Računalništvo, telefonija
Avtomoto
Življenjski slog
Poslovne rešitve
08.06.2024 08:05

Deli z drugimi:

Share

Kako do subvencije za nakup električnega kolesa?

Zelo kmalu se bo število električnih koles na cesti znatno povečalo. Razlog pa so nove subvencije za nakup električnih koles.
Izkoristite nove subvencije za nakup novega električnega kolesa.
Izkoristite nove subvencije za nakup novega električnega kolesa.

O čemer se je govorilo že nekaj časa, se je sedaj tudi uresničilo. Družba Borzen je na podlagi javnega poziva, objavljenega v Uradnem listu RS, št. 44/2024 z dne 31. 5. 2024, pridobila možnost izdaje subvencij za nakup električnih koles.

Preden se boste lahko na pot podali z novim električnim kolesom, boste morali izpolniti nekaj pogojev.

Katera električna kolesa so upravičena do subvencij?

Kot je zapisano v javnem pozivu: »Nepovratne finančne spodbude za fizične osebe so namenjene subvencioniranju nakupa e-koles s pedali z dodatnim pogonom, ki so opremljena s pomožnim električnim motorjem z največjo trajno nazivno močjo, ki je manjša ali enaka 250 W, katerega izhodna moč se prekine, kadar kolesar preneha poganjati pedala, sicer pa se progresivno zmanjšuje in končno prekine, preden hitrost vozila doseže 25 km/h.«

Torej, električno kolo ima lahko maksimalno 250 W motor in največjo hitrost 25 km/h. Dokaj standardno, saj tako tudi slovenska zakonodaja opisuje električna kolesa. Obstajajo močnejša in hitrejša električna kolesa, vendar po zakonu sodijo v razred mopedov.

Če pogledamo podjetje Bonajo, znanega prodajalca električnih koles, bo večina njihovih e-koles MS Energy, TREVI, ISINWHEEL … upravičena do novih subvencij.

Rabljena in testna kolesa niso upravičena do subvencij.

Kdo je upravičen do subvencij za nakup električnih koles?

Subvencije so namenjene fizičnim osebam in ne podjetjem. Pogoj je, da ste polnoletna oseba s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Slovenije, z dodeljeno davčno številko s strani Furs-a in da je bil nakup e-kolesa opravljen v času polnoletnosti.

Iz novega programa finančnih spodbud so izvzeti samostojni podjetniki posamezniki. Če morda izvajate pridobitno dejavnost, ste vseeno upravičeni do subvencije za nakup e-kolesa, vendar le pod pogojem, da električno kolo ne boste uporabljali za opravljanje pridobitne dejavnosti.

Oddate lahko samo eno vlogo za pridobitev subvencije za nakup novega električnega kolesa, ne glede na to, ali ste kupili več koles.

Katere pogoje morate izpolniti? Kaj morate predložiti?

Ko boste kupovali mestno električno kolo, morate biti pozorni, da ustreza dvema pogojema:

  • EPAC standard: E-kolo mora ustrezati standardu BS EN 15194:2017 ali BS EN 15194:2017 +A1:2023. Pred nakupom morate pridobiti izjavo prodajalca o skladnosti e-kolesa.
  • Mestno električno kolo mora biti primerno za dnevno mobilnost, kar pomeni, da serijska oprema vključuje blatnike in luči. S kasnejšo nadgradnjo obvezne serijske opreme niste upravičeni do subvencije. Električna kolesa za športno rabo prav tako niso upravičena do subvencije.

Na voljo je tudi subvencija za nakup električnega tovornega kolesa, ki mora prav tako izpolnjevati dva pogoja:

  • EPAC standard, standard DIN, nosilnost: EPAC standard
  • Tovorna kolesa morajo ustrezati standardu BS EN 15194:2017 ali BS EN 15194:2017 +A1:2023 ter standardu kakovosti tovornih koles DIN 79010:2020-02 ali imeti nosilnost okvirja večjo od 120 kilogramov in biti s strani proizvajalca opredeljena kot tovorno kolo za prevoz ljudi ali blaga. Izjavo o skladnosti dobite pri prodajalcu.

Višina subvencije?

Višina subvencije se razlikuje glede na posamezen tip kolesa.

Pri nakupu mestnega ali zložljivega e-kolesa ste upravičeni do 25 % od maloprodajne cene (DDV vključen), vendar največ do 500 €. Vrednost e-kolesa ne sme presegati 2500 € z DDV-jem in upoštevanim morebitnim popustom.

Če kupujete električno tovorno kolo, ste upravičeni do 30 % subvencije, vendar največ do 1000 €.

Do kdaj morate oddati vlogo za pridobitev subvencije?

Vlogo morate oddati do zaključka veljavnosti javnega poziva, kar pomeni do porabe razpoložljivih sredstev (4.000.000 €). Javni poziv je začel veljati 3. 6. 2024, kar pomeni, da lahko že danes oddate vlogo za nakup e-kolesa.

Oddate jo lahko samo preko spletne aplikacije Borzen. Potrebna je registracija, prijavite pa se lahko tudi z Googlom.

Če ste bili prej na precepu, ali bi kupili e-kolo ali ne, je sedaj odločitev veliko lažja. Na voljo smo vam za dodatna vprašanja, naslovite jih lahko tudi na kolesa@borzen.si.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Električni skiro električna kolesa


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808
Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več