Telefoni
18.11.2021 06:06
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako bodo telefoni izgledali čez 10 let?

Kakšna je prihodnost pametnih telefonov? Bodo popolnoma neprepoznavni ali večinoma enaki?

Trenuten razvojni cikel temelji na letni kadenci bolj kot ne podobnih izboljšav, kot so boljša kamera, dodatna leča, nova generacija procesorjev … Prave evolucije na področju mobilne telefonije ni bilo že nekaj časa, z izjemo 5G mobilnega omrežja, ki pa za zdaj svoj potencial kaže le v industriji. Tudi čez 10 let se lahko zgodi, da bomo še vedno spremljali enake nadgradnje brez večjega preskoka. Strokovnjaki seveda napovedujejo, da bo v naslednjih letih prišlo do velikega preboja na področju tehnologije, bodisi s pomočjo virtualne resničnosti (VR), razširjene resničnosti (AR), hologramov ali kaj podobnega.

Njihova napoved se lahko uresniči, če bo omenjena tehnologija napredovala z enako hitrostjo kot v zadnjih letih. VR tehnologija se že uporablja na številnih področjih, kjer je nadomestila tradicionalne rešitve. Facebook oziroma Meta, Apple in podobna podjetja si v naslednjih 5 letih želijo podrediti trg AR tehnologije, ki naj bi bila neposredno povezana z mobilno telefonijo.

Tudi če se napovedi strokovnjakov ne uresničijo oziroma se zamaknejo za nekaj let, lahko letne, na videz manj impresivne posodobitve drastično spremenijo podobo telefona. Zasloni bodo svetlejši in zložljivi na različne načine, kamere bodo tako napredne, da bodo ogrožale tudi najboljše digitalne fotoaparate, digitalni pomočniki pa bodo vse pametnejši in bodo olajšali vsak vidik našega življenja.

Karkoli se zgodi, trenuten trend ponavljajočih se nadgradenj pomeni, da bo vsaka nadaljnja predstavitev novega telefona manj razburljiva oziroma z večjim poudarkom na slogu kot funkciji.

pametni-telefoni-prihodnost-zložljivi-telefoni-AI-hologrami-1

Zložljivi mobilni telefoni

Vizija zložljivih telefonov naj bi se razvijala v smeri prilagodljivih telefonov, ki bi svojo velikost prilagodili različnim opravilom. Preden pa zložljiva tehnologija (ponovno) zaživi, je treba odpraviti kar nekaj pomanjkljivosti in ovir, začenši s ceno. Novi telefon Samsung Galaxy Z Flip3 zložljive telefone nekoliko približa vsakdanjemu uporabniku s ceno okoli 1000 evrov, vendar je to mnogim še vedno nedosegljivo. Večji zložljivi telefoni, kot je Fold3, še vedno ostajajo butični primerki (cena blizu 2000 €) oziroma bolj statusni simboli kot dejansko uporabno orodje. Zložljivi telefoni trenutno ne upravičijo svoje visoke cene, saj v primerjavi z navadnimi telefoni ne ponujajo dodatnih funkcionalnosti. Dejstvo je, da večina aplikacij ni optimiziranih za zložljive zaslone, brez optimizacije pa je tehnologija neuporabna.

Vzdržljivost je še ena pomembna skrb. Zložljivi telefoni imajo bolj občutljive zaslone z več tečaji in gibljivimi deli, ki jih je veliko težje zatesniti pred prahom in vodo. Samsung, Motorola, Xiaomi, Huawei in ostali proizvajalci zložljivih telefonov z vsako novo generacijo izboljšajo odpornost zaslonov, vendar je to še zdaleč od standarda, ki smo ga vajeni pri običajnih telefonih.

Modularni pametni telefoni

Se še spomnite obljub proizvajalcev, da se bo razvoj premikal v smeri modularnosti oziroma možnosti nadgradnje in popravila telefona po želji uporabnika? Obljube vsaj za zdaj še niso izpolnili.

To ne pomeni, da modularni telefoni niso ugledali luči sveta. Izdelanih je bilo kar nekaj primerkov, vključno z Fairphone 4 5G v letošnjem oktobru. LG G5 je dovolil, da izvlečete spodnji del in dodate hi-fi DAC ali nastavek za kamero s sprožilcem v obliki gumba. LG je kmalu opustil projekt. Preizkusila se je Motorola z družino telefonov Moto Z in ustvarila sistem, kjer bi se dodatki lahko magnetno pritrdili na zadnjo stran telefona. Na voljo so bile baterije, JBL zvočnik, kamera Hasselblad in filmski projektor. Podobno kot pri LG-ju, prodajne številke niso dosegle ciljev in modularni projekt je propadel.

Tudi Google je imel visoke cilje s projektom Ara. Njihov sistem naj bi omogočal zamenjavo notranje strojne opreme (procesor, senzorji, kamere, zaslon), kar pomeni da bi lahko uporabniki strojno opremo nadgrajevali sami, zato ne bi bilo potrebe po nakupu čisto novega telefona. Projekt Ara in njen naslednik LEGO nikoli nista zaživela v polni luči.

Modularnost inženirjem in programerjem predstavlja velik tehnični izziv, toda največja ovira je dobiček. Podjetja, kot sta Apple in Samsung, vsako leto za svoje krovne modele zaračunajo tisoč ali več evrov. Zakaj bi spreminjala svojo uspešno prodajno strategijo, če pa potrošniki vsako leto mrzlično kupujejo »novo« tehnologijo v drugi preobleki? Modularnost je sovražnik proizvajalcev, saj bi uporabniki dobili nadzor nad njihovimi napravami. V 10 letih bi se lahko s pomočjo podobne zakonodaje, kot je pravica do popravila, to spremenilo.

Pametna očala

Najbolj mamljiva napoved je, da bodo čez 10 let pametne telefone nadomestila pametna očala. Nekaj zanimivih projektov je že bilo izpeljanih (Google Glass), čeprav so bili še dokaj preprosti in nefunkcionalni. Novejši poskusi, kot je Focal, so za delovanje še vedno preveč odvisni od telefona. Meta (Facebook) postavlja pametna očala v ospredje svoje preoblikovane vizije.

Predstavljajte si elegantna tanka očala, ki so samostojna in služijo kot zaslon za prikaz obvestil, prikazovanje zemljevida v realnem času in pretakanje posnetkov. Glavna ovira je skrčiti vso potrebno tehnologijo v privlačno ohišje. Tudi zaslonska tehnologija še ni dosegla razvojne stopnje, ki bi omogočala implementacijo tehnologije pametnih očal. Drugi izziv je pripraviti smiseln vmesnik, ki se prilega vašim očem in zunanjemu svetu. Sledilna tehnologija bi morala pri tem odigrati določeno vlogo.

Pomislite tudi, kolikokrat na dan pregledujete telefon, koliko kretenj potrebujete, da odprete aplikacijo ali video. Enako si zagotovo ne bi želeli pri pametnih očalih, zato bodo glasovni ukazi in virtualni pomočniki še toliko bolj pomembni.

Ambientalno računalništvo

Če si pomagamo s futurističnimi filmi, v njih pogosto opazimo prozorne telefone ali celo družbo brez telefonov. Namesto ročne naprave se telefoni in računalniki skrivajo v vsakem kotičku, od svetilke, zvočnika in televizije do hladilnika in vhodnih vrat. Enako velja zunaj. Na vsakem koraku, bodisi na avtobusnih postajah, v avtomobilu, na vsaki javni klopci, skratka povsod naj bi bili skriti računalniki, opremljeni tako, da bi namesto nas opravili monotone in vsakdanje naloge. Bi radi čestitali staršem za obletnico? Domači strežnik bo lahko v prihodnosti samodejno opravljal naloge glede na dogodke v koledarju. Hladilnik bo zaznal, da vam je zmanjkalo mleka ali sadja in samodejno opravil nakup.  

S pomočjo hologramov bi se lahko računalniški zaslon pojavil kjer koli, kar pomeni, da telefona praktično ne bi potrebovali, saj bi za pojav zaslona zadostoval le en ukaz. Morda popolnoma avtomatizirano ambientalno računalniško življenje ni v naši bližnji prihodnosti, vendar si ni težko predstavljati, da bi lahko določeni vidiki te vizije nekoč zaživeli.

Kako pa si vi predstavljate telefone čez 10 let?

Še več najnovejših novic v naši spletni rubriki Računalništvo.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni pametni telefoni Android telefoni

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

3BM d.o.o.

Cesta železarjev 7a, 4270 Jesenice, Tel: 04 583 64 44
Tehnološke servisne delavnice so bile v zadnjem letu eden izmed stebrov, ki so omogočali, da je lahko tehnologija poskrbela za karseda normalen potek življenja. Poraba in povpraševanje ... Več

MOJVIDEO d.o.o.

Prežihova ulica 17, 8250 Brežice, Tel: 040 903 424
Mojvideo.com, prvi slovenski video portal Le kdo ne pozna portala Mojvideo.com? Gre za prvi, največji in najbolj obiskan spletni video portal v Sloveniji, ki je prvotno namenjen ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

shopi.eu, PAB d.o.o.

Kranjska cesta 14, 4202 Naklo, Tel: 04 257 51 50
Podjetje se ukvarja z zastopanjem in prodajo tujih blagovnih znamk. Več