Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
28.09.2022 10:05

Deli z drugimi:

Share

Kaj je PTZ kamera in kje se uporablja?

Do zdaj je že vsem jasno, da je videokonferenčna oprema ključna za vodenje ekipe v vse bolj digitaliziranem svetu. S pojavom hibridnega delovnega okolja so podjetja pospešeno iskala AV rešitve, s katerimi bi lahko obdržala stik z zaposlenimi in partnerji.
Foto: Lumens
Foto: Lumens

Poglavitna razloga za eksponentno rast videokonferenc sta priročnost in enostavno povezovanje z ljudmi z vseh koncev sveta, ne da bi bilo pri tem potrebno zapravljati čas in prepotrebne vire. Videokonferenčna oprema je neločljivo povezana tudi z izboljšano komunikacijo med skupinskimi sestanki ali predstavitvami. Morda edina stalnica v vsaki videokonferenčni opremi je PTZ kamera, ki je zelo uporabno orodje za pomoč pri zajemanju dogodkov in ustvarjanju odlične kakovostne vsebine za namene izobraževanja ali distribucije.

Podjetje Lumens je predstavilo novo AI PTZ kamero s samodejnim sledenjem, ki bo še dodatno nadgradila sodelovanje v konferenčnih sobah in učilnicah.

Kaj je PTZ kamera?

PTZ je akronim za vrtenje (pan), nagibanje (tilt) in povečavo (zoom). PTZ kamere so torej kamere, nameščene na robotsko roko, daljinsko pa jih lahko upravlja zgolj en operater. Zaradi njihove zmožnosti povečave, obračanja, nagibanja in gladkega premikanja so primerne za uporabo pri dogodkih v živo, studiih z več kamerami, zajemu predavanj in produkciji videokonferenc. Neslišne robotske kamere lahko diskretno namestite na skoraj katerokoli lokacijo in integrirate z AV sistemi.

Kako z njo upravljati?

Lumens PTZ kamere podpirajo več nadzornih protokolov, vključno z VISCA, VISCA prek IP, NDI, Pelco in ONVIF. Kamere je mogoče privzeto upravljati z uporabo krmilnikov strojne opreme Lumens ali spletnega vmesnika. Kamere Lumens PTZ se lahko integrirajo tudi z varnostno nadzornimi sistemi, produkcijsko programsko opremo in krmilniki AV tretjih proizvajalcev:

  • Programska oprema za produkcijo: vMix, OBS Studio, Wirecast, Livestream Studio, mimoLive, Tricaster.
  • AV nadzorni sistemi: Crestron, Extron, AMX.
  • Krmilne površine: Skaarhoj, Elgato.

PTZ kamere lahko nadzorujejo računalniki in naprave tretjih proizvajalcev, ki izvajajo podprte aplikacije, vključno:

  • s programsko opremo za nadzor lumnov VMS – ta vam omogoča programsko upravljanje več PTZ kamer,
  • s premostitveno programsko opremo, kot so: navidezna kamera, OBS vtičnik, spremljevalni modul, brezhibna integracija PTZ kamer s tehnologijami tretjih proizvajalcev, kot na primer Zoom, Microsoft Teams, Elgato Stream Deck in OBS Studio.

PTZ kamere lahko postavite na stojala in drogove za kamere. Enostavno jih je mogoče namestiti tudi na namizja, podstavke, stene in strope.

Lumens PTZ kamera VC-TA50 – kamera, podprta z umetno inteligenco

  • funkcija prepoznavanja obraza, podprta z umetno inteligenco (AI)
  • trije načini sledenja s samodejnim okvirjanjem
  • 1080p 60 fps z 20-kratno optično povečavo
  • podpora za RTSP, RTMP, RTMPS in SRT
  • 5-letna garancija

To so glavne značilnosti nove AI Lumens PTZ kamere, ki osvaja konferenčne sobe po vsem svetu, napredna strojna oprema pa operaterjem omogoča uporabo številnih priročnih funkcij.

Z načinom sledenja bo PTZ kamera nenehno spremljala izbrani subjekt, spremembo subjekta pa lahko ukažete s klikom na posameznika prek spletnega vmesnika.

Kameri lahko kreirate razdeljena območja. To pomeni, da ko se subjekt premakne znotraj določenega območja, PTZ kamera samodejno preklopi na prednastavljeni kot in povečavo, izven razdeljenega območja pa ponovno avtonomno sledi objektu.

Funkcija pametnega samodejnega ostrenja ohranja obraz subjekta izostren tudi, ko se premika. Ta napredna funkcija zagotavlja hitro, zanesljivo in natančno ostrenje ne glede na lokacijo predstavitelja.

Več o novi PTZ kameri lahko izveste v spodnjem posnetku in na spletni strani www.teksel.si.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
video kamere Kamere PTZ kamere

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TEKSEL d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri TEKSEL d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

teksel-logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TEKSEL d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več