Računalništvo, telefonija
15.03.2016 14:39
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Iščete nov fotoaparat? Preverite pet najbolj iskanih modelov ta hip!

Prihaja pomlad in s tem čas, ko bomo vsi nekoliko bolj aktivni in se bomo prepustili različnim doživetjem. Marca se začne zato hitro povečevati povpraševanje po digitalnih fotoaparatih, ki še vedno uspešno kljubujejo svojim različicam, vgrajenim v pametne telefone. Se tudi vi odločate za nakup ali pa vas kot tehnične navdušence enostavno zanima, kaj je trenutno najbolj »in«? Na Ceneje.si smo za vas pripravili hitri pregled najbolj iskanih modelov!
Iščete nov fotoaparat? Preverite pet najbolj iskanih modelov ta hip!
Iščete nov fotoaparat? Preverite pet najbolj iskanih modelov ta hip!

Februarja so bili najbolj vroči …


1. NIKON D3200

Na prvem mestu po številu ogledov se je znašel D-SLR fotoaparat NIKON D3200, ki je v kombinaciji z objektivom AF-S DX 18-55 milimetrov VR na voljo za dobrih 300 evrov. Njegove prednosti sta predvsem enostavna uporaba (tudi za začetnike) in zmogljiv mehanizem za obdelavo slike EXPEED 3, ki poskrbi za visoko kakovost fotografij.

2. CANON Powershot G7X

Sledil je kompaktni aparat CANON Powershot G7X, ki je od 480 evrov dalje namenjen zlasti tistim, ki zahtevajo vrhunsko kakovost slike in popoln nadzor nad napravo. Med prednostmi lahko naštejemo sistem HS in procesor DIGIC 6 za ustvarjanje odličnih slik tudi ob šibki svetlobi, svetli objektiv f/1,8–2,8, ki do tipala prepušča veliko svetlobe, in 4,2-kratno optično povečavo.

3. SONY DSC-RX100

Naslednji po priljubljenosti je bil kompaktni fotoaparat SONY DSC-RX100, ki v enem združuje profesionalne funkcije in praktično žepno velikost ter ohišje iz lahkega aluminija. Za okrog 360 evrov uporabniki dobijo novi CMOS-senzor Exmor tipa 1.0 z 20,2 milijona učinkovitih slikovnih pik, ki je kar štirikrat večji od senzorja v običajnih fotoaparatih. Njegova posebnost je tudi možnost inteligentnega panoramskega fotografiranja.

4. NIKON D3300

Na četrtem mestu se je zopet znašla znamka Nikon, tokrat z D-SLR modelom D3300 v kombinaciji z objektivom 18–105 VR za malo pod 500 evri. Naprava poleg visoke kakovosti slik ponuja možnost snemanja videoposnetkov v polni visoki ločljivosti 1080 p pri hitrosti 50/60 p, za izkušnjo, prijazno do uporabnika, pa skrbijo ergonomska oblika in posebni gumbi na dotik za vaše najljubše funkcije.

5. CANON Powershot SX 410 IS

Med najbolj gledanimi fotoaparati je bil februarja tudi CANON Powershot SX 410 IS, ki izstopa med drugim zaradi ugodne cene – na voljo je že za malo pod 160 evrov in je namenjen predvsem družinam in manj zahtevnim uporabnikom, ki od naprave pričakujejo preprostost. Kljub dostopni ceni Canonov model ponuja 40-kratno optično povezavo, praktično hibridno ohišje, 24-milimetrski objektiv s širokim kotom pogleda in ločljivost 20 milijonov slikovnih pik.

Ceneje.si svetuje: Kdaj po nov fotoaparat?

Kot ugotavljamo na Ceneje.si, zanimanje za fotoaparate začne naraščati marca in raste vse do aprila, naslednji val povpraševanja se nato odvija junija pred poletnimi počitnicami. Kdaj pa je najboljši čas za nakup novega aparata? To je odvisno od različnih dejavnikov, ki smo jih razdelili v tri situacije:

1. Nov fotoaparat potrebujete takoj

Vsak prodajalec vam zna povedati, da je pravi čas za nakup novega aparata takrat, ko ugotovite, da ga potrebujete. Če malce bolj pomislimo, je v sicer klišejski prodajni frazi tudi nekaj resnice. Če boste čakali na najnovejši model, vas bo verjetno ob njegovem prihodu na trg zamamilo, da malce počakate na ugodnejšo ceno, v vmesnem času se bodo že začele govorice o novejši različici in tako se lahko odločanje nadaljuje v večnost. Najboljši nasvet je naslednji: ko ugotovite, da res potrebujete nov aparat, naredite kratko raziskavo o tem, kaj je na voljo na trgu v želenem cenovnem razredu, obvezno natančno preverite mnenja drugih uporabnikov in na podlagi tega opravite pameten nakup.

2. Imeti hočete najnovejši model

V tem primeru se vam morda splača počakati nekaj mesecev. Proizvajalci fotoopreme imajo letne cikle napovedovanja in lansiranja novih modelov na trg in tako se novi fotoaparati v večini primerov znajdejo na policah trgovin v februarju ali marcu in nato novembra in decembra. Če se vam torej ne mudi z nakupom, počakajte na naslednji cikel, ko bo izbira novih modelov bolj široka.

3. Odločilni dejavnik nakupa je za vas cena

Če fotoaparata ne potrebujete takoj jutri in obenem ne čakate najnovejšega modela, boste nakupno odločitev verjetno sprejeli na podlagi dobrega razmerja med kakovostjo in ceno. Ni nekega splošnega pravila, kdaj v letu so fotoaparati najcenejši, vendar pa obstajajo obdobja, ko so akcijske ponudbe bolj pogoste, na primer v času novoletnih nakupov in tik pred lansiranjem novih modelov, ko skušajo trgovci s popusti izprazniti police za novo kolekcijo.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku