Računalništvo, telefonija
Telefonija
04.03.2024 15:45

Deli z drugimi:

Share

Kako naj starši vzgajajo digitalno odpornega otroka?

V današnjem hitrem in vse bolj digitalnem svetu se otroci soočajo z neskončnimi možnostmi zabave in informacijami, ki jim jih ponujajo pametne naprave, kot so pametni telefoni in tablice.

Več kot 70 % otrok v razvitem svetu, starih med 12 in 17 let, že ima lasten pametni telefon. Med mlajšimi starostnimi skupinami, starih med 6 in 11 let, je odstotek otrok manjši, vendar pa se tudi število otrok v tej starostni skupini, povečuje. Natančnejših podatkov o tej specifični starostni skupini še ni na voljo, vendar pa je trend rasti uporabe pametnih telefonov med mlajšimi otroki opazen. Nenehna prisotnost pametnih naprav v otrokovem vsakdanu pa za starše odpira vrsto pomislekov in izzivov.

Pomembno je razumeti, da pretirana uporaba pametnih naprav nikakor ni koristna ali zdrava za otroke. Študije kažejo, da lahko prekomerna izpostavljenost zaslonom negativno vpliva na otrokov razvoj, vključno z vidom, spanjem, socialnimi interakcijami in koncentracijo. Poleg tega lahko preveč časa, ki ga otroci preživijo pred zaslonom, vodi v zmanjšano telesno aktivnost in povečano tveganje za debelost.

Kljub temu pa obstajajo tudi protiargumenti, ki zagovarjajo zmerno uporabo pametnih naprav pri otrocih. Zmerna uporaba lahko otrokom omogoči učenje novih spretnosti, kot sta digitalna pismenost in ustvarjalnost. Pravilna in predvsem nadzorovana uporaba lahko celo olajša komunikacijo med otroki in starši ter spodbuja družinsko povezanost. Skoraj neverjetno se nam zdi, da so se starši s svojimi otroki pred 30 leti lahko povsem zanesljivo dogovorili, kdaj in kje se dobijo, ter kdaj morajo biti doma. Prav tako so se tudi vrstniki med seboj brez težav dogovarjali za popoldanska druženja. A dejstvo je, da sveta izpred 30 let ni več, in neodgovorno bi si bilo pred tem zatiskati oči. Precej bolje je, da nove tehnologije sprejmemo, saj nam lahko krepko olajšajo vsakdanje življenje, vseeno pa naredimo, kar največ v naši moči, da jih imamo pod nadzorom mi in ne one nas.

Zagotavljanje varnosti in uravnoteženega časa pred zaslonom

Večina staršev se zaveda tveganj, ki jih lahko prinese prekomerna uporaba pametnih telefonov, in mnogi iščejo učinkovite načine za zagotavljanje varnosti in uravnoteženega časa pred zaslonom. V tem kontekstu aplikacije za nadzor uporabe postajajo ključno orodje za vse, ki želite aktivno upravljati otrokovo digitalno izkušnjo. S širokim izborom aplikacij, ki so na voljo v trgovini AppGallery, lahko izbirate med različnimi možnostmi za spremljanje in omejevanje otrokove uporabe pametnih naprav. Od aplikacij, ki omogočajo časovne omejitve in blokiranje neprimernih vsebin do tistih, ki ponujajo sledenje lokaciji in spremljanje spletnih aktivnosti, so te aplikacije postale nepogrešljivo orodje vseh, ki želite zagotoviti varno in uravnoteženo digitalno okolje za svoje otroke.

Vse se začne z izbiro pametnega telefona. Huawei nova 11i bo odlična izbira za najstnika, ki rad igra igrice, približno 943-krat dnevno pritisne selfie, »škljocne fotko« svojega kosila in s prijatelji deli utrinke svojega dneva na družbenih omrežjih. Kaj pa imate od tega vi? Številne možnosti za nadzor in omejevanje otrokove uporabe pametnega telefona. V trgovini AppGallery je na voljo široka paleta aplikacij, ki omogočajo staršem, da spremljajo in upravljajo otrokovo spletno dejavnost ter omejujejo čas, ki ga otrok preživi pred zaslonom.

Od brezplačnih do plačljivih

Med brezplačnimi aplikacijami lahko starši najdete Namestitev za starševski nadzor (Parental Control Installation), ki omogoča, da nastavite časovne omejitve za uporabo telefona, blokirate določene aplikacije ali spletne strani ter spremljate otrokovo lokacijo. Na voljo je tudi aplikacija Otroški varuh (Kids Guard), ki omogoča, da spremljate otrokove stike, sporočila in dejavnosti na družbenih omrežjih.

Seveda lahko izbirate tudi med plačljivimi aplikacijami, ki lahko še bolj nadgradijo nadzor in varnost. Aplikacija Kaspersky Safe Kids tako omogoča staršem, da določite časovne omejitve za uporabo, spremljate otrokovo lokacijo in blokirate vsebino glede na starost otroka.

Huawei nova 11i je v kombinaciji z uporabo ustreznih aplikacij za nadzor in omejevanje uporabe lahko odlična izbira za starše, ki želijo zagotoviti varno in uravnoteženo uporabo pametnih naprav za svoje otroke. Zagotavljanje otrokovih varnostnih mrež in omejevanje uporabe pametnih naprav je ključno v sodobnem digitalnem svetu. S pravilno izbiro pametnega telefona in uporabo ustreznih aplikacij lahko starši aktivno sodelujete pri vzgoji otrok v digitalno odgovorne in zdrave posameznike.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Huawei Huawei AppGallery Huawei nova 11 Pro

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več