Telefoni
18.10.2020 10:00
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

iPhone 12 Pro vs. Samsung Galaxy S20

iPhone 12 Pro vs. Samsung Galaxy S20
iPhone 12 Pro vs. Samsung Galaxy S20

Nekateri skušajo s telefoni, kot sta OnePlus 8 in Poco X3 NFC, dokazati, da za telefon ni potrebno odšteti več kot 1.000 evrov. Po drugi strani pa imata Apple in Samsung svoje argumente, ki podpirajo prav to idejo. iPhone 12 Pro in Samsung Galaxy S20 sta oba “top-end” telefona dveh največjih imen v svetu mobilne telefonije, ki staneta manj kot “magičnih” 1.000 evrov. Tudi kar se fizične velikosti tiče ne bosta pretirano obremenila naših žepov. Tako iPhone kot Samsung imata svoje prednosti in slabosti, nas pa je zanimalo, kateri je boljši?


Cena in dostopnost

Samsung Galaxy S20 je izšel več kot pol leta pred iPhonom 12. Natančneje februarja, ravno pred začetkom globalne pandemije. iPhone 12 Pro je bil naznanjen oktobra. Applov iPhone stane približno enako kot Galaxy S20 – ceni obeh se začneta pri okoli 850 evrih. Sčasoma je cenovna erozija naredila svoje in zdaj lahko najdemo Samsung za okrog 640 evrov.

Oba modela imata 128GB pomnilniškega prostora. Bodite pozorni ob nakupu Samsunga Galaxy S20, kajti obstajata tako 5G kot 4G verzija.

Dizajn

Oba, Galaxy S20 in iPhone 12 sta narejena iz stekla in kovine, vendar med njima obstajajo jasne razlike. Apple se je vrnil v čas iPhona 4, ko ni bilo ukrivljenih robov in so pri zadnjih modelih iPhona zavzeli kar nekaj prostora. Robovi iPhona 12 so kovinski, medtem ko so pri Galaxyju S20 iz aluminija (enako velja za iPhone 12 in iPhone 12 mini.

Kateri je v resnici večji? Galaxy S20 meri 151.7 x 69.1 x 7.9mm, iPhone 12 Pro pa 146.7 x 71.5 x 7.4mm. Samsung je nekoliko višji, vendar hkrati tudi ožji. Medtem ko je iPhone 12 Pro pol milimetra tanjši, se bo Galaxy S20 zdel na dotik tanjši, zaradi specifičnega dizajna. Galaxy tehta 163 grame, iPhone pa 187. Torej, če iščete lažji telefon, je zmagovalec S20.


iPhone 12 Pro še naprej uporablja “Lightning connector”, Galaxy S20 pa USB-C. Oba telefona sta vodoodporna (standard IP68).


Samo Galaxy S20 ima čitalec prstnih odtisov vgrajen v ekran, medtem ko ima iPhone 12 Pro superiorno tehnologijo prepoznavanja obraza. Apple je ponovno oživil MagSafe, stari pogrešani polnilni standard računalnikov MacBook.


Ekran

Oba telefona imata OLED ekrana podobnih velikosti: 6,2-inčni za Samsung S20 in 6,1-inčni za iPhone 12 Pro. Kljub podobni velikosti ima ekran Galaxyja S20 nekaj tehničnih prednosti. Resolucija je večja: 1440 x 3200 pikslov napram iPhonovim 1170 x 2532. To pa ni tista glavna konkurenčna prednost, saj slika na obeh napravah izgleda odlično.


Nekateri med vami boste verjetno bolj navdušeni nad ukrivljenim ekranom S20, ki pa lahko povzroči določeno mero odboja svetlobe. S20 ima višjo stopnjo osveževanja, saj se ta lahko nastavi na 120Hz ali 60Hz, medtem ko ima iPhone 60Hz. Odprtina za kamero pri iPhonu je precej večja od majhne luknjice pri S20.


Tudi kar se tiče vzdržljivosti stekla je ekran Samsunga močnejši. Torej, kateri telefon zmaga? Galaxy S20 ima boljši ekran, vendar pa bomo v živo po vsej verjetnosti najbolj cenili OLED kontrast in vrhunsko barvno kalibracijo. To imata oba telefona.


Učinkovitost delovanja in zmogljivost

iPhone 12 Pro je veliko zmoglivejša naprava, še posebej, če primerjamo evropski in britanski Samsung Galaxy S20. V ameriški verziji je uporabljen Snapdragon 865, medtem ko drugje uporablja Samsung Exynos 990. Kar se tiče grafičnega procesorja in siceršnje učinkovitosti delovanja je Exynos šibkejši telefon.

Uradnih testov naprave, ki uporablja procesor A14, še ni bilo opravljenih, vendar napoved analitikov in strokovnjakov kažejo, da bi lahko zmogljivost naprave bila odlična. Vprašanje je, koliko “surove moči” dejansko potrebuje človek pri neki splošni uporabi telefona? Kot orientacijo lahko vzamemo igro Fortnite, ki je ena najbolj zahtevnih in bo kljub temu povsem normalno, brez težav delovala na obeh primerjanih napravah.

Kamera

Tako Samsung Galaxy S20, kot iPhone 12 Pro, imata po tri zadnje kamere. Obe napravi ponujata odlično 12MP primarno kamero in ne najbolj tipično kvalitetno 12MP širokokotno lečo s 120-stopinjskim pogledom. iPhone 12 Pro ima dva-kratni optično zoom, medtem ko ima Galaxy S20 1,1-optični zoom.

Galaxy S20 ponuja boljši maksimalni digitalni zoom kot iPhone – 30-kratni proti 10-kratnemu. Apple na drugi strani pa naj bi ponujal boljšo “low-light” učinkovitost, in sicer znotraj glavne kamere iPhona 12. Ima namreč f/1.6 lečo, Galaxy S20 pa f/1.8. Apple jasno pravi, da je njegov “Night mode” boljši, kot kdajkoli do zdaj, vendar bodo za to oceno potrebno narediti prave teste v praksi. Pred iPhonom 12 so Applovi telefoni nudili dobro kvaliteto fotografiranja v pogojih slabe svetlobe, so pa po drugi strani imeli določene težave pri ohranjanju poudarkov. Samo upamo lahko, da je Apple tokrat poskrbel za izboljšavo.

Torej, končna ocena kvalitete kamer primerjanih naprav bi bila, da se Samsung nagiba k prenasičenosti barv za dosego želenega efekta, medtem ko je Apple nekoliko bolj umerjen. Apple poleg tega napoveduje tudi izboljšano HDR procesiranje, ampak bo tudi tukaj potrebno počakati na teste.

Baterija

Apple pravi, da je baterija iPhona 12 enako vzdržljiva kot pri modelu 11. Test spletnega portala Tech Radar pravi, da to pomeni 17 ur predvajanja videov, ali 65 ur predvajanja avdia. Na napredek baterije pri iPhonu 12 kaže podatek, ki obljublja 11 ur video stream vsebin. Kapaciteta baterije iPhona 12 še ni znana, ampak zgolj za občutek, iPhone 11 ima 3,110 mAh baterijo.

Glede na zgornje podatke bi to pomenilo manj vzdržljivo baterijo kot je 4,000 mAh Samsunga Galaxy S20, vendar v realnem svetu iPhone 11 premaga Samsung. Z nekaj sreče bi lahko enako povedali tudi za iPhone 12 Pro.

Oba telefona nudita “hitro polnjenje”, vendar se nobena od naprav ne more primerjati s 60-120W hitrostjo, ki smo jo lahko videli pri znamkah Xiaomi, Vivo in Oppo. Samsung in Apple ciljata na 50% v 30-ih minutah, medtem ko so lahko nekateri drugi telefoni v tem času že do konca napolnjeni. Kot verjetno že veste, iPhone 12 Pro ne vsebuje polnilca, vseeno pa bomo potrebovali 20W ali več, če bomo želeli iz naprave potegniti karseda največ.

Končna ocena

Če preprosto povedano iščete največ, kar lahko dobite za vaš denar, potem je Samsung Galaxy S20 prava izbira v tem “boju”. Ima zoom z večjim dosegom, ekran z boljšo resolucijo, “in-screen” čitalec prstnih odtisov in 120Hz stopnjo osveževanja. Poleg tega pa je tudi precej cenejši od iPhona 12 Pro.

Če pa vseeno resno razmišljate med tema dvema modeloma, lahko počakate na celotne recenzije iPhona 12 Pro. Ta bi lahko z novostmi, kot sta Dolby Vision HDR in izboljšave nočnega načina kamere, poleg napovedane izboljšave baterije, lahko hitro prehitel Galaxy S20.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku