Računalništvo, telefonija
07.04.2018 13:40
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako dobro je na prihod umetne inteligence pripravljena Indija?

Kako dobro je na prihod umetne inteligence pripravljena Indija?
Kako dobro je na prihod umetne inteligence pripravljena Indija?

V petek sta PwC India in Assocham poročala, da je Indija več kot odlično pripravljena na prehod v ekonomsko tranformacijo, ki jo bo vodila umetna inteligenca. Po zadnjih podatkih kar 36% večjih finančnih institucij investira v umetno inteligenco in različne pripadajoče se tehnologije, 70% teh podjetij pa ima v načrtu inkorporacijo umetne inteligence. Dejstvo je, da Indija, ki še vedno spada med tiste dežele, kjer razvoj tehnologije ni primerljiv s preostankom sveta, intenzivno razvija tudi svoje, “umetno inteligentne” rešitve in ne prevzema samo že narejenih.

V poročilu je možno prebrati, da kljub temu, da je učenje računalnikov, umetna inteligenca in robotika zelo potencionalno, široko področje, ki ponuja številne načine rabe v finančnem sektorju, v Indiji ta potencial še zdaleč ni izkoriščen do mere, do katere bi lahko bil. Avtorji poročil pravijo, da Indija ni več dežela, ki je ne bi mogli vključevati v resen dialog, ko je govora o globalnem razvoju tehnologije, temveč mora biti Indija eden ključnih akterjev pri razvoju, kajti navsezadnje predstavlja Indija enoremen trg.

“Vzpostavitev dostopa do podatkov na način, ki je usmerjen na uporabnika in navodila ter nasveti za uporabniške vmesnike odprtih aplikacij s strani finančnih institucij, deluje kot nek dodaten zagon ua povečano vključevanje umetne inteligence v sektor”, so zapisali v poročilu. Ne gre torej zgolj za enostransko zgodbo, daleč od tega, kajti tudi finančna industrija mora prispevati svoje delež, kajti samo tako lahko na koncu pridejo kvalitetni in reprezentativni rezultati.

Zakaj je umetna inteligenca tako zelo pomembna?

Umetna inteligenca lahko služi kot vzvod za zaščito ekonomskega sektorja in infrastrukture kot so letališča in energetski objekti, ki so po navadi najbolj oblegani pred kakšnimi hekerskimi vdori.

“Detekcija anomalij v obnašanju pri posameznikih in disrupcija infrastrukturnih napovedi (naravni, človeški vplivi), ki jih poganja distribuiran sistem senzorjev in algoritmi prepoznavanja vzorcev, so primeri uporabe umetne inteligence v omenjenem sektorju”, so zapisali v poročlu. Kot lahko vidimo gre predvsem za “zaščitno funkicjo, ki pa čez čas lahko preraste lastne meje.

Poleg umetno inteligentnih aplikacij, ki opravljajo predvsem varnostne naloge, lahko roboti opravljaju tudi številna druga opravila, ki so na tak ali drugačen način nevarna za ljudi. Tukaj govorimo o ravnanju z eksplozivi, detekcija min, raziskovanje vesolja, razne naloge v globokih vodah, odkrivanje novih ozemelj itd. Glavna ideja za umetno inteligenco je, da se je ta sposobna učiti iz prehodnih izkušenj. Če vzamemo za primer kiber-varnostne sisteme, se ti zanašajo an predhodhe podatke kiber napadov in uporabljajo te podatke za detekcijo podobnih situacij, da bi jih seveda preprečili. Vsi ti avtomatizirani sistemi, ki so postavljeni za odkrivanje tveganj, pomagajo ljudem, da se lahko fokusirajo na druge aktivnosti, za katere kvalitetno opravljanje bi jim sicer zmanjkalo časa oz. ga bi vsaj primanjkovalo.

Če se osredotočimo na Indijo, je ta še precej nepokrit trg z AI asistenčno tehnologijo. Še eno od področij, katerega se dotika potencialni razvoj umetne inteligence je glede na izvlečke iz poročila kombinacija umetne inteligence z recimo 3D tiskanjem in internetom stvari. Na tak način bi lahko prišlo do revolucionarnih sprememb na področju pametne prostetike in še nekaterih ostalih področjih. “Indija bo z vzpostavljanjem kooperativnih odnosov z igralci, ki so na področju umetne inteligence v samem vrhu – Japonska, VB, Nemčija, Singapur, Izrael in Kitajska – razvijala rešitve za področje ekonomije in sociale. To bi lahko znatno doprineslo k strateškemu razvoju umetne inteligence v Indiji”, pravi poročilo.

Tako kot povsod po svetu mora tudi Indija poskrbeti za to, da regulativa ne omeji preveč razvoja in inovativnosti področja. Potrebno je zgraditi ekosistem, ki podpira nadaljnji razvoj, inovacije in komercializacijo aplikacij. V poročilu tudi na nek način predlagajo, da bi lahko vlada poskrbela za iniciative, tako finančne kot nefinančne, da umetna inteligenca napreduje. Samo tako bo lahko Indija čez čas postala enakovreden akter na področju umetne inteligence.


Prijavi napako v članku