Spletni brskalniki
04.05.2010 12:41

Deli z drugimi:

Share

Internet Explorer izgublja uporabnike kot za stavo

Uporabniki brskalnika Internet Explorer 6 bodo prisiljeni v zamenjavo brskalnika.
Uporabniki brskalnika Internet Explorer 6 bodo prisiljeni v zamenjavo brskalnika.

Raziskava priznane mednarodne analitske hiše NetApplications je pokazala, da se priljubljenost spletnega brskalnika Internet Explorer iz meseca v mesec zmanjšuje. Nekdaj izjemno priljubljeni spletni brskalnik je v mesecu aprilu uporabljalo le še 59,95 odstotkov spletnih deskarjev, kar je za slabih 10 odstotnih točk maj kot na začetku lanskega leta oziroma 0,69 odstotne točke manj kot v mesecu marcu.

Na račun upada priljubljenosti Microsoftovega spletnega brskalnika Internet Explorer sta v mesecu aprilu spletne deskarje na svojo stran pridobila predvsem brskalnika Chrome in Safari. Ta danes obvladujeta 6,73 oziroma 4,72 odstotkov svetovnega trga. Priljubljenost brskalnika podjetja Opera Software se je v primerjavi z mesecem marcem zmanjšala za okoli 0,07 odstotne točke. Ta danes obsega 2,30 odstotka uporabnikov svetovnega spleta.

Kot kažejo zadnji podatki analitske hiše NetApplications je namensko okno za hitro in preprosto namestitev konkurenčnih brskalnikov v Microsoftovih operacijskih sistemih Windows XP, Vista in 7 doseglo svoj namen. Tega pa je programski gigant pred časom pripravil zgolj zaradi tega, da je zadovoljil zahteve Evropske komisije, ki je od njega zaradi monopolnega položaja na trgu zahtevala, da v svoje operacijske sisteme doda možnost izbire konkurenčnih rešitev. Računalničarji lahko danes izbirajo med kar dvanajstimi spletnimi brskalniki. Med njimi pa izstopajo Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari in Opera.

Vas zanima več iz te teme?
Internet Explorer brskalnik

Prijavi napako v članku