Računalništvo, telefonija
25.04.2012 14:26

Deli z drugimi:

Share

Kako spremeniti obiskovalce v kupce?

konverzija-nakupov.si
konverzija-nakupov.si

Kaj je optimizacija konverzije? Obiskovalcu s čim manj stresa omogočiti končanje konverzijskega dejanja na spletnem mestu. Na kratko: Pomagati obiskovalcu zaključiti nakup. Optimiranje konverzijskih stopenj pomeni večja prodaja, večje število dodanih izdelkov v košarico ter večje število uspešno opravljenih nakupov. Dvig stopnje konverzije iz 1% na 1.3% pomeni 30% več prodaje. Koliko takšna razlika pomeni v vašem poslu? Pri spletni trgovini s 1700 obiskovalci na mesec s povprečnim nakupom 25€ dvig stopnje konverzije iz 1% na 2% pomeni dvig prodaje iz 425€ na 850€. Vsak mesec.


Katere so bistvene prakse, ki preverjeno delujejo?

1. Pregled glavnih točk spletne trgovine

Bistvo konverzije je izboljšati uporabniško izkušnjo in odstraniti oz. nadomestiti slabe elemente oblikovanja.


Ključni cilji:

  • Vsebinska pomoč pri nakupu
  • Enostavnost obrazca za naročilo oz. s tem povezano odstranitev obvezne registracije v spletni trgovini pred nakupom
  • Preglednost informacij na produktni strani
  • Izpostavitev glavnih »call to action« gumbov
  • Uporabna in jasna navigacija

Pri analizi torej lahko izpostavimo 5 ključnih strani: prva stran, prikaz produktov v kategoriji, iskalnik, produktna stran ter zaključek nakupa (košarica in blagajna). To so glavni elementi, ki spremenijo obiskovalce v nakupe!


2. Merjenje stopnje konverzije

Optimizacija brez testiranja in merjena je nerealna in neuporabna, zato je pomembno da trgovino povežete z orodjem Google Analytics Ecommerce Conversion Rate. S pomočjo statistike lahko razberemo obnašanje obiskovalcev v trgovini in v katerem koraku se najpogosteje zgodi, da obiskovalec zapusti trgovino oz. do kam pripelje nakup – je to le do košarice, na zaključku naročila ali kje drugje.

3. Video snemalnik

Spoznavanje vaših strank ter uporabniške izkušnje je neprecenljivo. V fizični trgovini je to enostavno. Stojimo in opazujemo, kako se stranke odzovejo na spremembe, ki jih uvajamo. Pri spletni trgovini je zadeva drugačna. S pomočjo naprednega video snemalnika premikov miške, ki jih opravijo vaši obiskovalci in nato generiranje videa na podlagi obiskanih vsebin, klikov ter premikov posameznega uporabnika, dobimo video posnetek, ki nam pomaga:

  • Ustvariti sliko kakšni obiskovalci se zadržujejo na vaši spletni trgovini
  • Na katerem koraku stranke zapustijo vašo spletno trgovino
  • Kateri elementi v vašem designu negativno vplivajo na uporabniško izkušnjo.

Rezultat je analiza, ki nam pomaga optimizirati stopnjo konverzije.

4. Dodatki in moduli, ki izboljšajo konverzijo nakupov

Če je vaša spletna trgovine postavljena na t.i. opensource platformi, potem boste na spletu zlahka našli množico različnih dodatkov in modulov. Glede na izkušnje bi lahko rekli, da je najpomembnejši korak proces oddaje naročila in ravno na tej točki spletni trgovci največkrat izgubijo stranko, saj večina e-trgovin v osnovi uporablja tudi do 6 korakov dolg postopek oddaje naročila.

Zato je v prvi vrsti priporočljiv kar se da preprost in hiter postopek oddaje naročila – t.i. Naročilo v enem koraku (One step checkout), ki omogoča strankam, da vse potrebne podatke izpolnijo in izberejo na eni sami strani. Že samo s spremembo oddaje naročila verjamemo, da boste veliko naredili za vaše stranke in seveda za svoj prihodek!

Vaša pozicija na iskalniku se stalno spreminja. Stopnja konverzije po optimizaciji pa ostane enaka. Za vedno.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SPLETNI SITEMI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SPLETNI SITEMI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SPLETNI SITEMI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več
Zlati partner

INSTATEXT d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana,
InstaText je visokotehnološko podjetje, ki se ukvarja predvsem z umetno inteligenco in obdelavo naravnega jezika. Specializirani so za razvoj storitev avtomatiziranega izboljševanja ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več