Računalništvo, telefonija
10.02.2019 06:34

Deli z drugimi:

Share

Kaj nam je prinesel novi LibreOffice 6.2?

Novi LibreOffice 6.2 je še boljši in uporabnejši.
Novi LibreOffice 6.2 je še boljši in uporabnejši.

Danes praktično vsi potrebujemo programsko opremo za urejanje besedil in drugih dokumentov. Zaradi podpore številnim različnim formatom datotek in integracije z drugimi programi v pisarniškem paketu, Microsoftov Office velja za eno najboljših (in razširjenih) platform na tem področju. Kljub kakovosti in dobremu ugledu pa žal ne predstavlja najbolj ugodne opcije. Poleg tega konkurenčna brezplačna programska oprema postaja vse bolj zmogljiva, kar jo naredi tudi vse bolj privlačno za uporabnike. Med temi izstopa predvsem brezplačni pisarniški paket LibreOffice, ki je pred kratkim dočakal pomembno posodobitev.

Organizacija Document Foundation je namreč nedavno najavila razpoložljivost različice 6.2 brezplačnega pisarniškega paketa LibreOffice, ki je že na voljo za računalnike z nameščenimi operacijskimi sistemi Windows, macOS in Linux. Novost je seveda na voljo tudi v slovenskem jeziku, prenesete pa jo lahko s spletnega naslova https://sl.libreoffice.org/. Novi LibreOffice 6.2 prinaša pomembne spremembe, med njimi pa najbolj izstopajo nova stabilna različica grafičnega vmesnika »Ribbon«, boljša združljivost z vmesnikom HiDPI ter z datotekami formatov PPT in PPTX. Med večjimi izboljšavami najdemo še privzeto podporo za »kopiraj in prilepi« ter boljšo razporeditev ikon in najbolj uporabljenih funkcij.

Uporabniki odprtokodnega operacijskega sistema Linux so s prihodom pisarniškega paketa LibreOffice 6.2 izgubili podporo za 32-bitne različice, pridobili pa so novi grafični vmesnik Qt5, ki je združljiv z grafičnim okoljem KDE Plasma. Uporabiki Applovih osebnih računalnikov pa bodo novi LibreOffice lahko uporabljali na različicah novejših od 10.9. medtem ko bo različica LibreOffice 6.3 zahtevala vsaj različico 10.10.


Prijavi napako v članku