste že kdaj opazili, da med delom za računalnikom, brskanjem po spletu ali uporabo telefona nezavedno zadržujete dih? Če je vaš odgovor pritrdilen, niste osamljeni.

Digitalni svet prinaša številne prednosti, od dostopnosti informacij do povezovanja s celim svetom. Vendar pa ta vsakdanja povezanost s tehnologijo s seboj prinaša tudi manj očitne posledice, med njimi vpliv na naše dihanje, koncentracijo in delovno uspešnost.

Tehnologija sama po sebi ne vpliva neposredno na naš dih. Vendar lahko sproži čustvene odzive – od navdušenja do stresa – ki posredno vplivajo na način, kako dihamo. Naše dihanje pa vpliva na skoraj vse aspekte našega življenja.

Spoznajmo tehnološko apnejo

Tehnološka apneja se pojavi, ko med uporabo digitalnih naprav:  brskanjem po spletu, pisanjem e-pošte ali delom na pomembnih projektih, nehote zadržujemo dih ali dihamo plitko. Nenadne in nenačrtovane prekinitve dihanja niso zdrave. Ta nenaravni dihalni vzorec lahko sproži stres in občutek tesnobe, kar zmanjšuje našo sposobnost osredotočenosti in produktivnost. Posledice so lahko podobne tistim pri spalni apneji, ki prav tako ni ugodna za naše zdravje.

Vzroki za tehnološko apnejo so različni, od pričakovanj, ki jih nalagajo družbeni mediji, do zatopljenosti v delo. Tudi sključena drža pri dolgotrajni uporabi naprav lahko omejuje dihanje.

Znaki tehnološke apneje:

  • stisnjeni zobje in napeta čeljust,
  • zgrbljena ramena,
  • hitro in plitvo dihanje,
  • zadrževanje diha,
  • bolečine v vratu in ramenih.

Jih opazite pri sebi? Kako pogosto se vam to zgodi? Kako to vpliva na vaše počutje in produktivnost?

Kaj lahko storimo, da bi se izognili tehnološki apneji?

Zavedanje lastnega dihanja je prvi korak k izboljšanju. Ko opazite, da med uporabo tehnologije zadržujete dih, zavestno preusmerite pozornost na dihanje.

Tu so štiri strategije za preprečevanje tehnološke apneje:

  1. Opazujte svoj dih. Naučite se prepoznati znake tehnološke apneje. Ko začutite, da zadržujete dih ali dihate plitvo, se zavestno osredotočite na dihanje. Vdihnite globoko skozi nos, zadržite nekaj sekund, nato pa počasi izdihnite skozi nos.
  2. Naredite nekaj zavestnih dihov. Postavite roko na popek, vdihnite skozi nos in pri tem nežno vodite trebuh navzven. Izdihnite skozi nos in nežno vodite trebuh notri. Naredite vsaj 3 takšne vdihe. Več dihalnih vaj najdete v knjigi Moč dihanja.
  3. Nastavite opomnike. Nastavite opomnike na telefonu, da vas spomnijo, da naredite kratek dihalni premor vsaj vsakih 90 minut. To je odličen način, kako se spomniti, da dihate pravilno, še posebej, če večino dneva preživite pred zaslonom.
  4. Digitalni post. Vsake toliko si vzemite čas brez digitalnih naprav. To vam ne bo samo pomagalo izboljšati dihalnih vzorcev, ampak tudi zmanjšati stres in izboljšati splošno kvaliteto življenja.

Dihanje vpliva na vse in vse vpliva na dihanje. Je naša življenjska sila in moramo ga negovati, še posebej v digitalni dobi. Z malo zavedanja in truda lahko ohranjamo zdrav dihalni vzorec.

Spodbuda k ukrepanju

Če ste se prepoznali v opisani situaciji, je čas za akcijo. Začnite z opazovanjem svojega dihanja, ko uporabljate digitalne naprave. Ko boste prepoznali znake tehnološke apneje, se zavestno osredotočite na dihanje in naredite nekaj zavestnih dihov. Če boste to počeli redno, boste opazili, da se vaše počutje in koncentracija izboljšujeta. Vaš dih je vaša moč – ga boste uporabili v svojo korist? (P.R.)


Predstavljamo vam najnovejšo knjigo Moč dihanja: 24 urni vodnik za preobrazbo življenja z zavestnim dihanjem.

Spoznajte več kot 50 prilagojenih dihalnih tehnik, ki so namenjene različnim trenutkom dneva. Ne glede na to, ali gre za jutranji zagon, preusmeritev pozornosti po dolgem sestanku ali pripravo na miren spanec, za to imamo ustrezen način dihanja!

Več o knjigi: https://proacta.si/knjiga-moc-dihanja/

Vabljeni tudi na spletni dogodek Moč dihanja


Sodelujete lahko tudi v nagradni igri za knjigo Moč dihanja ali pa za vstopnico na istoimenski dogodek, ki bo potekal prek spleta 2. decembra. Prijavite se lahko prek spodnjega obrazca.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Pro Acta.


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50