Računalništvo, telefonija
20.03.2017 10:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

USB-C: prednosti in slabosti novega standarda

..Ideja, ki stoji za standardom USB-C je preprosta. Imamo en tip kabla in en tip vhoda, preko njiju pa povežemo vse, kar potrebujemo..
USB-C: prednosti in slabosti novega standarda
USB-C: prednosti in slabosti novega standarda

Če pogledamo današnje prenosnike, lahko vidimo, da jih ima večina kopico različnih vhodov (USB, HDMI, vhod za slušalke, napajalna vtičnica …). Vsi ti vhodi pa bi lahko zelo kmalu postali stvar preteklosti, saj proizvajalci, kot so Apple, Dell, Asus in HP hitro vključujejo novi univerzalni standard, ki ponuja večjo hitrost, funkcionalnost in priročnost. Začela se je namreč doba standarda USB-C .


Trenutno večino zunanjih naprav z računalniki povezujemo preko povezave USB-A. Te so značilne pravokotne oblike, pojavljajo se na USB ključkih, zunanjih tipkovnicah, miškah, trdih diskih in številnih drugih napravah. Na drugi strani kabla v nekaterih primerih najdemo nekoliko drugačen tip konektorja, na primer Micro-USB, ki je kompatibilen z večino pametnih mobilnih telefonov (in obstaja v dveh različicah – Micro-A in Micro-B), ali nekoliko starejši Mini-USB, ki ga najdemo pri kakšnih kamerah ali fotoaparatih. Zaradi različnih tipov konektorjev zato včasih pride do cele zmešnjave s kabli. Ko gremo na primer na potovanje, se lahko kaj hitro zgodi, da kakšnega od kablov pozabimo doma in če uporabljamo naprave z različnimi tipi priključkov, je naprava, ki ostane brez ustreznega kabla, kmalu uporabna le še kot obtežilnik za papir.

Standard USB-C pa namerava to nevšečnost v prihodnosti odpraviti. Trend gre namreč v smer, da bo vedno več naprav uporabljalo izključno vtičnico USB-C, kabli, ki bodo priloženi napravam, pa bodo imeli na obeh straneh enak konektor. Tanek in ovalen konektor USB-C je precej manjši od prejšnjih različic USB-ja, prav tako pa je tudi simetričen – podobno kot Applov konektor Lightning – kar pomeni, da se dnevi zatikanja z narobe obrnjenim kablom počasi poslavljajo.


Do popolne implementacije standarda USB-C je sicer pot še dolga, vendar pa se njegova vsesplošna prisotnost strmo vzpenja. Dober primer je val novih prenosnikov, ki so ga posvojili brez oklevanja. Med njimi so na primer Applov MacBook Pro, Asusov Zenbook 3 in HP-jev Spectre.

Katere prednosti prinaša USB-C?

USB-C pa ne prinaša le poenostavljene uporabe, ampak tudi višjo stopnjo zmogljivosti. Njegove glavne prednosti so:

  • Večja moč – USB-C lahko povezane naprave oskrbi s 100 W energije, kar je dovolj za polnjenje (skoraj) vseh prenosnikov, pametnih telefonov in tablic, prav tako pa USB-C omogoča 4K ločljivost;
  • Izboljšana kompaktnost – majhnost in fleksibilnost vhodov pomenita kompatibilnost z najtanjšimi prenosniki in Androidnimi pametnimi telefoni, kot je Google Pixel;
  • Večja fleksibilnost – uporabnik bi na primer lahko povezal USB-C prenosnik z zunanjim ekranom, kot je LG 4K 27UD88-W in hkrati polnil prenosnik, ob tem pa tudi pretakal video vsebino;
  • Reverzibilnost – zagotovo se vam je že zgodilo, da ste poskušali povezati ali Micro-USB ali standardni USB z neko napravo in nikakor niste mogli zadeti vhoda. S konektrojem USB-C teh težav ne boste imeli več, saj je simetrične oblike.

Katere slabosti prinaša USB-C?

Kljub temu da bi znal USB-C v prihodnosti postati nepogrešljiv del tehnološkega sveta, pa obstaja tudi nekaj potencialnih negativnih točk, ki jih velja omeniti. Prva se dotika videza konektroja in različnih specifikacij. Prva generacija USB-C konektorjev uporablja tehnologijo USB 3.0, ki lahko doseže največjo hitrost 5 Gb/s, medtem ko druga generacija USB-C naprav podpira tehnologijo USB 3.1, ki ponuja najvišjo hitrost 10 Gb/s. Obstaja pa še tretja generacija, ki vključuje standard Thunderbolt 3 (enako kot pri novem MacBooku Pro), ki lahko doseže hitrost do 40 Gb/s. Problem je v tem, da bodo vsi konektroji po videzu enaki, zaradi česar bodo uporabniki primorani pred nakupom dobro pregledati specifikacije.


Drugo negativno točko pa potencialno predstavljajo kabli, ki so prav tako po videzu enaki, vendar so med njimi pomembne razlike, ki vplivajo na zmogljivost. Če boste želeli napolniti napravo, boste potrebovali kabel, ki podpira USB Power Delivery. Za vhode HDMI, MHL in DisplayPort boste potrebovali USB-C kabel s funkcionalnostjo Alternative-Mode. Te podrobnosti bodo sčasoma postale samoumevne, zdaj, ko se tehnologija še uvaja, pa se lahko kupec hitro opeče, če ni previden.


Tukaj pa so še nekateri tehnološki strokovnjaki, ki poleg navedenega opozarjajo na cenene izdelke neznanih proizvajalcev, ki v spletnih trgovinah že tržijo “škart robo”. Čeprav so ti izdelki na papirju enakovredni uradnim, pa nas je pretekla praksa že večkrat naučila, da jim ne moremo vedno najbolj zupati, saj lahko v najhušjih primerih tudi popolnoma uničijo naprave in celo ogrozijo zdravje uporabnikov.

Je USB-C naslednja velika stvar?

USB-C nosi velik potencial, saj ne gre za kompleksno tehnologijo prihodnosti, ampak za povsem enostavno in predvsem uporabno tehnologijo. Čeprav je na poti do uspeha še vedno nekaj ovir, pa verjamemo, da je prihodnost enega kabla, enega vhoda in vsesplošne kompatibilnost že zelo blizu.


Prijavi napako v članku