Računalništvo, telefonija
10.01.2018 16:22
Posodobljeno 4 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako najbolj enostavno kupiti Bitcoin in Ethereum?

Kako najbolj enostavno kupiti Bitcoin in Ethereum?
Kako najbolj enostavno kupiti Bitcoin in Ethereum?

Danes praktično ni več človeka, ki ne bi še slišal za kriptovalute. Kriptomrzlica je namreč zajela cel svet, razlog pa je preprost: njihova dosnosnost. Cena nekaterih kripto oziroma digitalnih valut se je namreč v zadnjem letu pognala v nebo, glavni tukaj pa sta Bitcoin in Ether

Prvi velja sploh za prvo decentralizirano digitalno valuto na svetu, ki je luč dneva ugledala leta 2009, drugi pa je pridobil na priljubljenosti v zadnjem letu, ko se je uveljavila njegova krovna platforma Ethereum, ki omogoča podpisovanje pametnih pogodb. To so podprle številne velike multinacionalke, kot so J. P. Morgan, Cisco, Deloitte, Microsoft in Intel, kar je dalo valuti legitimnost in s tem višjo ceno, ki danes konstantno raste.

Bitcoin je na drugi strani prisoten že dlje, zgodba o rasti njegove cene pa je tako ali tako že postala prava ljudska legenda. Od marca leta 2010, ko je cena enega Bitcoina znašala 0,003 ameriškega dolarja (pred tem je bila njegova cena praktično nična), do lanskega januarja, ko je cena enega Bitcoina znašala 985 ameriških dolarjev, je cena rasla relativno zmerno, nato pa se je zgodil prelomni trenutek, ko je ta popolnoma eksplodirala. Cena Bitcoina se je namreč začela strmo vzpenjati, da bi dosegla najvišjo raven dobrih 20.000 ameriških dolarjev za en Bitcoin. Cena je sicer v začetku letošnjega leta ponovno malce padla, a potem spet začela nazaj rasti in se trenutno nahaja pri slabih 11.000 dolarjih za en Bitcoin.

Če bi torej pred sedmimi leti v Bitcoin vložili kakšnih 100 dolarjev (s tem denarjem bi takrat kupili približno 3333 bitcoinov), bi imeli danes na računu več kot 35 milijonov dolarjev. 35 milijonov! Za relativno zanemarljiv vložek. Ampak, kot pravijo številni strokovnjaki, ni še prepozno. Takšnega dobička sicer z Bitcoinom za tako majhen vložek verjetno ne bo več mogoče doseči, naj bi se pa njegova cena še naprej strmo vzpenjala. Poleg tega pa je na trgu še veliko drugih digitalnih valut, ki imajo kar nekaj potenciala. Med drugim tudi omenjeni Ether in v zadnjem času vedno bolj uspešen Ripple.

Priznamo, da je tudi nas na uredništvu Računalniških novic nekoliko ganilo dogajanje okoli kriptovalut. Ker te slonijo na tehnologiji (blockchain), pa je to le še dvignilo naše zanimanje. Zato smo se odločili, da izvedemo eksperiment. V prvi vrsti za naše bralci, v drugi pa tudi za nas same. Odločili smo se, da tudi sami investiramo manjši znesek v najbolj priljubljeni digitalni valuti ta trenutek, torej že omenjeni Bitcoin in Ether, o dogajanju z njima pa nato iz tedna v teden poročamo na našem portalu. Kar se tiče finančnega vlaganja smo popolni laiki, prav tako pa smo daleč od strokovnjakov za kriptovalute. Ampak smo si rekli, da to počnemo za obče dobro, če bo posreči, pa nam to prinese še kakšno “brezplačno” uredniško kosilo. Pa kar poglejmo kako smo se lotili nakupa Bitcoinov …

1. korak: izbor platforme

Najprej je bilo seveda treba izbrati platformo, prek katere bi vložili naša težko prigarana sredstva v digitalne valute. Z bitcoini pač ni mogoče trgovati na najbližji mestni tržnici, ampak prek nekega posrednika. Ko smo malo pobrskali po obstoječih, smo se odločili za platformo Avatrade, ki je obetala enostavno upravljanje in preglednost. Izbrali smo trgovalno platformo, ki je bila videti tudi enostavna za uporabo.

2. korak: registracija

(79 % malih vlagateljev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji in ali si lahko privoščite, da tvegate izgubo denarja.)

Na platformi AvaTrade smo se seveda najprej mogli registrirati. Pri registraciji, ki je brezplačna (registrirate se lahko na tej povezavi), smo najprej kliknili »Register now«, nato smo vpisali svoj e-mail in geslo, ki ga želimo imeti ter kliknili na »Create My Account«.

Sledilo je nekaj naših osnovnih podatkov ter nekaj vprašanj (ime, priimek, datum rojstva, domač naslov, izkušnje s trgovanjem, znanje o trgovanju, namen trgovanja, višino rizika, ki smo ga pripravljeni sprejeti, svoje finančno stanje, telefonsko številko), podobno kot na številnih drugih portalih, in že smo bili notri. Za zdaj smo se za namen članka registrirali, zanimiva pa se nam zdi tudi ideja, da bi se preizkusili v trgovanju. V vsakem primeru bi vložili najmanjši možen znesek, to je 100 evrov. Do sem lahko rečemo, da je postopek registracije enostaven. Potrebno je osnovno znanje angleščine, sistem pa vas po korakih tako ali tako vodi sam.

3. korak: izbira plačilnega sredstva

Zdaj je bila na vrsti še izbira plačilnega sredstva. Nam je najbolj domač račun na PayPalu, na voljo pa so tudi drugi načini, kot so nakazilo s kreditno kartico Visa ali MasterCard, bančno nakazilo (položnica), Wire Transfer in e-Wallet. V svoj profil na AvaTrade morate namreč najprej nakazati želeno vsoto denarja, ki ga potem znotraj sistema vlagate, kakor pač želite.  

4. korak: raziskovanje pred trgovanjem

Ko smo pregledali, kako lahko vložimo svoja sredstva, smo raziskovali dalje. Kliknili smo na prvo stran, kjer se nam je odprl všečen in pregleden seznam številnih trgov, v katere je mogoče investirati. AvaTrade namreč ne omogoča le trgovanja z digitanimi valutami, ampak tudi investiranje v nafto, v zlato in drugo. Ampak nas trenutno zanimajo le digitalne valute (na platformi AvaTrade so sicer na voljo še nekatere druge digitalne valute).

5. korak: spremljanje dogajanja

Odločili smo se, da bomo zdaj najprej nekaj časa opazovali dogajanje, preden se morebiti odločimo za manjšo investicijo. Spremljali bomo predvsem, kaj se dogaja na trgu kriptovalut, morda pa nas zamika tudi kaj drugega. Vmesnik je namreč všečen, možnosti pa ogromno.

OPOMBE

* AvaTrade ponuja tako vlaganje v delnice kot tudi v kriptovalute ter trgovanje s CFDji.

* Upoštevajte, da so CFD-ji zapleteni instrumenti, z visoko stopnjo tveganja, kjer je zaradi vzvoda možna hitra izguba denarja. 79 % malih vlagateljev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji in ali si lahko privoščite, da tvegate izgubo denarja.

* Pretekli donosi niso jamstvo za bodoče donose.

* Kriptovalute so nestanovitni instrumenti, ki lahko v zelo kratkem časovnem okviru močno nihajo in zato niso primerni za vse vlagatelje. Razen s CFD-ji trgovanje s kriptovalutami ni urejeno in ga zato ne nadzoruje noben regulativni okvir EU.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več