Triki in nasveti
28.12.2009 14:50
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Izmerimo zmogljivost procesorja s programom Super Pi

Rezultate, dobljene s programom Super Pi, lahko objavite tudi na forumu Računalniških novic!
Rezultate, dobljene s programom Super Pi, lahko objavite tudi na forumu Računalniških novic!

Programska oprema Super Pi

je izjemno priljubljena predvsem med navijalci procesorjev, saj omogoča preizkušanje tako učinkovitosti kot stabilnosti delovanja računalniškega sistema. Če računalniškemu sistemu uspe izračunati 32-milijonto vrednost Pi brez napak, potem se smatra, da sta procesor in sistemski pomnilnik pri delovanju »stabilna«. Program Super Pi se pogosto uporablja tudi kot orodje za postavljanje »svetovnih rekordov« v navijanju procesorjev, saj lahko z njim računalniški zanesenjaki potrdijo veljavnost svojih dosežkov.

Uporaba programske opreme Super Pi je na srečo sila enostavna. Najprej pa seveda potrebujemo program, ki je brezplačno na voljo za prenos s spletne strane http://superpi.ilbello.com/. Programske opreme Super Pi, ki je na voljo tako za Microsoftove operacijske sisteme Windows kot distribucije Linux, ni potrebno nameščati, ampak jo le »zaženemo«.

Ko pritisnemo na gumb »Calculate«, lahko izbiramo med različnimi vrednostmi, pri čemer je najvišja možna vrednost 32 milijonov. Večjo vrednost, kot bomo izbrali, dalj časa bo trajalo preračunavanje. Nižji čas pa seveda pomeni zmogljivejši procesor. Pri vsakem izračunu dobimo tudi potrditveno kodo (Checksum), s katero lahko dokažemo veljavnost rezultata na spletni strani http://www.xtremesystems.org/.

Pri tem velja še omeniti, da je program Super Pi primeren predvsem za procesorje starejšega kova. Za preizkušanje novejših večjedrnih procesorjev priporočamo naprednejši programski opremi Orthos in OCCT, ki sta na voljo za brezplačni prenos na spletni strani http://www.overclock.net/downloads/138142-orthos.html oziroma http://majorgeeks.com/OCCT_d5612.html.


Prijavi napako v članku