Računalništvo, telefonija
06.01.2021 13:00

Deli z drugimi:

Share

Kako kar najbolj izkoristiti pametno uro ali merilnik aktivnosti? (2. del)

Kako kar najbolj izkoristiti pametno uro ali merilnik aktivnosti? (2. del)
Kako kar najbolj izkoristiti pametno uro ali merilnik aktivnosti? (2. del)

V prvem delu članka smo govorili o tem, kako pravilno namestiti nosljivo napravo, kako spremeniti uporabniški vmesnik aplikacije, prilagoditi “on-screen” menije, izbrati mesto polnjenja naprave in kako poskrbeti, da nošenje pametne ure ali merilnika aktivnosti postane navada. V drugem delu članka nadaljujemo s preostankom nasvetov, ki poskrbijo, da bomo karseda izkoristili svojo nosljivo napravo.

6. Povežite se z ostalimi aplikacijami in storitvami

Večina nosljivih naprav zmore veliko, nobena od naprav pa vam ne more povedati vsega, kar vas zanima o vašem zdravju ali fizični pripravljenosti. Na primer, številne naprave omogočajo spremljanje aktivnosti in srčnega utripa, le redkokatera pa nudi tako kvalitetne menstrualne “tracking” lastnosti, kot aplikacija Clue and Glow. Če gremo še korak naprej, mnoge naprave vsebujejo baze nutricionističnih podatkov, le redkokatera pa je tako obširna, kot MyFitnessPal. Vse to pomeni, da je morda potrebno razmisliti o povezovanju aplikacij, ki jih že uporabljate in so vam všeč, z novo nosljivo napravo in kompatibilno aplikacijo. Povedano po domače, vaše aplikacije boste želeli povezati med seboj, da bi lahko izkoristili najboljše, kar ponujajo.

Kako to naredimo v praksi se razlikuje od naprave do naprave, večina pa jih ima sekcijo v nastavitvah: “apps” ali “connections”. Tukaj po navadi najdemo seznam podprtih aplikacij, katerim lahko omogočimo dostop do naših zdravstvenih in aktivnostnih podatkov.

To je hkrati tudi dober način, kako narediti pregled nad aplikacijami, za katere ne želimo, da imajo dostop do naših podatkov. Na tem mestu velja tudi opozoriti na kakršnekoli aplikacije, ki skušajo dobiti dostop do naših podatkov in tega niti slučajno ne potrebujejo. Vedno se vprašajmo, ali določena aplikacija resnično potrebuje podatek o tem, koliko korakov smo naredili, ali kje se nahajamo. Če razlog ni očiten, potem to preprosto ne dovolimo.

7. Najdite pravo kombinacijo nastavitev obvestil, ki vam ustrezajo

Če imate nosljivo napravo z ekranom, obstaja velika verjetnost, da se na tem ekranu lahko prikazujejo obvestila iz telefona. Nekatere naprave nas obveščajo zgolj o klicih in sporočilih, predvsem novejše naprave pa nam lahko pošiljajo tudi obvestila drugih aplikacij, kot je WhatsApp recimo.

Vprašanje je, katera obvestila dejansko potrebujemo? Odgovor seveda ni enoznačen, saj je vse odvisno od navad posameznika. Mnogim uporabnikom se zdi, da preveč obvestil pomeni paniko in težko organizacijo, po drugi strani pa nam lahko določena obvestila precej pomagajo pri organizaciji vsakdanjega življenja. Torej, dobro premislite, kaj je tisto, kar dejansko potrebujete in katere so tiste aplikacije, ki vam lahko s svojimi obvestili na nosljivi napravi prihranijo kakšno sekundo ali dve.

8. Postavite si cilje

Merilnik aktivnosti ali pametna ura še kako dobro prideta do izraza, ko imamo jasno določene cilje, ki jih želimo doseči. To je lahko število korakov, pretečena razdalja, ali raznorazni časovni intervali. Če je naš cilj preprosto to, da želimo izboljšati splošno fizično pripravljenost ali počutje, si lahko za cilj postavimo število dni, ki jih želimo nameniti vadbi.

Včasih si je bolje zadati manj ciljev in te dosegati bolj kvalitetno, kot pa da spremljamo kar vse naenkrat in v resnici nismo osredotočeni na tisto, kar je za nas pomembno in dosegljivo. To se v teoriji sliši dokaj enostavno kajne? Kaj pa pravi praksa? Za začetek si lahko izberemo en cilj, temu prilagodimo tudi izgled pripadajoče naprave in se med uporabo v celoti skoncentriramo na dosego tega cilja.

9. Nosljivi napravi moramo znati reči ne

Večina najboljših merilnikov aktivnosti je narejena za 24/7 uporabo, vsakih nekaj dni ali mogoče enkrat na teden napravo moramo samo toliko sneti, da jo napolnimo. Morda se iz tega razloga zdi ta nasvet malce čuden kajne? Kljub vsemu pa je pomembno, da nosljivo napravo ne nosimo cel čas.

Prvi razlog, zakaj naj bi vsake toliko sneli napravo je, da zmanjšamo pritisk na kožo. Kljub temu, da je večina nosljivih naprav narejenih tako, da naj ne bi povzročale srbečice in draženja, do tega vseeno lahko pride. Sploh v primeru vodoodpornih naprav.

Drugi razlog je, da ne postanemo čisto odvisni od naprave. Morda se ta razlog spet zdi kontradiktoren vsemu, kar smo se sedaj povedali, vendar obstaja povsem logična razlaga. Večina uporabnikov nosljivih naprav nima težav s tem, da bi postali preveč osredotočeni na svoje naprave in podatke, ki jim jih nudijo. Imamo pa izjeme, ki resnično postanejo obsedeni s podatki o kvaliteti spanca, zaradi pretirano striktne skrbi za prehrano lahko pride do motenj hranjenja itd.

Torej, izberite dan v tednu ali samo noč, ko boste odložili vašo napravo in se zavestno odločili, da je danes ne potrebujete. Sploh ni pomembno, kateri dan izberete, temveč je pomembno, da vaši nosljivi napravi lahko poveste ne.

10. Vprašajmo se: zakaj?

To je verjetno prva stvar, ki potrebuje vaš čas in odgovor. Seveda se zavedamo, da si je realne cilje težko postaviti, ker niti nimamo občutka, kje začeti. Naš nasvet bi bil, da uporabljate merilnik aktivnosti kak mesec dni in potem razmislite, kaj lahko potegnete iz podatkov, ki ste jih dobili. Naslednji korak je, da se vprašate, kaj bi si želeli doseči v prihodnosti. Napačnih in pravilnih odgovor na tej točki ni, čas pa vas bo usmeril v pravo smer.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Srebrni partner

Editor d.o.o.

Velika pot 29, 5250 Solkan, Tel: 08 200 17 70
Družba Editor že več kot 15 let razvija rešitve za digitalno preobrazbo podjetji. Našim strankam in poslovnim partnerjem nudimo celovit nabor integriranih rešitev za spletno ... Več
Diamantni partner

ISF TEAM d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
ISF Team poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več