Industrija
26.04.2021 11:46
Posodobljeno 1 teden nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako majhna in srednje velika podjetja vstopajo v digitalni svet?

Z učinkovito programsko opremo za upravljanje orodja in organizacijo delavnic lahko mala in srednje velika podjetja izboljšajo svojo povezljivost in se povežejo z digitalnim svetom prihodnosti.
Podjetje Hoffmann Group je pripravilo intuitivno rešitev za mala in srednje velika podjetja za lažji prehod v digitalni svet.
Podjetje Hoffmann Group je pripravilo intuitivno rešitev za mala in srednje velika podjetja za lažji prehod v digitalni svet.

Kovinsko predelovalna industrija postaja glasna. Številna podjetja poleg pomanjkanja kvalificiranih delavcev skrbita zlasti dve vprašanji: »Kaj za nas pomeni ‘digitalizacija’ in kaj moramo storiti, da bi dohajali tempo?« Zlasti mala in srednje velika podjetja se težko spopadajo s temo digitalizacije. Ne le, da jim pogosto primanjkuje potrebnega strokovnega znanja, pogosto niti nimajo časa, da bi se teme lotili intuitivno. Poleg tega obstaja strah, da bi lahko digitalni projekt za daljše obdobje zahteval pozornost preveč zaposlenih in da programska oprema potem ne bi prinesla želenih operativnih koristi. Preden sploh izberete programsko opremo, pa je treba odgovoriti še na naslednji vprašanji: katera področja je treba digitalizirati najprej in kako bi lahko bila videti nadgradljiva digitalna strategija, ne da bi ovirala vsakodnevno poslovanje. 

cam-programmierung-anwendung
CAD programiranje postane veliko lažje.

Korak za korakom

Za novince na področju digitalizacije je prvi korak digitalizacija upravljanja orodja. Za tak projekt je treba vse podatke in procese, povezane z orodjem, zabeležiti in dokumentirati strukturirano, da se v realnem času zagotovi pregled vseh orodij in orodnih podatkov. Da bi lahko tudi mala podjetja začela hitro in preprosto, je podjetje Hoffmann Group razvilo rešitev, posebej prilagojeno njihovim potrebam. »Namenoma smo se osredotočili na upravljanje orodja in nismo vključili modulov, kot sta digitalizacija prostorskega načrta ali načrtovanje izdaje orodja, saj to malim in srednje velikim podjetjem ni nujno potrebno. Osredotočili smo se na organizacijo delavnic in se zanašamo na preprosto in intuitivno rešitev,« pojasnjuje Andreas Kastner, vodja digitalnih izdelkov v Hoffmann Group.

Ključne so nadgradljive in razširljive rešitve

»Med razvojem smo že od samega začetka upoštevali vse proizvodne zahteve, saj želimo, da se bodo naše stranke lahko še naprej digitalno razvijale,« nadaljuje Kastner. »Da bi to trditev poudarili, smo svojo programsko opremo poimenovali Connected Manufacturing.« Omenjena rešitev podjetja Hoffmann Group zagotavlja celovit pregled vseh orodij oziroma njihovih digitalnih dvojčkov v realnem času – od načrtovanja projektov v CAM sistemu do naprave za prednastavljanje orodja in stroja. Izmerjene podatke shrani v svojo centralno podatkovno bazo in sproži alarm, če je tolerančni obseg presežen. Programska oprema natančno dokumentira, katera orodja so trenutno v obtoku oziroma v uporabi, na katerem mestu so v proizvodnji in kakšen je njihov status uporabe.

7488_PR_Bild_02_2400px
Nobenih napak pri prednastavljanju in umerjanju.

Bodite hitro pripravljeni za uporabo

Čeprav so strojna orodja posebej prilagojena uporabnikovemu načinu delovanja, programske opreme ni mogoče prilagoditi stranki v standardni programski opremi podjetja Hoffmann Group. Najprej morajo biti vsa orodja označena z RFID-čipi. Nato se številke čipov zabeležijo kot podatkovni nizi v osrednji podatkovni zbirki orodij skupaj z drugimi informacijami, kot so varnostni listi ali načrti namestitve. »Kupcu programske opreme ni treba niti kupiti, ampak jo preprosto najame za mesečno nadomestilo. Tako ostajajo stroški ves čas pregledni, naložba vnaprej ni potrebna, stranka pa v zelo kratkem času vidi znatno dodano vrednost.«

fertigungsprozess-zeitersparnis-kostensenkung-smartphone
Sinhronizacija vseh proizvodnih podatkov vodi v uspešno strategijo brez napak.

Preprostost uporabe je ključnega pomena

Dosledno spremljanje posameznih orodij z rešitvijo za upravljanje orodja omogoča vpogled v celoten življenjski cikel orodja v realnem času. Osnovni pogoj za uspešno uvedbo sistema upravljanja orodja je seveda ta, da zaposleni novi sistem dosledno uporabljajo. Programska oprema poenostavi sistematičen prehod na nov sistem, saj je združljiv s »klasičnim načinom dela« in ga je mogoče uporabljati intuitivno v zelo kratkem času, brez obsežnega usposabljanja.

Malim in srednje velikim podjetjem je omogočeno, da lahko s skromnimi napori in stroški vstopijo v digitalni svet. Pri izbiri primerne in jasno strukturirane rešitve bodite pozorni na to, da boste lahko v prihodnosti naredili nadaljnje korake k »digitalni tovarni« in da se bodo podjetja zanašala na zanesljivega, inovativnega in močnega partnerja, kot je Hoffmann Group.

Več informacij si lahko ogledate na spletni strani hoffmann-group.com. (P.R.)

Vas zanima več iz te teme?
Connected Manufacturing Hoffmann Group

Prijavi napako v članku