Odklop od tehnologije
Življenjski slog
16.04.2024 14:45
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Je delo z rokami nujno za naše možgane?

Na skrajnem jugu Slovenije mlad par že štiri leta ponuja edinstvene tečaje ročne obdelave lesa in gradnje z lesom, na katerih ni prostora (in časa) za zaslone in digitalne vsebine.

Eva Pavlič Seifert in Aljaž Celarc sta vizualna umetnika, samograditelja, rokodelca in avtorja obsežnega priročnika za učenje osnov obdelave lesa in gradnje z lesom Življenje in delo z lesom: Od drevesa do izdelka. V Slovenski javnosti sta najbolj znana zaradi svojega neobičajnega načina življenja. V poznih dvajsetih letih sta namreč relativno udobno urbano življenje zahodnoevropskih prestolnic zamenjala za odročno kraško planoto na skrajnem jugu Slovenije, sredi največjega strnjenega gozdnega območja v Evropi. Tam sta kupila staro leseno domačijo, za katero pravita, da je čisto zares rešila njuno življenje.

Domačijo pri Mandrovih sta povsem sama obnovila in v petih letih celo izdelala vso pohištvo. Sama si pridelata večino hrane, poleg domačije pa sta pred dvema letoma postavila še povsem novo, v celoti ročno izdelano delavnico, v kateri izvajata eno in večdnevne tečaje obdelave lesa. V treh letih je njune programe obiskalo že preko 400 obiskovalcev.

V uvodu svoje spletne strani sta zapisala, da danes živimo v družbi udobja, v kateri so ročne spretnosti povsem spregledane, ljudje pa smo tako izgubili velik del samozavesti, da smo sposobni velikih stvari. Pravita, da je čas, da stvari spet dobesedno vzamemo v svoje roke, kar je z vsakim dnem pomembneje. To pa je zato, ker so se naši možgani izoblikovali tako, da potrebujejo taktilno delo z rokami. Glede na najnovejša dognanja nevroznanosti naj bi prav stalno učenje in razvoj ročnih spretnosti, kot je obdelava lesa in podobne ročne spretnosti, zaviralo razvoj demence in upočasnilo staranje možganov.

Eva in Aljaž sta svoje edinstvene tečaje pričela izvajati zato, ker sta si želela vsem udeležencem omogočiti, da izkusijo sproščujočo obdelavo lesa, brez stresa, brez zaslonov. Vsakemu želita omogočiti potopitev v čutni svet dela z lesom, tako da s svojimi rokami izkusi, da je les material prihodnosti. Je obnovljivi gradbeni material, ki ga lahko obdeluje čisto vsak, če se ga je pripravljen naučiti obdelovati.

V maju bodo pri Hiši Mandrova pričeli z novo, že četrto sezono edinstvenih tečajev. Na 3-dnevni delavnici Skeletne gradnje lahko spoznaš, kako lahko sam izdelaš in postaviš manjši lesen objekt. Delavnica je namenjena tistim, ki čutijo potrebo po novih velikih izzivih in želijo živeti bolj samoniklo. Na enodnevni delavnici Gradnja z lesom pa lahko spoznaš osnove obdelave lesa od drevesa do izdelka. To je motivacijska delavnica, ki je primerna za vse, ki bi radi izkusili, kako zelo sproščujoča je obdelava lesa. Brez nepotrebnih motilcev pozornosti, z bogato zvočno kuliso narave visoke kraške planote, na kateri prav zaradi mladega para še vedno odzvanja ročno orodje.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Hiša Mandrova.


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Pametni zasloni Potrebujete ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več