Računalništvo, telefonija
23.11.2020 13:35
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj nam bo prinesel revolucionarni MediaTek MT6893?

Novi MediaTek MT6893 bo zmogljivost mobilnih naprav dobesedno pognal v nebo.
Novi MediaTek MT6893 bo zmogljivost mobilnih naprav dobesedno pognal v nebo.

Podjetje MediaTek se vse bolj uveljavlja na področju procesorjev za mobilne naprave, ki poganjajo operacijski sistem Android. Zaradi tega so oči svetovne javnosti vse bolj uperjene v prihajajoči mobilni procesor MediaTek MT6893. Ta je namreč izdelan s pomočjo 6-nanometrskega procesa in je pri delovanju nadvse zmogljiv. Pri preizkusu na merilnem programu Geekbench je dosegel kar 4.108 točk v enojedrnim načinu delovanja in 11.204 točk v večjedrnem načinu delovanja. To bo v praksi pomenilo zelo hitre pametne mobilne telefone in tablične računalnike.

Procesor MediaTek MT6893 temelji na osmih procesorskih jedrih ARM, pri čemer zmogljivejša jedra Cortex-A78 podatke preračunavajo pri frekvenci 3,0 gigaherca (eno jedro) oziroma 2,6 gigaherca (tri jedra). Energijsko varčna jedra pa podatke preračunavajo pri frekvenci 2,0 gigaherca. Grafičnim vsebinam je kos vgrajena grafična kartica ARM Mali-G77.


Kot kaže, bo novi procesor MediaTek MT6893 po zmogljivosti brez težav opravil z mobilnim procesorjem Dimensity 1000+, ki trenutno velja za enega zmogljivejših. Poleg tega novost podpirata hitri sistemski pomnilnik LPPDR5 in notranji pomnilnik z vmesnikom UFS 3.0. NA voljo naj bi bili v začetku prihodnjega leta, prvi telefoni, opremljeni z njim pa bodo po vsej verjetnosti telefoni kitajskega podjetja Huawei.


Prijavi napako v članku