Računalništvo, telefonija
03.01.2013 15:43

Deli z drugimi:

Share

Kaj so filmski pirati iskali v letu 2012

Spletni pirati so bili zdaleč najbolj ogreti za srednješolsko komedijo Projekt X, saj je bila ta prenesena skoraj 9-milijonov krat. Največ poizvedb pa so pirati opravili kar preko spletnega brskalnika Google.
Spletni pirati so bili zdaleč najbolj ogreti za srednješolsko komedijo Projekt X.
Spletni pirati so bili zdaleč najbolj ogreti za srednješolsko komedijo Projekt X.

Pred kratkim opravljena raziskava spletne strani TorrentFreak je pokazala, da so bili filmski pirati v letu 2012 izjemno dejavni predvsem na področju filmov. Največ se jih je ogrelo za srednješolsko komedijo Projekt X, saj je bila ta prenesena skoraj 9-milijonov krat. Med spletnimi pirati sta bili izjemno priljubljeni tudi Misija: Nemogoče – Protokol duh (Mission: Impossible – Ghost Protocol) in Vzpon viteza teme (The Dark Knight Rises), saj sta bili preneseni 8,5- oziroma 8,2-milijona krat. Lestvico desetih najbolj spiratiziranih filmov s 6,7-milijoni nelegalnih prenosov zaključuje film Somrak saga: Jutranja zarja – 1. del (The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1).

Raziskava spletne strani TorrentFreak je še pokazala, da so filmski pirati v letu 2012 zdaleč največ poizvedb opravili preko spletnega brskalnika Google, zato je bi ta na udaru številnih protipiratskih organizacij. Najbolj priljubljeni spletni iskalnik je zato moral neprestano loviti ravnovesje med »streženjem« rezultatov iskanj in upravičenimi zahtevki po odstranitvi avtorsko zaščitenih vsebin oziroma povezav nanje. Kljub temu, da je Google bil precej bolj naklonjen načelu svobodnega pretoka informacij po svetovnem spletu, je moral v lanskem letu na zahtevo protipiratskih organizacij odstraniti kar 51 milijonov povezav. Med vsemi organizacijami je bilo s skoraj osmimi milijoni zahtevkov najbolj aktivno ameriško združenje glasbenih založnikov RIAA (Recording Industry Association of America).


Prijavi napako v članku