Spletni brskalniki
03.08.2009 11:32
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Internet Explorer in Firefox že skoraj izenačena!

Internet Explorer in Firefox že skoraj izenačena!
Internet Explorer in Firefox že skoraj izenačena!

iPROM je sporočil, da sta bila konec junija brskalnika Internet Explorer in Firefox po priljubljenosti med slovenskimi uporabniki spleta praktično izenačena, saj sta med njima le še dve odstotni točki razlike. Tako je analiza, izvedena z rešitvijo za distribucijo, ciljanje in sledenje oglasnega gradiva na spletu Iprom AD Server, pokazala, da razlika med njima kopni že nekaj let zapored.

Na prvem mestu po priljubljenosti ostaja brskalnik Microsoft Internet Explorer, ki ga uporablja 48 odstotkov uporabnikov. Če je bila različica 6 v začetku leta v rahli prednosti pred različico 7, pa sta pol leta kasneje izenačeni. V veljavo je prišla tudi že najnovejša Explorerjeva različica 8, saj jo uporablja že osem odstotkov uporabnikov. Brskalnik Firefox se Explorerju približuje s 46 odstotki, vendar pri njem uporabniki še vedno prisegajo na najnovejšo različico brskalnika, saj jih ima kar 42 odstotkov naloženo tretjo različico in zgolj štirje odstotki različico 2. Tudi Googlov brskalnik Chrome med slovenskimi uporabniki interneta pridobiva na veljavi. Med drugimi brskalniki, ki ga uporablja odstotek uporabnikov ali manj, pa najdemo Opero, Safari, Netscape, AOL Browser, Lynx

Analiza rezultatov meritev je pokazala, da velika večina uporabnikov spletnih medijev še vedno uporablja operacijski sistem Microsoft Windows XP in tako ostaja na enaki ravni kot januarja letos – z 79 odstotki močno vodi na lestvici najbolj razširjenih operacijskih sistemov. Sledi mu Microsoft Windows Vista s 17 odstotki, ki je v primerjavi z januarjem pridobil še 3 odstotne točke. Microsoftovi operacijski sistemi Windows sicer poganjajo kar 98 odstotkov računalnikov slovenskih spletnih obiskovalcev.

iPROM je v svoji raziskavi ugotovil še, da največ uporabnikov spletnih medijev še vedno uporablja ločljivost zaslona 1024×768 pik (31 odstotkov), vendar že manj kot pol leta nazaj (34 odstotkov), sledijo pa uporabniki z zasloni ločljivosti 1280×1024 (21 odstotkov), kjer gre večinoma za 17- in 19-palčne zaslone LCD. Ločljivost 1280×800, značilna za prenosne računalnike s 15,4-palčnimi širokimi zasloni, je prisotna pri 13 odstotkih uporabnikov, osem odstotkov uporabnikov pa uporablja zaslone ločljivosti 1680×1050, ki je značilna za 20- in 22-palčne široke zaslone ter nekatere 17-palčne prenosne računalnike. Ti odstotki se v primerjavi z januarskimi rezultati niso spreminjali.

iPROM je na podlagi meritev opisal profil povprečnega uporabnika slovenskih spletnih medijev. Ta uporablja operacijski sistem Microsoft Windows XP, zaslon ločljivosti 1024×768 oziroma 1280×1024 in brskalnik Microsoft Internet Explorer 7 oziroma Firefox 3.

Analiza je bila opravljena konec junija 2009, tedenski vzorec pa je po standardu IAB zajemal 95 milijonov meritvenih zahtevkov.

Vas zanima več iz te teme?
Mozzilla Firefox brskalnik

Prijavi napako v članku