Računalništvo, telefonija
10.01.2017 08:29
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako je konkurenca reagirala na predstavitev prvega iPhona pred 10 leti?

..Trenutno najboljši pametni mobilni telefon vseh časov Apple iPhone je svojo krstno predstavitev doživel pred desetimi leti oziroma leta 2007..
Apple je v 10 letih dokazal, da se je konkurenca močno motila glede njihovega pametnega mobilnega telefona iPhone!
Apple je v 10 letih dokazal, da se je konkurenca močno motila glede njihovega pametnega mobilnega telefona iPhone!

Takrat je namreč Apple predstavil pametni telefon, ki še danes za konkurenco predstavlja nedosegljiv standard glede kakovosti izdelave in delovanja. Apple iPhone je poleg presežkov na področju oblike in strojne opreme prinesel še operacijski sistem iOS, ki po enostavnosti uporabe in delovanju trenutno nima konkurence. Ker pa je bil prvi pametni mobilni telefon iPhone drag, ni imel podpore za mobilno omrežje 3G in je imel na dotik občutljiv zaslon brez digitalnega peresa, ne preseneča, da ga je konkurenca kritizirala. Številni kritiki so celo menili, da bo Apple s telefonom zaslužil malo, oziroma ga kmalu celo umaknil s prodaje. V nadaljevanju si poglejmo kritike, ki so jih na račun prcega iPhona izrekli vodilni možje pri podjetjih Microsoft, TechCrunch, Nokia in BlackBerry ter priznani kritik John Dvorak.

Steve Ballmer: »Ni možnosti, da bo iPhone osvojil omembe vreden tržni delež«

Nekdanji prvi mož podjetja Microsoft Steve Ballmer je bil nedvomno eden največjih kritikov pametnega mobilnega telefona iPhone. Ta je bil namreč prepričan, da gre zgolj za tržno nišo in da bo podjetje Microsoft dominiralo na področju pametnih mobilnih telefonov. Steve Ballmer je v izjavi za javnost zapisal, da pametni mobilni telefon iPhone nima nobene možnosti, da bi osvojil omembe vreden tržni delež na trgu mobilne telefonije. Ta je bil prepričan, da bo njihov mobilni operacijski sistem Windows Phone osvojil kar 80 odstotkov trga mobilne telefonije, medtem ko naj bi Applov telefon uporabljalo zgolj 3 odstotke uporabnikov storitve mobilne telefonije. V tretjem četrtletju letošnjega lanskega leta pa iPhone obvladoval 11,5 odstotkov trga mobilne telefonije, pametne mobilne telefone Windows Phone pa danes uporablja le že 0,4 odstotke uporabnikov.

TechCrunch: »Mi ocenjujemo, da bo iPhone prava polomija«

Tehnološka spletna stran TechCrunch je bila prepričana, da je bila predstavitev pametnega mobilnega telefona iPhone velika napaka, saj po njihovem mnenju izdelek še ni bi nared za prodajo. To so potrjevali z zaslonom na dotik, ki je bil vsaj po njihovem mnenju neuporaben. Kritike so letele tudi na navidezno tipkovnico, saj so strokovnjaki ocenjevali, da bodo uporabniki potrebovali ure, preden bodo lahko napisali kratko elektronski sporočilo. Vsa njihova predvidevanja so bila seveda napačna, razen tistih, ki so se nanašala na kratko avtonomijo delovanja in na razbite zaslone na dotik.

Nokia: »iPhone ne po spremenil našega razmišljanja«

Ko je podjetje Apple predstavilo svoj prvi pametni mobilni telefon iPhone, je bilo podjetje Nokia vodilni svetovni proizvajalec pametnih mobilnih telefonov. Takratni prvi mož podjetja Nokia Olli-Pekka Kallasvuo je dejal, da pozdravlja prihod iPhone, ob tem pa je še zatrdil, da to ne bo spremenilo njihovega mišljenja glede odprte kode, njihove programske opreme in poslovne strategije. Leta 2010 je prvega moža podjetja Nokia zamenjal Stephen Elop, ki je uspešno podjetje dobesedno uničil in to v zgolj nekaj letih. Nokia se je s prvim pametnim mobilnim telefonom po propadli navezi s podjetjem Microsoft vrnila v letošnjem letu, poganja pa mobilni operacijski sistem Android.

John Dvorak: »Apple bi moral ustaviti proizvodnjo iPhona«

Po Applovem uspehu z predvajalnikom glasbe iPod, je podjetje Apple verjelo, da mu bo enak podvig uspel s pametnim mobilnim telefonom iPhone. V to pa ni bil ravno prepričan priznani novinar John Dvorak, saj je menil, da bosta v poslovnem svetu še vedno kraljevali podjetji Nokia in Motorola. Ker se mu je zdela oblika pametnega mobilnega telefona iPhone stilsko neprimerna, je bil prepričan, da bo iPhone po vsej verjetnosti iz trga izginil že v treh mesecih. Poleg tega je bil prepričan, da novi iPhone nima kaj iskati v poslovnem svetu in da bi moralo podjetje Apple vse svoje načrte za pametni mobilni telefon iPhone preprosto predati podjetju Samsung.

BlackBerry: »iPhone je zgolj še en konkurent«

Pomočnik izvršnega direktorja podjetja Research In Motion, ki je izdelovalo pametne mobilne telefone BlackBerry, Jim Balsillie je bil prepričan, da novi iPhone uporabnikom storitev mobilne telefonije dejansko ni prinesel prav nič novega. Ta je bil prepričan, da je iPhone zgolj en pametni mobilni telefon več na trgu, ki je bil že takrat zasičen s pametnimi mobilnimi telefoni. Medtem ko je podjetju Apple uspelo osvojiti srca številnih uporabnikov storitev mobilne telefonije, je podjetje BlackBerry v lanskem letu za vedno zaključilo s proizvodnjo svoji mobilnih naprav.

Apple zaradi iPhona danes uspešen kot še nikoli! Kaj pa sledi?

Pri Applu ponovno podirajo rekorde. Finančno analitično podjetje Strategy Analytics je znova izdalo težko pričakovano poročilo o dobičkih, ki jih podjetja ustvarjajo v panogi pametnih telefonov. Na prvem mestu je Apple. Podjetje je ustvarilo kar 91 odstotkov celotnega dobička, ki se je ustvaril v panogi pametnih telefonov v tretjem četrtletju 2016 in s tem popolnoma povozilo vse ostale igralce.

Napovedovanje prihodnosti na hitro razvijajočem tehnološkem trgu je zelo težko. Kljub temu so strokovnjaki analitske hiše Oppenheimer prepričani, da bo podjetje Apple zadnji »vrhunec« s telefoni iPhone doživelo v proračunskem letu 2018, ki se začne 30. septembra 2017. Ker bo priljubljeni iPhone ravno tedaj praznoval desetletnico obstoja, bo zanimanje zanj nedvomno večje. Analitiki ocenjujejo, da naj bi se prodaja Applovega pametnega mobilnega telefona iPhone v primerjavi s poslovnim letom 2017 povečala za kar devet odstotkov, in sicer iz 225 milijonov na 245 milijonov prodanih enot.

Takoj po novem prodajnem rekordu pametnega mobilnega telefona iPhone,pa bo prodaja priljubljenega izdelka pričela strmo upadati. Analitiki kot glavna razloga za črne napovedi navajajo visoke stroške izdelave in pomanjkanje inovativnosti. Podjetju Apple bodo težave povzročali tudi navidezna resničnost in razširjena resničnost, saj nanje še ni pripravljeno ter močna konkurenca na področju mobilnih naprav, predvsem pa s strani podjetja Google in njegovimi najnovejšimi pametnimi mobilnimi telefoni Pixel. Ali se bo to dejansko uresničilo je danes težko napovedati. Verjamemo pa, da se podjetje Apple bo skoraj zagotovo znašlo, saj nenazadnje ima v svojih vrstah najboljše strokovnjake na svetu.


Prijavi napako v članku