Triki in nasveti
18.02.2011 09:32
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako pravilno ravnati z litij-ionskimi baterijami?

Baterijam najbolj ustreza temperatura okolice med 0 in 10 stopinjami Celzija.
Baterijam najbolj ustreza temperatura okolice med 0 in 10 stopinjami Celzija.

Vedno več elektronskih naprav je opremljenih z litij-ionskimi baterijami. Zato ste si mnogi zagotovo že postavili vprašanje, kaj vse lahko vpliva na življenjsko dobo nepogrešljivih hranilnikov električne energije. Na srečo so odgovore na vedno aktualno vprašanje zbrali računalniški zanesenjaki spletne strani Ars Technica.

Če gre verjeti njihovim ugotovitvam, litij-ionskim baterijam najbolj škodi to, da iz njih iztisnemo do zadnje kapljice električne energije. Veliko manj škode bomo naredili, če bomo baterijo napolnili, preden se njena kapaciteta zmanjša pod 20 odstotkov. Litij-ionske baterije namreč nimajo tako imenovanega spominskega efekta.

Zanimivo je zagotovo to, da baterijam škodita še visoka toplota in polna napolnjenost. Če baterije dalj časa ne bomo uporabljali, je priporočljivo, da jo hranimo kar v hladilniku. Nizka temperatura dokazano vpliva na podaljšanje njihove življenjske dobe. Baterija naj bo napolnjena od 40 do 50 odstotkov kapacitete. Prav tako ni priporočljivo, da je baterija neprestano priključena na polnilec (na primer baterija prenosnega računalnika). Priporoča se še, da baterijo vsaj enkrat mesečno povsem izpraznimo in jo ponovno napolnimo.

Če bomo upoštevali te nasvete, se nam bo življenjska doba litij-ionske baterije zagotovo povečala. Kljub temu čudežev tu ne gre pričakovati. Baterije so potrošni material, in to je žal potrebno vzeti v zakup. V nekaj letih se bo njihova kapaciteta precej zmanjšala in bo potrebno kupiti novo.


Prijavi napako v članku