Življenjski slog
Poslovne rešitve
12.06.2023 11:15

Deli z drugimi:

Share

Kako do naprednega pametnega doma

Prihodnost pametnih domov prinaša revolucijo na področju tehnologije in bivanja. Z nenehnim napredkom umetne inteligence in povezljivosti naprav postajajo pametni domovi vse bolj intuitivni.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Napredne analitične rešitve omogočajo domovom, da se prilagajajo navadam in željam uporabnikov ter samodejno optimizirajo nastavitve in odzive. A začnimo na začetku.

Danes redko srečamo dom, ki bi bil pameten v svojem bistvu, se učil od uporabnika, prilagajal bivanje na osnovi njegovih navad in sledil vsem mogočim parametrom. Po drugi strani pa imamo skoraj v vsakem domu kakšno napravo, ki dom dela pameten. Če odmislimo telefone, so to pametna televizija, pečica ali kateri drug gospodinjski aparat, ogrevanje in hlajenje, ki se prilagajata temperaturi prostora, pametne vtičnice, ki jih vključimo in izključimo na daljavo, kamere, preko katerih lahko spremljamo, kaj se dogaja doma, ko nas ni in podobno. Najpogosteje naprave, povezane v domače Wi-fi omrežje, uporabljamo prav na ta način – da z njimi upravljamo na daljavo s pomočjo pametnega telefona. Avtomatizacija je za zdaj namenjena naprednejšim uporabnikom, a tudi to se spreminja.

Tisti najbolj napredni domovi spustijo žaluzije in s klimatsko napravo hladijo prostor ob neposredni sončni svetlobi ali ga ob hladnejših temperaturah ogrevajo z energetsko učinkovito toplotno črpalko, hkrati pa v stanovanje spuščajo svetlobo. Poleg tega lahko začnejo predvajati glasbo ob vašem vstopu skozi vrata, vas pozdravijo ali vključijo določene naprave, ko se odpravite iz službe. Možnosti je neskončno. Pametni domovi glede na prisotnost oseb v prostoru samodejno prilagajajo vse mogoče, usklajujejo porabo energije z ugodnimi tarifnimi obdobji in še bi lahko naštevali.

Tudi nekatere energetsko najbolj učinkovite rešitve so pogosto povezane s pametnimi domovi – od ogrevanja in hlajenja do električnega avtomobila in sončne elektrarne, ki poskrbi za samooskrbo in napajanje naprav iz električnega omrežja.

Pametni domovi ponujajo izjemne možnosti, da uporabniki prilagodijo svoje bivalno okolje, izboljšajo udobje, optimizirajo energetsko učinkovitost ter ustvarijo bolj povezano in napredno bivanjsko izkušnjo.

Kdaj je pravi čas za razmislek o pametnem domu in kako financirati investicijo?

Pametna tehnologija je uporabnejša in dostopnejša kot kadarkoli prej. Pametni dom lahko gradimo postopoma in vanj dodajamo naprave ali se odločimo za večjo investicijo. Najboljši čas za razmislek o tem je, ko dom gradimo ali ga prenavljamo. O tem, kako financirati investicije v pametni dom, smo preverili v Novi KBM.

Tako kot se pametni dom prilagaja željam in navadam uporabnikov, lahko tudi v široki ponudbi kreditov Nove KBM najdete tistega pravega, ki je najustreznejši za vaš primer.  

Najpreprostejša in najhitrejša možnost financiranja prenove doma je gotovinski Kredit Naprej, ki ga stranke Nove KBM lahko najamejo tudi preko spletne banke ali telefona. Stranke drugih bank lahko Kredit Naprej sklenejo v poslovalnici Nove KBM, povpraševanje pa lahko oddajo tudi na pošti. Ta kredit je mogoče najeti za obdobje največ 82 mesecev, njegova posebnost pa je, da stranka do konca leta 2023 ne plača stroškov odobritve kredita. Prav tako Nova KBM ne zaračunava nobenih drugih skritih stroškov, kot sta strošek zavarovanja ali vodenja kredita. Kredit Naprej je mogoče najeti samo po fiksni obrestni meri.

Zeleni potrošniški in Zeleni stanovanjski kredit lahko najamete, če boste z njima dokazano financirali investicije, ki bodo prispevale k trajnostnemu načinu življenja. Zeleni potrošniški kredit je namenjen za investicije v nakup okolju prijaznejših prevoznih sredstev ali energetsko učinkovitejših gospodinjskih aparatov. Zeleni stanovanjski kredit pa je namenjen investicijam v toplotno črpalko, sončno elektrarno, energetsko obnovo in nakup ali gradnjo energetsko učinkovite nepremičnine. Oba kredita sta ob izpolnjevanju pogojev na voljo po nižjih obrestnih merah kot pri klasičnih kreditih.

Za nakup, gradnjo ali obnovo doma lahko najamete stanovanjski kredit. Poleg namenskega je na voljo tudi ponudba gotovinskega stanovanjskega kredita. Do 30. junija 2023 lahko izkoristite akcijsko ponudbo in stanovanjski kredit najamete brez stroškov odobritve.

Prvi korak do izbora pravega kredita je lahko informativni izračun na spletni strani Nove KBM, naslednji pa obisk strokovnjaka za kredite v poslovalnici Nove KBM, kjer prisluhnejo vsakemu, tako tistim, ki potrebujejo manjši znesek za prenovo doma, kot tudi strankam z večjimi načrti. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
pametni dom finance


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več