Računalništvo, telefonija
10.01.2018 16:22
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako najbolj enostavno kupiti Bitcoin in Ethereum?

Kako najbolj enostavno kupiti Bitcoin in Ethereum?
Kako najbolj enostavno kupiti Bitcoin in Ethereum?

Danes praktično ni več človeka, ki ne bi še slišal za kriptovalute. Kriptomrzlica je namreč zajela cel svet, razlog pa je preprost: njihova dosnosnost. Cena nekaterih kripto oziroma digitalnih valut se je namreč v zadnjem letu pognala v nebo, glavni tukaj pa sta Bitcoin in Ether.

Prvi velja sploh za prvo decentralizirano digitalno valuto na svetu, ki je luč dneva ugledala leta 2009, drugi pa je pridobil na priljubljenosti v zadnjem letu, ko se je uveljavila njegova krovna platforma Ethereum, ki omogoča podpisovanje pametnih pogodb. To so podprle številne velike multinacionalke, kot so J. P. Morgan, Cisco, Deloitte, Microsoft in Intel, kar je dalo valuti legitimnost in s tem višjo ceno, ki danes konstantno raste.

Bitcoin je na drugi strani prisoten že dlje, zgodba o rasti njegove cene pa je tako ali tako že postala prava ljudska legenda. Od marca leta 2010, ko je cena enega Bitcoina znašala 0,003 ameriškega dolarja (pred tem je bila njegova cena praktično nična), do lanskega januarja, ko je cena enega Bitcoina znašala 985 ameriških dolarjev, je cena rasla relativno zmerno, nato pa se je zgodil prelomni trenutek, ko je ta popolnoma eksplodirala. Cena Bitcoina se je namreč začela strmo vzpenjati, da bi dosegla najvišjo raven dobrih 20.000 ameriških dolarjev za en Bitcoin. Cena je sicer v začetku letošnjega leta ponovno malce padla, a potem spet začela nazaj rasti in se trenutno nahaja pri slabih 11.000 dolarjih za en Bitcoin.

Če bi torej pred sedmimi leti v Bitcoin vložili kakšnih 100 dolarjev (s tem denarjem bi takrat kupili približno 3333 bitcoinov), bi imeli danes na računu več kot 35 milijonov dolarjev. 35 milijonov! Za relativno zanemarljiv vložek. Ampak, kot pravijo številni strokovnjaki, ni še prepozno. Takšnega dobička sicer z Bitcoinom za tako majhen vložek verjetno ne bo več mogoče doseči, naj bi se pa njegova cena še naprej strmo vzpenjala. Poleg tega pa je na trgu še veliko drugih digitalnih valut, ki imajo kar nekaj potenciala. Med drugim tudi omenjeni Ether in v zadnjem času vedno bolj uspešen Ripple.

Priznamo, da je tudi nas na uredništvu Računalniških novic nekoliko ganilo dogajanje okoli kriptovalut. Ker te slonijo na tehnologiji (blockchain), pa je to le še dvignilo naše zanimanje. Zato smo se odločili, da izvedemo eksperiment. V prvi vrsti za naše bralci, v drugi pa tudi za nas same. Odločili smo se, da tudi sami investiramo manjši znesek v najbolj priljubljeni digitalni valuti ta trenutek, torej že omenjeni Bitcoin in Ether, o dogajanju z njima pa nato iz tedna v teden poročamo na našem portalu. Kar se tiče finančnega vlaganja smo popolni laiki, prav tako pa smo daleč od strokovnjakov za kriptovalute. Ampak smo si rekli, da to počnemo za obče dobro, če bo posreči, pa nam to prinese še kakšno “brezplačno” uredniško kosilo. Pa kar poglejmo kako smo se lotili nakupa Bitcoinov

1. korak: izbor platforme

Najprej je bilo seveda treba izbrati platformo, prek katere bi vložili naša težko prigarana sredstva v digitalne valute. Z Bitcoini pač ni mogoče trgovati na najbližji mestni tržnici, ampak prek nekega posrednika. Ko smo malo pobrskali po obstoječih, smo se odločili za platformo eToro, za katero smo izvedeli na strani forex trgovanja in je obetala enostavno upravljanje in preglednost. Za katero od kriptoborz se nismo odločili, ker so precej obremenjene in se na njih precej dolgo čaka na nakup Bitcoinov. Zato smo izbrali trgovalno platformo, ki je bila videti najbolj enostavna za uporabo.

62 % malih vlagateljev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji in ali si lahko privoščite, da tvegate izgubo denarja.

2. korak: registracija

Na eToru smo se seveda najprej mogli registrirati. Pri registraciji, ki je brezplačna (registrirate se lahko na tej povezavi), smo vpisali nekaj naših osnovnih podatkov, podobno kot na številnih drugih portalih, in že smo bili notri. Sistem nas je takoj pozval, da če želimo že v štartu trgovati z višjimi zneski (od 2.000 dolarjev navzgor), moramo najprej potrditi svojo identiteto. Čeprav je bil naš namen vložiti minimalen mogoč znesek, smo vseeno sledili temu postopku identifikacije. Da vidimo, ali je zapleten. Izkazalo se je, da ni, saj smo morali v jasno vodenem postopku le vpisati številne svoje podatke in informacije (ime, priimek, datum rojstva, domač naslov, izkušnje s trgovanjem, znanje o trgovanju, namen trgovanja, višino rizika, ki smo ga pripravljeni sprejeti, svoje finančno stanje, telefonsko številko). Tudi če tega sicer ne naredite, lahko vseeno začnete z vlaganjem, le da ne morete vložiti zneskov večjih od 2.000 evrov.

3. korak: izbira plačilnega sredstva

Zdaj je bila na vrsti še izbira plačilnega sredstva s katerim želimo kupiti Bitcoine. V našem primeru je bil to račun na PayPalu, na voljo pa so tudi drugi načini, kot so nakazilo s kreditno kartico, bančno nakazilo (položnica), nakazilo prek Skrilla in še nekateri drugi. V svoj profil na eToru morate namreč najprej nakazati želeno vsoto denarja, ki ga potem znotraj sistema vlagate kakor pač želite. Pri tem velja omeniti, da minimalni znesek za začetek trgovanja znaša 500 ameriških dolarjev.

Če nakazujete prek kreditne kartice ali Paypala oziroma Skrilla, sredstva na vaš račun pridejo takoj, tako da lahko začnete kupovati Bitcoine in Ether še isti trenutek.

4. korak: kupovanje Bitcoinov

Ko smo naložili svoja sredstva na eToro, smo bili pripravljeni na kupovanje oziroma natančneje investiranje. Kliknili smo na prvo stran, kjer se nam je odprl všečen in pregleden seznam številnih trgov, v katere je mogoče investirati. eToro namreč ne omogoča le trgovanja z digitanimi valutami, ampak tudi investiranje v delnice podjetij, v nafto, v zlato in drugo. Ampak nas trenutno zanimajo le digitalne valute (na eToru so sicer na voljo še nekatere druge digitalne valute). Odločili smo se torej za investicijo v Bitcoin in Ether, v vsakega od njiju pa smo vložili 200 dolarjev.

5. korak: spremljanje dogajanja

Kaj pa zdaj? Ko smo vložili sredstva v želeni valuti, nam ni preostalo drugega, kot da se zleknemo v stol in spijemo kozarček šamanjca za uspešno opravljen prvi nakup digitalne valute. Zdaj bomo vsak dan spremljali kaj se z našim Bitcoinom in Ethrom dogaja in vam o tem tedensko poročali.

Uporabniška izkušnja

Če se želite tudi sami pridružiti novi “zlati” mrzlici, pa le čim prej odklikajte na platformo eToro, da še ujamete kriptovlak. Mi imamo za sabo pozitivno izkušnjo. Vsaj z uporabniškega stališča. eToro se je namreč izkazal za zelo preprosto platformo, ki se jo tudi laik (kot smo mi) priuči uporabljati v vsega 5 minutah. Registracija je enostavna, prav tako pa tudi nalaganje sredstev in kupovanje. Navdušili pa so nas tudi pregledni meniji, ki nudijo malo morje možnosti. Tako lahko spremljate podrobno statistiko vseh valut, delnic in drugih trgov, v katere je mogoče investirati (grafi, zanimanje pri drugih uporabnikih, cena nakupa, cena prodaje, sprememba cene v določenem obdobju). Nastavite pa si lahko tudi opomnike, da vas sistem opozori, ko cena vaše investicije (ali potencialne investicije) doseže določeno raven. Na koncu našega prvega prispevka bi pohvalno besedo namenili še izobraževalni noti platforme. eToro ima namreč za vse začetnike podrobne vodiče in razlage pojmov, ki se uporabljajo pri trgovanju. Vse razloži na razumljiv način in vam da dovolj znanja, da se podate na avanturo nakupovanja Bitcoinov.

Uvodno dejanje je torej za nami, v prihodnjih tednih pa vas bomo obveščali, kaj se z našim vložkom dogaja. Spremljate nas! Medtem pa se lahko preizkusite v kupovanju Bitcoinov tudi sami, in sicer z registracijo na portalu eToro.

OPOMBE

*eToro ponuja tako vlaganje v delnice kot tudi v kriptovalute ter trgovanje s CFD-ji.

* Upoštevajte, da so CFD-ji zapleteni instrumenti z visoko stopnjo tveganja, kjer je zaradi vzvoda možna hitra izguba denarja. 62 % malih vlagateljev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji in ali si lahko privoščite, da tvegate izgubo denarja.

* Pretekli donosi niso jamstvo za bodoče donose.

* Kriptovalute so nestanovitni instrumenti, ki lahko v zelo kratkem časovnem okviru močno nihajo in zato niso primerni za vse vlagatelje. Razen s CFD-ji trgovanje s kriptovalutami ni urejeno in ga zato ne nadzoruje noben regulativni okvir EU.


Prijavi napako v članku