Programska oprema
07.03.2008 08:25

Deli z drugimi:

Share

Internet Explorer 8 Beta 1, Silverlight 2 in Expression Studio 2

Na konferenci za spletne oblikovalce in razvijalce MIX08 je Microsoft prikazal zmogljivosti svoje platforme, ki omogočajo zagotavljanje bogatejših in bolj interaktivnih spletnih izkušenj. Med predstavljenimi novostmi so spletni brskalnik Internet Explorer 8, tehnologija Silverlight 2 in oblikovalska orodja Expression Studio 2. Novosti so usmerjene k premostitvi razkoraka med oblikovalci in razvijalci, obenem pa zagotavljajo skupni razvijalski model na različnih napravah.

Prva javna preizkusna različica spletnega brskalnika Internet Explorer 8
Internet Explorer 8 že v prvi preizkusni različici prinaša izboljšano podporo za spletne standarde ter zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Microsoftovo zavezo združljivosti potrjuje polna podpora za standard CSS 2.1. Internet Explorer 8 vključuje integrirana orodja za razvijalce, s katerimi lahko v vizualnem okolju hitro odpravijo hrošče v kodi HTML, CSS in različnih skriptah. Novi možnosti Activities in WebSlices bosta razvijalcem omogočili, da sežejo prek spletnih strani in uporabnikom omogočijo, da se povežejo z željeno vsebino in storitvami. Preizkusna različica brskalnika Internet Explorer 8 Beta 1 je na voljo na naslovu http://www.microsoft.com/ie/ie8.

Preizkusna različica tehnologije Silverlight 2
Microsoft Silverlight nudi odgovor na zahteve strank po bogatih aplikacijah, ki delujejo na različnih platformah in ne zahtevajo namestitve. Silverlight nudi bogato izkušnjo aplikacij, obenem pa na splet prenaša zmogljivost platforme .NET. Preizkusna različica tehnologije Silverlight 2 nudi inovativne nove možnosti, kot je Deep Zoom, več kot 40 novih kontrolnikov in bogato osnovno knjižnico razredov .NET. Microsoft je predstavil tudi načrte o zagotavljanju tehnologije Silverlight na platformi Windows Mobile, prav tako pa bo sodeloval z Nokio pri prenosu na platformo S60, vodilno programsko opremo za pametne telefone. Tehnologija bo na voljo na napravah Series 40 in internetnih tablicah podjetja Nokia. Več informacij o tehnologiji Silverlight je na voljo na naslovu http://www.microsoft.com/silverlight.

Preizkusna različica orodij Expression Studio 2
Microsoft je predstavil preizkusno različico orodij Expression Studio 2, ki so zasnovane za brezhibno povezovanje z okoljem Visual Studio, kar omogoča sodelovanje med oblikovalci in razvijalci pri ustvarjanju bogatih uporabniških izkušenj. Ključne novosti so podpora za skripte PHP v orodju Expression Web in podpora za tehnologijo Silverlight v orodjih Expression Web, Expression Blend, Expression Media Encoder in Expression Design. Microsoft je najavil tudi naročnino Expression Professional Subscription, ki vključuje celotno zbirko orodij ter številne druge programe, ter uporabnikom omogoča, da za ugodno ceno začnejo z delom. Za prenos in več informacij lahko uporabniki obiščejo spletno stran http://www.microsoft.com/expression.

Microsoft je na dogodku skupaj s partnerji in strankami prikazal spletne aplikacije, ki so bile ustvarjene z uporabo tehnologije Silverlight. Med strankami, ki so se odločile za uporabo te tehnologije, so AOL, Aston Martin, Cirque du Soleil, Hard Rock in NBCOlympics.com, tehnologija pa jim je omogočila razvoj visokozmogljivih in privlačnih spletnih aplikacij. Poleg obstoječih strank je Microsoft najavil tudi partnerstvo s podjetjem Move Networks, vodilnim ponudnikom video vsebin v živo in na zahtevo. Podjetje sodeluje z vodilnimi ponudniki vsebin, kot so ABC, FOX, ESPN, the CW, Televisa, in drugimi.

Microsoft je najavil tudi nov programski gradnik – podatkovne storitve Microsoft SQL Server Data Services – s katerimi lahko razvijalci spletnih aplikacij izkoristijo razširljivo in prilagodljivo shrambo podatkov.


Prijavi napako v članku