Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
Varnost
17.04.2024 07:14

Deli z drugimi:

Share

Kako preveriti električno varnost e-avtomobilov in sončnih elektrarn?

Kaj imajo skupnega elektrifikacija, trajnost in zeleni prehod? So razlog za vse večje število električnih vozil na cestah in vse več sončnih elektrarn na strehah gospodinjstev.
Vir: Metrel
Vir: Metrel

V iskanju trajnostnih in obnovljivih rešitev smo se zatekli k stari prijateljici – električni energiji. Vozila na notranje izgorevanje počasi nadomeščamo z električnimi, dobršen del flote moramo po EU direktivah zamenjati do leta 2035. Gospodinjstva so se spoznala s konceptom samooskrbe, ki je na voljo po zaslugi sončnih elektrarn.

Kdo pa preverja varnost in stabilnost novih električnih rešitev? V Horjulu se nahaja svetovni proizvajalec merilne in testne opreme na področju zagotavljanja varnosti električne energije. Podjetje Metrel je inovator na področju električne varnosti in med drugimi skrbijo tudi za električno neoporečnost medicinskih naprav. Skrbijo tudi za varnost fotovoltaičnih sistemov, lotili pa so se tudi električnih vozil.

Kako preverjajo varnost električnih avtomobilov?

Pred slabim mesecem so predstavili povsem nov MI 3132 EV Tester, izključno za namene testiranja električnih vozil. S testerjem lahko preverijo, ali določene komponente, kot na primer baterija, ustrezajo varnostnim standardom (UN ECE R100 in ISO 6469-3) z uporabo napetosti od 50 V do 1500 V. Tako se lahko prepričajo, da električni sistemi varno zadržujejo električno energijo brez nevarnosti uhajanja.

Z merjenjem DC napetosti lahko preverijo stanje baterije, z merjenjem TRMS napetosti in frekvence pa je moč natančno izmeriti dejanske napetosti in frekvence električnih sistemov. MI 3132 EV Tester je sposoben izmeriti majhne upornosti v električnih povezavah z DC preizkusnim tokom, kar pomaga zagotoviti dobro električno prevodnost in varnost.

MI 3132 EV Tester lahko uporabite za testiranje kritičnih komponent električnih vozil, kot na primer baterije, kablov in podobno. Za bolj prilagodljivo testiranje lahko nastavite različne testne parametre, kot sta trajanje in smer toka. Vnaprej programirane testne sekvence pa na prvem mestu poenostavijo uporabo in z avtomatizacijo pohitrijo testne postopke.

Prednost testerja je tudi v njegovi prenosljivosti, brezskrbni uporabi na prostem (zaščita IP54), Bluetooth komunikaciji z računalnikom in možnosti povezave s programsko opremo Metrel ES Manager, s katero lahko obdelate meritve, pripravite testne strukture, izvozite rezultate in še več.

V naslednjih letih, ko bodo na cesti večinoma električni avtomobili, bo delo podjetja Metrel še toliko pomembnejše.

MI 3115 PV Analyser – strogo in natančno testiranje fotovoltaičnih sistemov

Električna vozila so odgovor na vprašanje, kako zmanjšati ogljični odtis v prometu, fotovoltaični sistemi pa rešitev v iskanju samooskrbe in trajnosti v gospodinjstvih.

MI 3115 PV Analyser je napredno orodje, namenjeno preverjanju in testiranju fotovoltaičnih sistemov, ki pretvarjajo sončno svetlobo v električno energijo. Zmožen je delati z zelo visokimi napetostmi do 1500 V, kar pomeni, da lahko testira skoraj vse vrste solarnih panelov in sistemov, ki so trenutno v uporabi.

Najnovejši analizator podjetja Metrel lahko preveri, ali so povezave med solarnimi paneli pravilno izolirane za preprečitev nevarnih situacij, kot so udari in požari. Istočasno preveri, ali so tokovi in napetosti v mejah, ki jih določajo proizvajalci. MI 3115 PV Analyser je zmožen izvesti več različnih testov samodejno, kar pomeni, da lahko preprosto z enim ukazom izvršimo niz testov brez ročnega nastavljanja.

Večina podobnih analizatorjev testira samo I-V krivuljo, ki prikazuje, kako se tok obnaša s spreminjanjem napetosti na panelu. Metrelov najnovejši analizator pa lahko poišče točko maksimalne moči, kjer paneli proizvajajo največ energije, izmeri napetost odprtega tokokroga (Uoc) in kratkostičnega toka (Isc), preveri učinkovitost, preizkusi impedanco okvarne zanke in še več.

MI 3115 PV Analyser je orodje, ki si ga boste želeli imeti pri sebi pri namestitvi fotovoltaičnih sistemov ali pa pri njihovem rednem vzdrževanju.

Zaposlujejo vrhunske strokovnjake, ki znanje delijo tudi z vami

Metrelovi zaposleni so vrhunsko usposobljeni in svojo zakladnico znanja širijo tudi izven podjetja. Če bi želeli pridobiti ustrezne kompetence in certifikate ter se pridružiti njihovi misiji zagotavljanja električne varnosti, se pridružite Metrelovi akademiji.

Če imate ustrezne kompetence, pa vas bodo z veseljem sprejeli tudi v svojo ekipo sodelavcev. Svoj interes za sodelovanje lahko skupaj s CV-jem in motivacijskim pismom pošljete na e-naslov zaposlitev@metrel.si ali se prijavite na katerega od odprtih razpisov. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Metrel.
Vas zanima več iz te teme?
električna energija


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več