Računalništvo, telefonija
20.12.2011 12:14

Deli z drugimi:

Share

Kako bo smrt Kim Jong Ila vplivala na cene elektronskih komponent in naprav?

Svet zaskrbljeno spremlja razmere v Severni Koreji.
Svet zaskrbljeno spremlja razmere v Severni Koreji.

Državna televizija Severne Koreje je 19. decembra sporočila, da je umrl njihov vrhovni državni vodja Kim Jong Il. Čeprav je svet zapustil neusmiljen diktator in zločinec, so svetovni voditelji nad dogajanjem v Severni Koreji zelo zaskrbljeni. Severnokorejski agenti so namreč že zavzeli ulice prestolnice in zaprli vse državne meje s Kitajsko. Poleg tega so ob vzhodni obali izstrelili še nekaj raket kratkega dosega.

Južnokorejska vojska je po novici o smrti severnokorejskega voditelja takoj povišala stopnjo pripravljenosti. Ta je ZDA celo zaprosila, naj nemudoma povečajo svoj letalski in satelitski nadzor. Na Japonskem pa so sklicali izredno sejo vlade, na kateri naj bi se dogovorili o odzivu na Kimovo smrt. Čeprav doslej iz Severne Koreje ni bilo moč opaziti neobičajnih aktivnosti, se mnogi bojijo, da bodo kmalu na korejskem polotoku izbruhnili nemiri precejšnjih razsežnosti.

Če bi prišlo do vojaškega spopada med Severno Korejo in njenimi bližnjimi in daljnimi sosedami, bomo posledice seveda čutili tudi uporabniki elektronskih in računalniških naprav. Ker bi bila zaradi izrednega stanja dobava elektronskih komponent in naprav precej motena, bi se to neposredno poznalo na njihovih maloprodajnih cenah. Te bi se namreč pričakovano pričele močno dražiti.

Analitiki največjo rast cen pričakujejo pri televizorjih, kamkorderjih, fotoaparatih, avdio in video opremi ter mobilnih telefoniji. Če ste torej imeli namen v kratkem kupiti eno od tovrstnih naprav, vam priporočamo, da to storite čim prej. Če je možno, še v tem tednu.


Prijavi napako v članku