Računalništvo, telefonija
14.03.2020 15:00

Deli z drugimi:

Share

Kako kvalitetno delati od doma: 4 nasveti strokovnjakov

Kako kvalitetno delati od doma: 4 nasveti strokovnjakov
Kako kvalitetno delati od doma: 4 nasveti strokovnjakov

Izbruh novega koronavirusa v svetu je dosegel razsežnosti pandemije, je v sredo, 12. marca 2020, sporočil generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. »WHO ves čas spremlja izbruh in globoko smo zaskrbljeni zaradi skrb zbujajoče ravni širjenja in resnosti ter skrb zbujajoče ravni neukrepanja,« je v Ženevi dejal Tedros. Številna podjetja po svetu so svojim zaposlenim že odredila delo od doma.


Tisti, ki tega načina dela niso navajeni, v začetku lahko naletijo na določeno stopnjo zmede, vendar pa novinarka spletnega portala Digital Trends, Meira Gebel, ki vse svoje delo opravi od doma že več kot leto dni, izpostavlja, kako kvalitetno lahko opravljamo delo od doma.


Kot že omenjeno, na začetku je težko in tudi v človeški naravi je, da tiste stvari, ki so težke, hitro opustimo. Tudi Gebelova je potrebovala nekaj časa, da se je privadila, vendar si je sama pri sebi postavila določena pravila, ki so ji omogočila kvalitetno opravljanje dela od doma. Po enem letu, kot pravi sama, si ne predstavlja, da bi šla nazaj v pisarno.


Vzpostavite si rutino

» Sem »freelance« novinarka. Delo enkrat je, drugič ga ni, vendar moja rutina ostaja ista. Vsak dan se zbudim ob 6.45 in zaspim ob 9.30.Veliko časa namenim sprehodom, vsak dan pokličem mamo in če se le da, se izogibam gledanju v ekran, če za to nisem plačana. Udeležujem se skupinskih vadb in joge ter ignoriram službena elektronska sporočila po 17. uri. In še največji bonus: na dnevni ravni se ne vozim v službo«, je svojo rutino opisala Meira Gebel.


Vsi tisti, ki se na svoje delovno mesto vsak dan vozite, verjetno imate neko rutino. Velika večina ljudi zjutraj vstane, »na pol« prebujeni se potem odpravijo do javnega ali osebnega prevoza in nato potujejo v povprečju 45 minut. Če samo pomislimo, koliko časa namenimo prevozu do službe, vidimo, koliko časa porabimo za nič. Raziskave kažejo, da ljudje v povprečju po svetu porabimo do dve uri na dan za prevoz iz in na delo. To je vsaj 10 ur na teden, grozno kajne?


Ko delamo od doma, mora po mnenju novinarke, ostati rutina podobna, kot da bi hodili v službo »normalno«. Proces priprave na delo mora ostati enak oz. prilagojeno podoben. Gebelova svetuje, da se zbujam vsak dan ob isti uri, se stuširamo, spijemo kozarec ali dva vode, si umijemo obraz, očistimo zobe, spijemo jutranjo kavo in oblečemo nekaj, v čemer se počutimo udobno (ne pa nečesa, v čemer bi nas bilo sram, da nas vidijo drugi, recimo umazana pidžama). To je seveda zgolj ena od možnosti, ki pa jo vsak posameznik prilagodi svojemu načinu življenja.


Gebelova nato izkoristi tistih 45 minut, ki bi jih sicer porabila za prevoz na delovno mesto, za aktivnosti »za sebe«. To lahko pomeni sprehod, poslušanje glasbe, meditacijo, načrtovanje dneva, ali vadbo.


Če ljudje uspemo ta čas načrtovati tako, da nam sovpada v rutino in nas ne navdaja z občutkom obremenjenosti, potem bomo že takoj na začetku dneva imeli občutek, da smo nekaj koristnega naredili in ta občutek je super vodilo v začetek dneva.


Naredite si udoben delovni prostor

Vzpostavitev jasno določenega delovnega prostora je izjemno pomembna – ne samo za to, da ostanemo osredotočeni in produktivni, temveč predvsem za to, da jasno ločimo med delom in zasebnim življenjem. Prvi korak bi tako moral biti vzpostavitev udobnega delovnega prostora. To je lahko jedilna, ali pisalna miza, pult ali kavč, karkoli se nam pač zdi dovolj primerno za delo od doma. Opremite se z računalnikom, beležko, pisali in potrebnimi viri, ki jih potrebujete za normalno opravljanja dela. Prav tako vam svetujemo, da se med delom ne premikate preveč po hiši ali stanovanju, saj se boste hitro zamotili.


Če je vaš doma majhen in nimate prostora, ki bi ga lahko poimenovali »delovni prostor«, razmislite o tem, da bi nek del prostora zamejili s preprogo, ali čemer podobnim, lahko tudi s kosom pohištva. YouTube videi vam pri tem lahko pomagajo.


Ko imamo recimo videoklic, ali celo navaden klic po telefonu, je pomembno, da ostanemo za mizo oz. izbrano delovno površino. Pomembno je, da obdržimo mejo med našim delovnim prostorom in prostorom, ki ga namenjamo prostemu času. Na primer, če cel dan delamo na kavču, ne bomo občutili takšne razlike, ko se bomo zvečer na tem sitem kavču želeli sprostiti. Še enkrat torej ponavljamo, da je zelo pomembno, da si »zgradimo« delovni prostor, ki bo namenjen zgolj in samo delu.


Gebelova na tej točki še posebej izpostavlja, da naj ne delamo na postelji, kljub temu, da je ta še tako udobna. Študenti medicine na Harvardu so v raziskavi ugotovili, da je pomembno, da ločimo naprave in z delom povezane stvari od spalnice oz. sobe, saj bo to vplivalo na močnejšo mentalno povezavo med spalnico in spanjem.


Ne pozabite na kratke odmore

Skrb za svoje zdravje je doma veliko lažje, kot v službi. To seveda ne pomeni, da si med delom vzamemo 2 uri časa za obisk fitnes, temveč pomeni, da karseda najbolje izkoristimo čas, ko nismo za računalnikom, ali ko imamo kratek odmor. Ravno ti so še kako pomembni, da se malce pretegnemo, ali zaužijemo par žarkov sonca, ki jih sicer v klasičnih pisarnah pogosto ne vidimo celo zimo. Gebelova recimo svetuje, da za nekaj trenutkov odložimo telefon in odidemo na kratek sprehod, ki je lahko že samo sprehod po stanovanju, med tem, kot si pogrevamo malico.


Delodajalci zaposlenim omogočajo malico in odmore, zato je pomembno, da smo toliko samodisciplinirani, da tudi doma delamo isto. Če sami nismo dovolj trmasti, obstajajo aplikacije, kot sta recimo Stand Up! in Calm, ki nas opominjata na to, da se vsake toliko časa gibamo, meditiramo, ali za trenutek spočijemo oči. Zapomniti si moramo, da delo v veliki večini primerov lahko počaka.


Ko govorimo o skrbi za svoje dobro počutje, ljudje pogosto pozabljamo na to, kako pomemben je pristen človeški stik. Zato je torej izjemno pomembno, da če se le da, vsak dan zapustimo hišo in namenimo nekaj časa pogovoru resničnemu človeku. Pokličite vaše starše, partnerje, ali najboljše prijatelje, pa četudi gre zgolj za 2 minuti. Zna se celo zgoditi, da iz takšnega nedolžnega pogovora dobite kakšno novo idejo. Raziskave kažejo, da lahko reševanje problemov “ena-na-ena” namesto uporabe raznih digitalnih kanalov pripeljejo do izjemnih rezultatov.


Še ena stvar, ne pozabite na vadbo oz. kakršnokoli telesno aktivnost, ki naj postane del vaše dnevne rutine. Za začetek je dovolj že to, da se vsake toliko časa raztegnemo, prav tako pa nam nič ne škodi, če med konferenčnim klicom dvignemo kakšno utež.


Ko se “izklopimo”, se “izklopimo”

Ko se enkrat približa konec delavnika in na našem “to-do” seznamu ni več nobenih rokov za ta dan, se lahko mirne vesti “izklopimo”. S tem mislimo resnično “izklopimo”. To pomeni, da izklopimo vsa obvestila, ki so vezana na aplikacije, ki jih uporabljamo v službi oz. za službo. Če recimo v službene namene uporabljamo družbena omrežja, poizkušamo najti neke alternativne aktivnosti za tisti čas, ki ga imamo prostega. Investiramo lahko v “planner”, s katerim ulovimo čisto vse roke, ki jih imamo. Če za sprostitev želimo uporabljati računalnik, je še kako pomembno, da ga uporabljamo nekje drugje, kot smo prej delali službene zadeve. Zapomniti si velja, da nas delo lahko spremlja na vsakem koraku že sicer, če pa delamo od doma, pa je ta nevarnost še toliko večja.

Če ste se torej znašli v situaciji, ko morate delati od doma, lahko z upoštevanjem (seveda z določenimi prilagoditvami) zgornjih nasvetov hitro ugotovitev, kako kvalitetno lahko opravljate delo od doma. Ne izkoristite tega načina dela zgolj za to, da ste lahko po cele dneve v trenirki, temveč izkoristite to priložnost, da dvignete kvaliteto življenja na višjo raven.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Suhozemni terminal Sežana d.o.o.

Partizanska cesta 109, 6210 Sežana, Tel: 05 7390 100
Telekomunikacijske storitve so pomembno orodje tako za posameznika kot za podjetja, saj zagotavljajo učinkovito komunikacijo in možnost vzdrževanja visokih poslovnih standardov. ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več