Telefoni
09.12.2022 13:06

Deli z drugimi:

Share

Kako so stari telefoni v letu 2022 postali kul

Pogosto se sprašujemo, kupiti najnovejši telefon ali vztrajati z obstoječim ali celo kupiti katerega od starejših modelov. Naše mnenje je sledeče ...

Pametni telefoni še nikoli niso bili dražji. Medtem, ko so se cene vztrajno vzpenjale proti 1000 dolarjem, se je svetovno gospodarstvo sesulo. Si želite novo, sijočo tehnologijo, ki bi zamenjala staro napravo, vendar si je preprosto ne morete privoščiti?

Trik je v tem, da vam tega ni treba storiti. Čeprav podjetja morda ne bodo več proizvajala novih zalog, je vredno kupiti nekaj, kar je bila nekoč novost. Ta vrednost v zadnjih nekaj letih narašča, saj se razlike med generacijami zmanjšujejo, tako da jih sploh ni več, v nekaterih primerih pa so celo regresivne. Nakup starejših izdelkov se je spremenil iz izključno varčevalnega ukrepa v pametno odločitev, če pravilno razpolagate s svojimi kartami.

Stara stvar je zdaj poceni stvar

Prihranki so še vedno odličen motiv za nakup starejših izdelkov. Vzemimo za primer Google Pixel 6. Če pozorno pokukate v specializirane prenovljene trgovine, kot so Back Market, MusicMagpie ali celo Amazonova prenovljena trgovina, ga boste našli ceneje, kot je zahtevana cena telefona Pixel 6a. Pixel 6 morda res ima svoje težave, vendar je boljša naprava kot Pixel 6a. Enako velja tudi za druge glavne proizvajalce.

Apple iPhone 12 Pro in 13 Pro lahko najdete tudi za manj kot iPhone 13 in 14. Če ne upoštevamo omejitev, kot so teža, želena barva ali celo estetika (ki jo bomo obravnavali v kratkem), je nakup starih modelov pogosto ugodnejši. Tudi če izvzamemo odiozno lažno velikodušnost prazničnih ponudb, lahko prihranite do 300 dolarjev za izdelek, ki deluje enako dobro kot najnovejši modeli!

Stara stvar je zdaj dobra stvar

Nekoč so bile stare stvari slabe. Če bi kupili telefon, ki je bil izdan le pred nekaj meseci, bi tvegali, da se boste vrnili v preteklost, kot bi vas vrgla epizoda serije Doctor Who. Zasnove pametnih telefonov so se hitro spreminjale, napredek na področju tehnologije zaslonov, fotoaparatov, baterij in celo programske opreme pa je potekal s hitrostjo, ki je bila značilna za enega od nerealnih filmov o družini v avtomobilu.

Sodobni telefoni pa so v nasprotju s tem zelo dolgočasni. Po letih pokrivanja tehnoloških tem lahko že zdaj napišemo sporočila za novice o naslednjih velikih pametnih telefonih, pri čemer je treba popraviti le manjše podrobnosti. Ne gre za to, da bi proizvajalci postali tako leni, da bi potrebovali LED-ploščo, temveč za to, da so postali tako dobri pri izdelavi teh telefonov, da nimamo več razloga, da bi hrepeneli po novem telefonu.

Proizvajalci telefonov sami ne vidijo težav v svojih starih modelih. Novi iPad poganja procesor Apple A14 Bionic. To je isti čip, ki ga boste našli v iPhonu 12 iz leta 2020. Apple trdi, da so njegovi čipi iz leta 2020 tako dobri, da bodo leta 2022 veljali za nove. Pri telefonu Pixel 6a Google pravi enako za prvo generacijo čipa Tensor.

Stara stvar nam zdaj omogoča več možnosti

V vsaki trgovini, ki ponuja mešanico generacij naprav, je mogoče videti še nekaj: bogato izbiro po različnih cenah. Vzemimo nekaj tako preprostega, kot je barva. Recimo, da vam je všeč barvni odtenek Kinda Coral telefona Pixel 6. Končno ste privarčevali dovolj denarja in v žepu imate 600 dolarjev, s katerimi lahko kupite nov telefon. Samo ena stvar je, da ni na voljo v barvi, ki jo želite. Lahko se sprijaznite in kupite novost – Pixel 7 – za 600 dolarjev. Lahko pa kupite stari model za 500 dolarjev ali manj, prihranite denar in dobite, kar ste želeli. Dejstvo je, da so telefoni veliko več kot le barva.

IPhone 14 Plus je še en dober primer. Lahko kupite to bleščečo novost za 1000 dolarjev ali pa starejši iPhone 13 Pro Max. Ali pa 12 Pro Max. Ali pa 11 Pro Max, če želite srednje velik iPhone s trojno kamero. Seveda so Applovi iPhoni uradno na voljo v treh velikostih, vendar jih je na voljo kar šest, če ste pripravljeni razširiti pogled.

Se vam zdi, da fotoaparata iPhona 13 in 14 preveč obdelujeta slike? Stari model je še vedno dober, ne pozabite. Ali novi kameri Pixel manjka eden od vaših najljubših objektivov? Spet, stara izdaja ostaja dobra, kajne.

Če pogledamo današnji trg, vam za vrhunsko tehnološko izkušnjo ni več treba kupiti novosti.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple OnePlus 9 iPhone 13


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več