Življenjski slog
27.07.2022 16:24

Deli z drugimi:

Share

Kaj je PayPal in kako se registriram v enega boljših načinov za plačevanje na spletu

Izvajanje plačil na spletu je danes nekaj vsakdanjega. V prihodnosti pa bo, verjamemo, še bolj pogosto. Platforme, na katere naložimo dobroimetje ali jih povežemo s kreditno kartico ali bančnim računom, so priročno orodje za plačila - in PayPal je velikan teh platform.
Paypal plačilo je enostavno in varno. Uporabljajo ga milijoni po vsem svetu. Foto: Unsplash
Paypal plačilo je enostavno in varno. Uporabljajo ga milijoni po vsem svetu. Foto: Unsplash

Še vedno največji pomislek velikega števila potrošnikov, ko govorimo o spletnih plačilih, je varnost. Ko v obrazce na spletnih straneh trgovin vpišemo številko kreditne kartice in nekaj drugih zasebnih podatkov, nas pogosto spremlja občutek: “Kaj pa, če pride do zlorabe?” Kako je PayPal to zaobšel in kakšna je varnost omenjene platforme za izvajanje plačil?

Enostavno, hitro in predvsem varno PayPal plačilo v spletnih trgovinah

Pri storitvi PayPal je najbolje to, da preprosto vnesemo zahtevane podatke in že jo lahko uporabljamo kot plačilno sredstvo na milijonih spletnih strani po vsem svetu. PayPal ima zavidljivo več kot 20-letno zgodovino in je znan kot varna platforma. Nanjo lahko naložimo dobroimetje in plačujemo z razpoložljivim zneskom ali pa jo povežemo s svojo kreditno kartico ali bančnim računom. Platformi PayPal zaupajo milijoni fizičnih oseb in poslovnih uporabnikov, saj velja za varno platformo. Dostopna je na spletu ali kot mobilna aplikacija.

Najbolje pa je, da lahko PayPal plačilo opravimo, ne da bi podatke o svoji kreditni kartici ali bančnem računu delili s spletnimi trgovinami, v katerih nakupujemo. Tako je – avtorizacija PayPal računa je vse, kar potrebujete za nakup. Seveda pa mora spletna trgovina oziroma ponudnik storitev omogočati PayPal plačilo.

Če imamo povezana tako kreditno kartico kot bančni račun in morda še naloženo dobroimetje, ob nakazilu izberemo, s katerega plačilnega sredstva želimo denar nakazati.

Preprosto nakazilo prijatelju

Paypal je torej finančno orodje, ki omogoča izvajanje transakcij na spletu, ne da bi za to morali vnašati svoje finančne podatke na vsako spletno mesto posebej. Tako si nakupovanje poenostavimo in naredimo bolj varno. PayPal omogoča tudi pošiljanje oziroma nakazilo sredstev drugim uporabnikom. Preprosto, enostavno, varno in hitro. Vse , kar morate narediti, je vnesti e-poštni naslov uporabnika ali telefonsko številko ter izbrati znesek nakazila – seveda pa mora imeti tudi prejemnik nakazila svoj PayPal račun.

Registracija v PayPal

A preden sploh začnemo razmišljati o nakupih in nakazilih, se je treba v PayPal registrirati. Najprej torej obiščite spletno stran www.paypal.com, kjer si lahko z nekaj koraki ustvarite račun.

Na vrhu strani za registracijo kliknete na gumb “Sign up”, kot ste vajeni pri spletnih ali mobilnih aplikacijah.

Nato označite, ali želite zasebni račun (“Personal Account”) ali poslovni račun (“business Account”), ki omogoča nekaj dodatnih možnosti, namenjenih poslovnim uporabnikom. V našem primeru smo izbrali zasebnega in spodaj še zamenjali državo v Slovenijo – s klikom na zastavo. Nadaljujete s klikom na gumb “Continue”.

Odpre se nova stran, na kateri vpišete svojo telefonsko številko, ki vam bo v pomoč kasneje, če boste na primer pozabili geslo ali če boste za prijavo želeli večfaktorsko avtentikacijo. Vnos telefonske številke je obvezen. Kliknete “Next”.

Odpre se stran, kamor morate vpisati šestmestno kodo, ki jo prejmete na telefonsko številko, ki ste jo vpisali v prejšnjem koraku.

Ko vpišete vseh 6 številk, ste že na novi strani, ki zahteva nekaj dodatnih podatkov, kar je – glede na to, da gre za aplikacijo, s katero boste plačevali – popolnoma razumljivo.


Ko izpolnete okenca s svojim imenom, priimkom, datumom rojstva in z nekaj drugimi podatki ter ustvarite geslo, kliknete “Agree and create account”. Pred tem morate pod izpolnjenimi okni obkljukati okence o strinjanju s pogoji PayPala (tik nad gumbom “Agree and create account”). Brez tega ne bo šlo.

Nad tem okencem pa je izbirno polje, kjer lahko pustite “kljukico” ali jo odstranite – ta določa, ali želite prejemati ponudbe in promocije Paypala v svoj e-poštni račun.

Zdaj, ko, če ste hitri, kakšnih 5 minut izpolnjujete podatke za registracijo, prispete na konec postopka, kjer vas PayPal obvesti, da ste registracijo uspešno opravili in se lahko odločite, ali greste nakupovati ali bi kateremu od uporabnikov PayPala radi nakazali sredstva. Kakor koli, tega vam seveda še ni treba storiti, a račun ste ustvarili.

Vmes smo v elektronski pošti potrdili svoj na novo ustvarjen PayPal račun.

Ko se vanj prijavimo, imamo vrsto možnosti. Lahko si, kot smo že omenili na začetku med možnostmi dodajanja sredstev, naložimo dobroimetje ali ga povežemo z bančnim računom ali kreditno kartico.

PayPal plačilo je uporabno v mnogih svetovnih spletnih trgovinah, omogoča ga na primer tudi eBay. Možnosti je ogromno, njegova slabost pa je, da ga vsi spletni trgovci le ne omogočajo. Za konec – s PayPal računom lahko na primer tudi kupite tudi elektronsko vinjeto v Sloveniji.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
finance


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok kartami ... Več