Programska in razvojna orodja
02.03.2010 09:44
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako je Google osvojil svet?

Pri Googlu je dobro poskrbljeno za zaposlene.
Pri Googlu je dobro poskrbljeno za zaposlene.

Podjetje Google niza več kot odlične poslovne rezultate, s čimer je postal zgled za številna podjetja. O produktih in storitvah tega ameriškega giganta s trenutno 19.835 zaposlenimi je bilo in še bo napisanega veliko, nekoliko manj pa je govora o različnih zanimivih dejstvih in številkah, ki se tičejo tega velikana. Ste vedeli, da Googlov spletni iskalnik, ki je spletnim deskarjem dostopen od septembra leta 1997, dnevno obišče kar 620 milijonov ljudi, kar ga uvršča na prvo mesto med vsemi spletnimi stranmi po obiskanosti? Med iskalniki je iskalnik google.com z naskokom pred konkurenco, saj ima 85,78 odstotka visok tržni delež. Od številk, ki se tičejo omenjenega iskalnika velja omeniti tudi to, da je preko njega dnevno ogledanih kar 7,2 milijarde strani.

Poleg omenjenega iskalnika je uspešnost Googla vidna tudi pri drugih stvareh. Uporabniki s pridom koristijo njegove spletne poštne storitve Gmail, ki jih danes uporablja že 146 milijonov ljudi. Uporabniki tudi vedno bolj kupujejo mobilnike, na katerih teče Googlov operacijski sistem Android. Dnevno se proda približno 60.000 tovrstnih mobilnikov. Uspešen, vsaj kar se tiče količine uporabnikov, je tudi s stranjo YouTube, za katero je leta 2006 odštel 1,65 milijarde dolarjev (1,2 milijarde evrov). O priljubljenosti te strani priča dejstvo, da je nanjo vsako minuto naloženih za približno 20 ur novega video materiala. Zelo uspešna je tudi stran za blogerje Blogger, na katero uporabniki vsako minuto napišejo v povprečju 270.000 besed, s čimer je Blogger najbolj priljubljena tovrstna stran med ameriškimi blogerji. Morda ima Google še najmanj uspeha s svojim spletnim brskalnikom Chrome, ki zaenkrat drži v rokah le 5,22 odstotka tržnega deleža, a se bo verjetno tudi ta štavilka v prihodnosti izboljšala.

Ozrimo se še na finančno plat Googla, ki ni bila vseskozi tako rožnata, kot je sedaj. Leta 2000 je imel Google 19,1 milijona dolarjev (13,9 milijona evrov) prihodkov, a je kljub temu to leto končal globoko v rdečih številkah, saj je zabeležil dobrih 14,7 milijona dolarjev (10,7 milijona evrov) visoko izgubo. Do danes se je slika povsem spremenila, saj je Google v lanskem letu zabeležil 23,7 milijarde dolarjev prihodkov (17,23 milijarde evrov), od česar je bilo čistega dobička za 6,5 milijarde dolarjev (4,73 milijarde evrov). Zanimiv je tudi podatek, da Google kar 97 odstotkov svojih prihodkov ustvari s pomočjo oglaševanja.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku