19.07.2012 12:25
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako se zaščititi pred sevanjem mobilnega telefona?

Trenutno eden izmed najbolj iskanih mobilnikov, Samsung Galaxy S III, ima zelo nizko vrednost SAR. Ta po podatkih Samsungove spletne strani znaša le 0,342 W/kg.
Trenutno eden izmed najbolj iskanih mobilnikov, Samsung Galaxy S III, ima zelo nizko vrednost SAR. Ta po podatkih Samsungove spletne strani znaša le 0,342 W/kg.

Mobilne telefone danes uporabljamo vsi, saj nam omogočajo ogromno uporabnih stvari. Prav zaradi njihove izjemne popularnosti pa se v stroki že dlje časa poraja vprašanje, ali njihova uporaba škoduje našemu zdravju. V zvezi z njihovo morebitno škodljivostjo je bilo napravljenih že kar nekaj raziskav. V lanskem letu smo dobili epilog dveh večjih.

V prvi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sicer ni uspela dokazati neposredne povezanosti med možganskim tumorjem in uporabo mobilnega telefona, je pa pokazala na možnost, da bi sevanje mobilnih telefonov lahko povečalo verjetnost za nastanek tega tumorja. To njihovo študijo je izvedlo 31 strokovnjakov, ki so spremljali posameznike, ki so mobilne telefone uporabljali od 10 do 15 let. Ker je bila doba spremljanja relativno kratka, so pri Svetovni zdravstveni organizaciji tudi dejali, da ne morejo napovedati, kakšne bi bile posledice za posameznika, če bi mobilnik uporabljal še dlje časa.

Povsem drugega mnenja pa je skupina strokovnjakov iz Danske. Ti so v 13 let dolgi raziskavi, v kateri je sodelovalo 358.000 prostovoljcev, ugotovili, da uporaba mobilnih telefonov človeku ne škoduje. Rezultati njihove raziskave kažejo, da je bil odstotek uporabnikov mobilnih telefonov, ki so zboleli za tumorjem, povsem enak odstotku zbolelih za tumorjem pri tistih, ki v svojem življenju niso nikoli uporabljali mobilnega telefona.

Četudi v stroki vlada različno mnenje glede škodljivosti mobilnikov, pa je vseeno dobro, da se pri njihovi uporabi držite določenih napotkov. Na inštitutu za neionizirana sevanja (www.inis.si) pri uporabi oziroma nakupu novega mobilnika predlagajo naslednje stvari:

– Če je le možno, kupite mobilnik, ki ima vrednost SAR (stopnja specifične absorpcije) nižjo od 0,6 W/kg. Kakšno vrednost SAR ima posamezen mobilnik, si lahko pogledate na spletni strani proizvajalca vašega mobilnika oziroma mobilnega operaterja, ali pa si jo poiščete na spletni strani http://www.inis.si/index.php?id=38.

– Izogibajte se klicem, kjer je slab signal. Slab signal je na primer daleč od baznih postaj, v kleteh, v garažnih hišah ter znotraj večjih objektov. Mobilnik bo namreč ob slabem signalu bolj seval kot ob dobrem signalu.

– Za klicanje se čim bolj poslužujte uporabe žičnih ali brezžične (bluetooth) slušalke, saj je pri njih količina sevanja, ki ga med klicem prejme telo, precej manjša, kot če si mobilnik naslonite direktno na uho. Še posebej se priporoča uporaba brezžične slušalke, saj je pri njej sevanje še manjše kot pr žičnih slušalkah. K temu naj še dodamo, da so brezžične slušalke danes zelo poceni. Za približno 20 € lahko kupite že povsem spodoben model slušalke.

– Klice omejite na nujne in hkrati omejite tudi njihovo trajanje. Če to ne gre, pa se poslužujte vsaj prej omenjenih slušalk ali uporabe SMS sporočil.

– Med vzpostavljanjem ali prejemanjem klica počakajte, da se vzpostavi povezava in šele nato mobilnik premaknite h glavi. Mobilnik nameč med vzpostavljanjem povezave deluje s polno močjo, ko pa je ta vzpostavljena, pa oddajno moč zmanjša na najnižjo, ki še zagotavlja povezavo.


Prijavi napako v članku