Računalništvo, telefonija
Avtomoto
Življenjski slog
31.12.2021 11:36
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Elektronske vinjete: kje in kako kupiti, spremembe, prednosti in slabosti

Se spomnite obdobja cestninjenja pred vinjetami? Dolge kolone vozil, nešteto zamud in za redne uporabnike avtocest dokaj draga cestnina. Uvedba vinjet naj bi bila leta 2008 le začasna rešitev.
Foto: DARS
Foto: DARS

Kako preko spleta opraviti nakup elektronske vinjete?

Na ministrstvu za infrastrukturo pričakujejo, da bo večina voznikov elektronsko vinjeto kupila preko spleta. Vseeno pa je na voljo nakup na klasičnih prodajnih mestih. V obeh primerih je postopek identičen. Kaj potrebujete za nakup elektronske vinjete?

DARS je za spletni nakup elektronske vinjete pripravil namensko spletno trgovino evinjeta.dars.si. Za začetek nakupa izberite cestninski razred in veljavnost vinjete (trenutno na voljo le letna vinjeta za motorna vozila in polletna in letna za motorna kolesa). Na podani elektronski naslov boste dobili potrditveno sporočilo, brez katerega ne boste morali nadaljevati. V naslednjem koraku boste morali vnesti podatke vašega vozila. Vnesite državo registracije, registrsko označbo in datum začetka veljavnosti e-vinjete.

Opozorilo

Bodite pozorni pri vnosu registrske številke, saj Dars ugotavlja, da uporabniki največ napak storijo ravno pri vnosu registrske označbe vozila. Registrsko označbo vozila je potrebno vnesti brez presledkov, pomišljajev in drugih znakov.

Primer pravilnega zapisa: KRRM555, GOAN123 … Morebitne napake lahko do začetka veljavnosti vinjete popravite, kasneje pa to ni več mogoče. Preden potrdite nakup vinjete, dvakrat preverite registrsko označbo. V prihodnosti pa upamo, da bo Dars dodal sistem, ki bo samodejno prepoznal napačen vnos oziroma napačno registrsko številko. Pred začetkom veljavnosti vinjete se lahko odločite tudi za odstop od nakupa in ste upravičeni do vračila celotne kupnine.

Za pravne osebe, ki potrebujejo večje število elektronskih vinjet za svoj vozni park, Dars priporoča nakup na podlagi izdelane ponudbe v spletni trgovini in nakazila kupnine na Darsov transakcijski račun. V tem primeru je potrebno e-vinjeto naročiti vsaj štiri delovne dni pred začetkom dneva veljavnosti. Pravnim osebam prav tako priporočajo nakup kot registrirani uporabniki, saj bodo tako upravičeni do računa v skladu z zakonom o DDV-ju.

Pred zaključkom nakupa imate še možnost nastavitve opomnika o izteku veljavnosti elektronske vinjete (3 dni pred in na dan izteka). S potrditvijo boste prejeli potrdilo o nakupu vinjete z vsemi podatki.

Če niste prepričani, v kateri cestninski razred spada vaše vozilo, imate na voljo priročno orodje, s katerim boste hitro našli svoj razred. Lahko pa se držite tudi pravila, da vsa dvosledna vozila z višino vozila nad prvo osjo do 1,30 metra in katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kilogramov (s priklopnim vozilom ali brez njega), spadajo v cestninski razred 2A.

Postopek za nakup e-vinjete

Prednosti in slabosti e-vinjete

Elektronske vinjete so zagotovo korak v pravo smer, vendar še vedno ne ponujajo tistega, kar si želi večina uporabnikov slovenskih avtocest.

PrednostiSlabosti
konec odstranjevanja vinjet➖ cestninjenje je enotno in ne po porabi
hitrejši in lažji nakup ni na voljo polletna ali 3-mesečna vinjeta za A2 vozila
brez zastojev zaradi cestninskega nadzora➖ kljub nižjim stroškom ista cena

Kaj so elektronske vinjete oziroma e-vinjete?

Elektronske vinjete so sodoben način plačevanja cestnine za motorna vozila z največjo dovoljeno maso do 3500 kilogramov. Razen digitalne oblike se bistveno ne razlikujejo od klasičnih vinjet. Z nakupom e-vinjete si zagotovite pravico do uporabe vseh avtocest in hitrih cest v Republiki Slovenije za čas veljavnosti elektronske vinjete. Kot rečeno, ne gre za cestninjenje po prevoženih kilometrih. Vozilo brez veljavne elektronske vinjete ne sme zapeljati na cestninsko cesto. V nasprotnem primeru vam tako kot sedaj grozi 300 evrov globe.

E-vinjeta je vezana na registrsko označbo vozila. Ob nakupu, bodisi prek spleta ali na enem izmed prodajnih mestih, morate navesti pravilno registrsko številko in državo registracije vozila ter izbrati e-vinjeto za pravilen cestninski razred. Če se registrska številka v sistemu e-vinjete ne ujema z registrsko označbo vozila, ki uporablja avtocesto ali hitro cesto, to pomeni, da cestnina ni plačana. Za pravilnost vnosa registrske označbe in izbiro cestninskega razreda ste odgovorni sami.

Pristojni organi bodo nadzor izvajali z namenskimi kamerami, nameščenimi na avtocestnem omrežju, nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora. Kamere bodo zajele registrsko številko vozila, sistem pa bo preveril, ali je lastnik (pravilno) registriral elektronsko vinjeto. Podatki vozila bodo po preverjanju takoj izbrisani, razen če bo zaznana kršitev. V tem primeru bodo podatki ohranjeni v sistemu do zaključka prekrškovnega postopka.

Elektronske letne vinjete (končno) ne bodo več vezane na koledarsko leto

Tako kot prejšnja leta vam dosedanja vinjeta v obliki nalepke velja do vključno 31. januarja 2022. Trenutno so na voljo le letne in polletne elektronske vinjete za motorna kolesa. Do konca januarja bomo še vedno lahko kupili tedenske in mesečne vinjete v obliki nalepke. S 1. februarjem pa bodo tudi te postale elektronske. Čeprav se bodo stroški cestninskega nadzora in proizvodnje vinjet zmanjšali, cene ostajajo nespremenjene, vendar na ministrstvu za infrastrukturo puščajo to vprašanje odprto, če bo v prihodnosti potreba po nižanju cen vinjet.

Cena elektronske vinjete za leto 2022

Kategorija vozilTedenska MesečnaPolletnaLetna
kategorija 17,5 EUR/30 EUR 55 EUR
kategorija 2A15 EUR30 EUR/110 EUR
kategorija 2B30 EUR60 EUR/220 EUR

Novost, ki jo prinaša digitalizacija, je, da letna elektronska vinjeta ne bo vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od datuma, ki ga lastnik izbere ob nakupu. Vse vrste e-vinjet boste lahko kupili do največ 30 dni pred izbranim datumom začetka veljavnosti.

Še ena novost, ki bo razveselila marsikaterega uporabnika, je, da boste ob odjavi vozila lahko zahtevali povračilo neizkoriščene vrednosti letne elektronske vinjete (in polletne za motorna kolesa). V primeru prodaje ste do povračila upravičeni le v primeru, da novi lastnik vozila ne bo registriral z enako registrsko številko.

Koliko časa smo potrebovali za elektronsko cestninjenje?

Starejši slovenski vozniki se še spomnijo daljnega leta 1972, ko je Jugoslavija dobila prvo avtocesto med Vrhniko in Postojno. Takrat se je začelo tudi plačevanje cestnine. Pojavile so se cestninske postaje in prvi nezadovoljni vozniki, ki so stali v več kilometrov dolgi koloni. Slovensko plačevanje cestnine je potekalo po t. i. odprtem sistemu. Ko je voznik želel prečkati cestninsko postajo, je moral plačati cestnino po ustaljenem ceniku, ne glede na vstopno in izhodno točko. Nekatere druge države so delovale na zaprtem sistemu, kar pomeni, da so uporabniki plačali cestnino na izhodni točki glede na prevoženo razdaljo.

Kateri sistem je boljši? Zaprti cestninski sistem je bolj pravičen do uporabnikov, saj je cestnina sorazmerna s prevoženimi kilometri. Je tudi dražji sistem, vendar se stroški enakomerno porazdelijo med uporabniki avtocest. Odprti sistem zniža stroške pobiranja cestnin, vendar se izgubi del pravičnosti do uporabnikov. Pogosto se je dogajalo, da so se uporabniki izognili cestninskimi postajami tako, da so zapustili avtocesto pri zadnjem izhodu pred postajo. Ta sistem je bil najbolj nepravičen do uporabnikov, ki so živeli ob uvozu na cestninsko postajo in so morali za vsak prehod plačati polno ceno cestnine, čeprav so opravili izredno kratko pot na avtocesti. Sčasoma smo dobili tudi brezstično cestninjenje (ABC, Dars kartica …).

Prevrtimo čas v leto 2008, začetek vinjet. Z uvedbo vinjet so se stroški cestnine zmanjšali za vsakodnevne uporabnike, za ostale uporabnike pa nekoliko povečali ali pa ostali na enaki ravni (odvisno od uporabe). Kot rečeno, naj bi to bila le začasna rešitev, ker naj bi bili takrat tik pred uveljavitvijo satelitskega cestninjenja, s katerim bi uporabniki avtocest plačevali cestnino glede na prevožene kilometre. Po več kot desetletju lepljenja in odstranjevanja teh trdovratnih nalepk ni ne duha in sluha o satelitskem cestninjenju.

Čeprav nismo na razvojni točki, ki so jo napovedovali pred tolikimi leti, se vseeno dogajajo spremembe. S 1. decembrom se je začela prodaja elektronskih vinjet, s katerimi sledimo vzoru nekaterih drugih sosednjih držav (Avstrija, Češka, Madžarska, Češka, Romunija in Bolgarija), ki že nekaj let cestninijo elektronsko.

Veste, kaj to pomeni? Konec je ogrevanja vetrobranskega stekla in kupovanja »čudežnih« čistil za lažje odstranjevanje vinjet. Za tiste, ki se z odstranjevanjem vinjet niso niti ukvarjali oziroma so jih zbirateljsko zbirali na svojem vetrobranskem steklu, pa pomeni, da se bodo končno znebili te navlake in videli cesto v polnem sijaju.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
elektronska vinjeta e-vinjete DARS


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok kartami ... Več
Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več