Računalništvo, telefonija
Telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
Triki in nasveti
25.03.2023 11:05

Deli z drugimi:

Share

Kaj je IFTTT in kako olajša avtomatizacijo?

Avtomatizirajte skoraj vse v samo nekaj klikih.
Kako vam lahko IFTTT poenostavi avtomatizacijo?
Kako vam lahko IFTTT poenostavi avtomatizacijo?

Naprave za pametni dom prinašajo udobje v naše domove, saj olajšajo upravljanje naprav na daljavo in prinašajo novo raven avtomatizacije. Najlažji način, da naprave delujejo med seboj, je zagotoviti, da so od istega proizvajalca ali ekosistema. Novi protokol Matter obljublja enostavnejšo medsebojno komunikacijo med različnimi izdelki in odstranitev mej med blagovnimi znamkami. Kljub temu vsaj v tem trenutku vsi izdelki niso združljivi s protokolom Matter ali drug z drugim. Lahko pa podpirajo IFTTT, kar olajša medsebojno sodelovanje naprav različnih proizvajalcev.

IFTTT je kratica za If This Then That (če se zgodi nekaj, to sproži nekaj drugega) in je platforma, ki združuje veliko rešitev in sistemov. Za uporabo ne potrebujete poglobljenega tehničnega znanja. Poleg naprav za pametni dom IFTTT deluje z večino spletnih storitev, ki jih že uporabljate, kot sta Gmail in Twitter, zato je ta storitev vredna vaše pozornosti, če iščete načine, kako ustvariti pogojne poteke dela.

Kaj je IFTTT?

IFTTT je poleg storitve Tasker morda najbolj znano orodje za avtomatizacijo. Deluje od leta 2010 in vam pomaga ustvariti programe (angl. applets), ki so preprosto povedano enostavni skripti ali scenariji, ki delujejo s številnimi storitvami in napravami. Te programe lahko sprožite ročno ali samodejno na podlagi pravil in pogojev, ki jih predhodno določite.

Naleteli boste na izdelke in storitve, ki privzeto ne bodo podpirali IFTTT, ampak to omejitev lahko zaobidete s t. i. webhooks.

Programi IFTTT temeljijo na pogojih oziroma sprožilcih, kar pomeni, da določen dogodek samodejno zažene skript, ki ste ga sestavili. Na primer, z IFTTT-jem lahko ustvarite scenarij, kjer se ključavnica avtomatsko zaklene, ko zapustite hišo in obenem aktivira hišni alarm. Ali pa, da se vklopijo škropilniki dvakrat na teden na sončen dan.

Možnosti je ogromno, če ne celo neskončno. Glavna prednost storitve IFTTT in njej podobnih je odlična interoperabilnost. Združevali boste platforme in naprave, ki običajno niso najboljši prijatelji. IFTTT je združljiv tudi z Google Pomočnikom in Amazon Alexo, zato vam lahko pomaga pri upravljanju nekaterih naprav s pametnimi zvočniki, čeprav med seboj niso združljive.

Igrate se lahko tudi z bolj naprednimi funkcijami, kot je na primer dodajanje zakasnitve po sproženem dogodku pred nadaljevanjem izvajanje istega ali različnega programa. Znotraj enega programa lahko dodate več dejanj, kar pomeni, da en dogodek/sprožilec lahko vklopi več drugih dejanj. Na primer, če gre za posebej vroč poletni dan, lahko nastavite, da se pri 30°C samodejno vklopi klimatska naprava in zagrnejo žaluzije. Tisti bolj vešči boste lahko ustvarili bolj napredne programe z JavaScript.

Nekatere funkcije so zaklenjene za brezplačno uporabo. Na srečo mesečna naročnina na plačljiva paketa Pro ni pretirano visoka.

Ustvarite svoj profil in pobrskajte med že ustvarjenimi IFTTT programi.

Kako začeti uporabljati IFTTT?

Ustvarite lahko lasten program ali ga izberete iz obstoječe IFTTT knjižnice. Ogromna skupnost redno deli svoje programe, zato boste za svoje potrebe po vsej verjetnosti našli vsaj en ustrezen program. Za začetek si na spletni strani ustvarite profil in sledite spodnjim korakom.

 1. Prijavite se v svoj profil ali pa si namestite aplikacijo na pametni telefon.
 2. Če vas spletna stran ne preusmeri na razdelek Explore, to lahko storite v zgornjem desnem kotu.
 3. Filtrirate lahko po že ustvarjenih programih (applets), storitvah (Facebook, Twitter …) ali zgodbah, ki so kot nekakšen priročnik za določene scenarije.
 4. Ko boste našli ustrezen program, kliknite na Connect.
 5. Še enkrat preverite, da pogoji ustrezajo in program tudi testirajte.

Ustvarite lahko tudi program po svojih željah.

 1. Prijavite se v svoj profil in kliknite na Create v zgornjem desnem kotu.
 2. Poleg If This kliknite na Add, da definirate sprožilec.
 3. Enako storite pri Then That, kjer boste definirali, kaj naj se zgodi, ko se vklopi sprožilec.
 4. Če boste kliknili na simbol + (med obema razdelkoma), lahko izbirate čas zakasnitve med sprožilcem in izvedenim dejanjem.
 5. Tukaj se za brezplačne uporabnike pot konča. Pro naročnina omogoča dodajanje in izvajanje več dejanj z enim sprožilcem.
 6. Ko ste končali z ustvarjanjem, kliknite Continue. Poimenujte svoj program in ga začnite uporabljati.

Ali je dovolj brezplačni profil ali bi morda morali razmisliti o plačljivi naročnini?

IFTTT omogoča neskončne kombinacije, razen če ste brezplačni uporabnik. Brezplačni profili so omejeni na samo 5 programov, od katerih lahko vsak izvede samo eno dejanje. To je dovolj za tiste, ki ste se šele začeli spoznavati z avtomatizacijo. Omejitev števila programov lahko delno zaobidete, tako da ustvarite več profilov, vendar boste še vedno prikrajšani za tiste bolj napredne funkcije, še posebej izvajanje več dejanj hkrati.

Naročnina Pro poveča število programov na 20, ki lahko izvedejo več dejanj istočasno. Naročnina je smiselna za bolj napredne uporabnike in lastnike pametnih domov, ki želijo avtomatizirati večje število naprav, po možnosti različnih proizvajalcev. Vstopnina v ta elitni klub niti ni pretirano visoka. Na mesec boste morali odšteti 2,5 €.

Obstaja še paket Pro+, ki omogoča uporabo neomejenega števila programov. Poleg tega vam omogoča povezovanje več računov, kar je priročno za tiste, ki imate na primer več nepremičnin, ki jih želite avtomatizirati. Dobili boste dostop do naprednih funkcij, vključno s poizvedbami, filtrskimi kodami in orodji za razvijalce. Mesečna naročnina je 5 €.

Napredne funkcije IFTTT

IFTTT ponuja napredne funkcije, ki jih obožujejo razvijalci, tehnološki navdušenci in radovedneži. Med njimi so zelo priljubljeni webhooks, ki vam omogočajo integracijo IFTTT s privzeto nepodprtimi storitvami. Za razliko od obstoječih programčkov ustvarite webhook in določite različne vrednosti. Krivulja učenja je nekoliko bolj strma kot pri ustvarjanju programčkov, vendar boste po usvojitvi imeli možnost izbiranja med bolj naprednimi možnostmi. Na primer, če imate doma svoj strežnik, ga lahko uporabljate z IFTTT prek Webhooks.

S Pro+ naročnino lahko uporabite poizvedbe in filtrirne kode za prilagajanje programov. Poizvedba vam omogoča, da dodate dodaten pogoj, preden se sproži sprožilec. Filtrirne kode so izrezki kode JavaScript, ki jih lahko zaženete znotraj IFTTT z namenom bolj poglobljenega prilagajanja programov.

Avtomatizacija na dosegu vsem

IFTTT je primeren za osnovne in bolj napredne uporabnike. Osnovno prilagajanje programov ne zahteva nobenega tehničnega znanja, prav tako ne denarnega vložka. Za bolj napredne funkcije pa boste potrebovali čas, nekaj znanja in mesečni finančni vložek.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
internet stvari avtomatizacija IFTTT Tasker


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več