Triki in nasveti
21.10.2003 18:56

Deli z drugimi:

Share

Kaj storiti, ko se Windows 2000 ali XP nočejo naložiti?

Pri prehodu iz Windows 9x operacijskih sistemov na Windows 2000 ali XP se soočimo s precejšnimi spremembami. Na videz sta sistema dokaj podobna, da pa sta v jedru različna, se najkasneje prepričamo takrat, ko gre kaj narobe. Pri jedru 9x delujoče procedure “oživljanja” sistema pri NT-jedrih ne delujejo več. Zato vam podajamo nekaj nasvetov, kako se v primeru nezagona sistema Windows 2000 ali XP, lotiti odpravljanja težav.
Windowsi se torej ne zaženejo – kaj storiti?
1. Velikokrat pri nameščanju aplikacij ali gonilnikov posegamo tudi v takoimenivani Register, kar lahko povzroči težave. Preden storimo karkoli, poskušajmo naložiti zadnjo delujočo kopijo registra. To storimo tako, da ob zagonu računalnika preden se nam ponudi prijavno okno pritisnemo tipko F8 (včasih je potrebno pritisniti večkrat, da zadanemo pravi čas) in izberemo opcijo “Last Known Good Configuration”.
2. Če se sistem še vedno ne postavi, ga ponovno zaženimo in zopet pritisnimo tipko F8, s tem da sedaj izberemo opcijo “Safe Mode” izberemo Start/All Programs/Accessories/System Tools/System Restore. Sledimo proceduri in izberimo ustrezen backup.
3. Če ta pristop še vedno ne da rezultatov ali pa sploh do tja ne pridemo, uporabimo Emrgency Repair Floppy disk. Če imamo pokvarjen zagonski sektor trdega diska, bomo s tem odpravili težavo in uspešno zagnali sistem. Če nimamo Emergency Repair diska, si ga lahko sposodimo od nekoga ki ima Win 2000 ali XP in po vsej verjetnosti ga bomo lahko uporabili. Če pa ga ne bimo mogli uporabiti, potem kreirajmo nov disk tako, da seldimo sledeči proceduri: Vstavimo prazno disketo v pogon A in zaženimo komandno konzolo (Command Prompt), ki jo najdemo pod skupino Accessories ali pa jo zaženemo z ukazom Run, kamor odtipkamo “cmd.exe”. Formatirajmo disketo tako, da vpišemo komando “format a:” in pritisnemo Enter. Ko je disketa formatirana, kopirajmo nanjo sistemske datoteke, kot sledi: xcopy c:\boot.ini a: / h xcopy c:\ntdetect.com a: / h xcopy c:\ntldr a: / h. Ko to zaključimo, zapremo komandno okno in preimenujmo (Label) disketo v “Windows XP boot floppy”, vstavimo disketo v PC in Windowsi bi se morali zagnati brez problemov. Disketa naj bo ves čas v računalniku, znova zaženemo komandno konzolo in vtipkajmo: xcopy a:*.* c:\ /h in pritisnemo Enter.
4. Če še ta strategija ne deluje, potem imamo na voljo še “Recovery konzolo”, ki jo dobimo skupaj s Windows zgoščenko, le to vstavimo v pogon in zaženimo PC iz zgoščenke (v BIOSu nastavimo zagonsko sekvenco tako, da se bo PC najprej poskušal zagnati z zgoščenke) počakajmo da se pojavi pozdravno okno za namestitev in pritisnemo tipko “r” za repair. Če smo PC dobili z že nameščenim sistemom brez zgoščenke, si lahko pomagamo s programom Setup Disks for floppy Boot Install, ki ga dobimo na Microsoftovi strani zastonj. V tem programu je skrita tudi omenjena Recovery konzola, ki deluje na vseh Windows sistemih od verzije 98 dalje. Ta program se namesti na 6 disket, s pomočjo katerih se potem zaganja PC, tako da vstavljamo disketo za disketo v flopy pogon, dokler ne pridemo do pozdravnega okna za namestitev (Welcome to Setup) kjer prav tako pritisnemo tipko “r” (če zagon zahteva datoteko autochk.exe, vtipkajmo pot C:\Windows\System32) . Aplikacija pozna nekaj uporabnih ukazov, ki pa jih moramo uporabljati s pazljivostjo, saj lahko v nasprotnem primeru stvar še poslabšamo. Naštejmo komande Recovery konzole: Chkdsk1 – Preveri nosilec če so na njem napake, Diskpart – Kreira in briše particije, Extract2 – Dearhivira *.cab arhive (ni omogočen če zaganjamo iz disket), Fixboot – Zapiše nov “Boot sector”, Fixmbr – Zapiše nov “Master boot record”. Za podrobnejši opis ukazov lahko odtipkamo komando in /? npr. “chkdsk /?”
Če vam ob vsem tem še vedno ni uspelo zagnati sistema, potem je velika verjetnost, da boste morali zagnati ponovno namestitev, pomagate pa si lahko z nasveti prijateljev ali obiščete ustrezen forum, kjer boste dobili še kakšno idejo, kako oživiti sistem. Vsekakor pa vam priporočamo, da se redno poslužujete aplikacij za kreiranje slike sistema ali redno izvajate varnostno shranjevanje sistema, kar vam bo z malo truda in discipline prihranilo veliko živcev.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več