Računalništvo, telefonija
12.12.2016 10:55
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj je razlika med originalnimi in kompatibilnimi tonerji?

Razlika med neoriginalnim in originalnim tonerjem ter fotografijo.
Razlika med neoriginalnim in originalnim tonerjem ter fotografijo.

»Toner low« ali pa »replace toner cartridge« sta frazi, zaradi katerih nas tiskalnik pahne v središče neusmiljene borbe med proizvajalci originalnih tonerjev in tiskalnikov ter proizvajalci kompatibilnih tonerjev. Razlike v ceni med originalnimi in kompatibilnimi produkti so ogromne, zaradi česar je pred nakupom vredno razmisliti dvakrat. Kaj pa razlike v kakovosti?

Najprej moramo ločiti med vrstami tonerjev:

 • Originalni ali OEM – so tonerji, ki jih proizvede proizvajalec tiskalnikov.
 • Kompatibilni – popolnoma novi tonerji s strani neodvisnega proizvajalca.
 • Obnovljeni – so tonerji,katerih ohišje je že bilo uporabljeno. Takšni tonerji se očistijo, zamenjajo se vitalni deli ter se ponovno napolnijo.
 • Napolnjeni – se samo očistijo in se napolnijo s tonerjem (prahom).

Pri tem se trgovci navadno ne držijo natančnih definicij. Za tonerje, ki niso originali se tako lahko uporabljajo izrazi kot so: neoriginalen, kompatibilen, obnovljen in podobno (v nadaljevanju bomo za vse tri skupine uporabili izraz »neoriginalen«). Iz tega bomo težko razbrali kakšen je toner ponudnika. Ali je v celoti nov ali je samo napolnjen in podobno. Zato moramo biti pri tem dosledni in ponudnika natančno povprašati sami.

Po tej opredelitve se nakup novega tonerja lahko precej zaplete. Odločite se lahko torej ali vas zanima izključno originalen toner ali morda cenejša alternativa. Ob tem je potrebno poudariti nekaj pomembnih točk:

 • Originalni tonerji so dražji, ker proizvajalci tiskalnike ponudijo po izjemno dostopnih cenah in računajo na to, da bodo zaslužili s prodajo tonerjev, prav tako so dražji zaradi stroškov razvoja in vrednosti blagovne znamke in ne toliko zaradi kvalitete.
 • Med različnimi znamkami neoriginalnih tonerjev so lahko ogromne razlike v kvaliteti.
 • Neoriginalen toner na noben način ne more biti kriv za okvaro tiskalnika.
 • Izpis s kvalitetnim neoriginalnim tonerjem je lahko enak originalu ali pa je razlika za veliko večino ljudi zanemarljiva.
 • Majhen odstotek porabnikov dejansko potrebuje najvišjo kakovost tiska (tiskanje načrtov in podobno).
 • Neoriginalni tonerji so lahko tudi do nekaj krat cenješi od originala.
 • Kakovosten neoriginalen toner natisne isto število kopij kot original.

Po nekaterih statistikah se nezadostna kakovost in s tem razlog za reklamacijo pri originalih giblje okoli 0,5 odstotka pri zalo dobrih neoriginalih pa je se lahko giblje okrog enega ali dveh odstotkov. Za tako majhno razliko se po našem mnenju vsekakor splača razmisliti o dobri alternativi. Še posebej, če vemo, da so cene neoriginalnih tonerjev lahko tudi trikrat nižje.

Morda pa neoriginalne tonerje že uporabljate pa tega sploh ne veste. To velja za tiske ti imate tiskalnike že v najemu. Precej podjetij in serviserjev, ki dajejo pisarniško opremo v najem raje uporablja neoriginalne tonerje znamke Economic Line iz že zgoraj omenjenih razlogov. Omenjene tonerje lahko najdete v spletni trgovini Tonerji Birostore. Razlike v kakovosti izpisa ni ali pa je ta zanemarljiva. Reklamacije so zanemarljive. Denarni prihranki so lahko ogromni.

Če po neoriginalnih tonerjih posegajo strokovnjaki potem ni razloga ne bi enako storili tudi vi. Vse kar morate narediti pa je, da poiščete nepristranskega zaupanja vrednega trgovca, ki vam bo znal strokovno svetovati.

Več informacij najdete na naslovu www.birostore.com.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Nevtron & Company d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Nevtron & Company d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Nevtron & Company d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več
Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Naša naloga je enostavna: podjetjem pomagati na poti k digitalni transformaciji. Kot član SoftwareONE, vodilnega globalnega ponudnika celovitih programskih in oblačnih tehnoloških ... Več

ZABEC.NET

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 50
Zabec.net - del skupine ZGroup Zgroup je integrirana poslovna skupina, ki podjetjem z inovativnimi tehnološkimi rešitvami pomaga dosegati digitalne in infrastrukturne cilje. Združujejo ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več