Življenjski slog
15.04.2022 11:25

Deli z drugimi:

Share

Kako pravilno in ustrezno vzdrževati robotski sesalnik?

Tudi najpametnejši med robotskimi sesalniki vsake toliko potrebujejo nekaj nege. Le ustrezno vzdrževani vam bodo namreč lahko služili dolgo.

Robotske sesalnike sestavlja ogromno različnih delov in senzorjev. Če zanje ne skrbite ustrezno in jih vestno vsake toliko očistite oziroma zamenjate, vas bo slej kot prej tudi vaš sesalnik pustil na cedilu. Gre za enostaven vzajemen odnos. Vi mu vsake toliko pokažete malo pozornosti in ga potrepljate s krpo, on pa bo nato zadovoljen veselo pospravljal naprej brez ugovorov in kašljanja. Podobno kot vaš jekleni konjiček, ki mu vsake toliko privoščite kopel in menjavo dotrajanih delov.

Le da pri vzdrževanju sesalnika potrebujete precej manj. V osnovi morate poskrbeti, da je dovolj »sit«, torej da ima napolnjeno baterijo, da ima dovolj prazen košek za smeti, da ima bistre oči, torej očiščene senzorje s katerimi se orientira po prostoru, da ima čist filter in da se njegove krtače lahko učinkovito vrtijo, torej da niso popolnoma prepletene z lasmi, ki jih je našel pri predhodnih sesanjih.

Kako to storiti? Povsem enostavno. Vse kar potrebujete, je mehka krpo iz mikrofibre, mehek čopič in morda še kakšen izvijač za tiste najbolj temeljite. Pred vsakim čiščenjem pa obvezno tudi izklopite sesalnik.

Čiščenje koška za smeti

Najbolj smiselno je začeti tam, kjer je najbolj umazano. Torej v košku, kjer se zbirajo posesane smeti. Ta je običajno lahko dostopen, zataknjen le s kakšnim zatičem, tako da ga enostavno odstranite, izpraznite in očistite kolikor ga je mogoče. Pri novejših sesalnikih iRobot Roomba, na primer modelih i3+, i7+, j7+ in s9+, ki veljajo za alfo in omego na tem področju, lahko košek brez slabe vesti tudi sperete pod vodo. Pri omenjenih modelih oziroma modelih z oznako »+« pa je še ena posebnost, ki vam bo večino časa prihranila ta korak – Roomba po vsakem sesanju samodejno izprazni košek v vrečko, ki se nahajal znotraj polnilne baze. Torej, ko se Roomba priklopi na polnjenje ob tem izprazni še košek. To pomeni, da boste morali vsake toliko zgolj zamenjati vrečko v polnilni enoti – pri neki povprečni uporabi naj bi bilo to na vsake 60 dni. Če boste košek izpirali z vodo, pa bodite le previdni, da najprej odstranite filter in ga ne zmočite.

Čiščenje filtra

In tako pridemo do naslednje pomembne točke – filtra. Tega je dobro očistiti vsaj enkrat na teden oziroma še raje dvakrat, če imate domače živali. S tem boste podaljšali življenjsko dobo filtra. Čiščenje je zelo preprosto, oziroma gre po receptu »zdrave kmečke pameti«. Ko filter odstranite iz sesalnika, z njim nežno potrkajte na koš za smeti, da ven padejo zataknjeni odpadni delčki. Pomagata pa si lahko tudi z nežno krtačo oziroma mehkim čopičem in ročnim sesalnikom, da ga še malce temeljiteje zloščite. Seveda pa vsak filter slej kot prej izgubi svojo zmožnost filtriranja, ne glede na to, kako pogosto ga čistite. Pri podjetju iRobot zato za svoje modele priporočajo, da ga v vsakem primeru zamenjate na približno dva meseca.

Čiščenje spodnjih krtač

Naslednje na vrsti so krtače. Praktično vsak robotski sesalnik vsebuje krtače na svojem podvozju, s katerimi »melje« smeti, ki se mu znajdejo na poti, in stransko krtačo, s katero v prostoru doseže kote in »brcne« smeti pred svoja »usta«. Poglejmo najprej glavne, to je spodnje krtače. Te so običajno ščetinaste ali pa gumijaste. S ščetinastimi boste imeli nekaj več dela, saj se vanje razni lasje in nitke bolj zapletejo in zavozlajo, tako da jih je težje dobiti ven. Morda boste morali uporabiti tudi škarje ali nižek, da jih preprežete. Gumijaste krtače, ki jih imajo na primer sesalniki Roomba, pa so na drugi strani bolj prijazne uporabniku. Vanje se namreč lasje ne zapletejo tako močno oziroma jih je precej lažje odstraniti. Krtačo enostavno odpnete iz njenega ležišča v podvozju, odstranite lase, nitke in ostale smeti, nato pa jo še obrišite z vlažno krpo. Bodite pa zelo pozorni, če boste krtače umivali. Pod gumijastim slojem je namreč pena, ki se napije vode, zaradi česar jih treba res temeljito posušiti preden jih vstavite nazaj v sesalec.

Tako kot vsak potrošni material je seveda treba tudi krtače vsake toliko zamenjati, saj pride do poškodb in obrabe. To je priporočljivo narediti enkrat na leto oziroma prej, če na krtačah s prostim očesom opazite poškodbe.

Čiščenje stranskih krtač

Tudi pri čiščenju stranske krtače ni znanstvene fantastike. Zanjo boste najbolje skrbeli, če ji enkrat na teden obrišete ščetine. Če opazite, da so se na njej začeli zapletati lasje, pa krtačo odstranite, očistite vse neželene odpadne materiale in jo privijačite nazaj na njeno mesto. Pri podjetju iRobot so tukaj še posebej pomislili na svoje uporabnike, saj se zavedajo, da nimajo vsi doma škatle z orodjem. Zato je odstranitev stranske krtače sila preprosta, odvijačite jo lahko z običajnim kovancem. Zamenjate pa jo le po potrebi, torej, če se ji odtrga kateri od krakov ali »nacufajo« ščetine.

Čiščenje senzorjev in kamere

Kako bi vi opravljali svoje obveznosti, če bi imeli zaprte oči? Ali prevezo čez njih? Nič kaj lahko delo. Podobno velja tudi za robotske sesalnike. Če imajo umazane senzorje in kamere, bodo pri svojem delu zelo površni. To namreč predstavlja njihove oči, s katerimi se orientirajo po prostoru, iščejo smeti in podobno. Gre torej za kritične dele vsakega robotskega sesalnika. Če ima senzorje umazane, lahko nehote tudi zgrmi po stopnicah. Zato si velja nekajkrat na leto vzeti kakšno minuto in svojemu zvestemu domačemu pomočniku zbistriti vid. Pri tem nikakor ni treba komplicirati. Vzemite rahlo vlažno nežno krpo iz mikrofibre in senzorje obrišite. Običajno se ti nahajajo na podvozju, kamera pa na zgornjem pokrovu oziroma spredaj. V vsakem primeru pa odsvetujemo uporabo agresivnejših čistil, saj ta lahko poškodujejo elektroniko.

Čiščenje koles

Na koncu pa je treba poskrbeti še za tisti osnovni del, ki sesalniku omogoča premikanje. To so seveda kolesa. Ta so načeloma precej odporna in prilagojena različnim nevšečnostim, a vsake toliko jih je treba očistiti. Stranski kolesi sta običajno bolj grobi in se vanju lahko zatakne kakšna smet, pri čemer si lahko pomagate s pinceto. Za sprednje gladko kolo pa bo največkrat dovolj že da ga le obrišete s krpo. Če se pri njem naberejo različne smeti, pa ga odstranite, očistite prostorček in ga pritrdite nazaj.

Seveda ima vsak proizvajalec robotskih sesalnikov tudi lastna priporočila vzdrževanja, najpogosteje v priloženem priročniku. Še posebej temeljito pa ima to urejeno iRobot za vse svoje modele, kjer lahko na namenski spletni strani preverite, kako poskrbeti za vsak pomemben del sesalnika.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iRobot sesalniki Roomba robotski sesalniki

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iRobot Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri iRobot Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iRobot Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več
Zlati partner

EPSON

, ,

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več