Procesorji
01.06.2010 10:03
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intelovi načrti za visokozmogljive računalnike

Večjedrni čipi bodo zagotovili novo raven zmogljivosti za sočasno izvajanje aplikacij in še utrdili prisotnost podjetja Intel na seznamu največjih superračunalnikov na svetu.
Knights Ferry je že na voljo izbranim razvijalcem, v drugi polovici leta 2010 pa bo Intel še razširil program in ustvaril široko paleto razvojnih orodij za arhitekturo MIC.
Knights Ferry je že na voljo izbranim razvijalcem, v drugi polovici leta 2010 pa bo Intel še razširil program in ustvaril široko paleto razvojnih orodij za arhitekturo MIC.

Intel je na mednarodni konferenci o superračunalnikih International Supercomputing Conference (ISC) predstavil načrte za nove izdelke, ki temeljijo na arhitekturi več integriranih jeder (Many Integrated CoreMIC). S to arhitekturo bodo ustvarili platforme, ki lahko izvajajo več trilijonov izračunov na sekundo in obenem ohranijo prednosti standardnih procesorjev Intel.

Prvi izdelek nosi ime »Knights Corner« in bo namenjen segmentom, kot so odkrivanje naravnih virov, znanstveno raziskovanje ter simulacije finančnih trgov in podnebja. Izdelek bo izdelan z Intelovim 22-nanometrskim proizvodnim procesom, pri katerem velikost tranzistorskih struktur ne presega 22 trilijonink metra. Z uporabo Moorovega zakona pa bo mogoče na en sam čip vključiti več kot 50 Intelovih procesorskih jeder. Kljub temu da velika večina delovnih nalog še vedno najbolje deluje na nagrajenih procesorjih Intel Xeon, arhitektura MIC prinaša nove poslovne priložnosti za aplikacije, pri katerih se vzporedno izvaja veliko število nalog.

Industrijski načrt in paketi razvojnih orodij, ki nosijo razvojno ime »Knights Ferry«, so že na voljo izbranim razvijalcem, v drugi polovici leta 2010 pa bo Intel še razširil program in ustvaril široko paleto razvojnih orodij za arhitekturo MIC. Skupna orodja podjetja Intel in pristopi k optimizaciji, ki si jih delita arhitektura MIC in procesorji Intel Xeon, bodo podpirali najrazličnejše programske modele. Z njimi bodo imeli raziskovalci in inženirji na voljo vrhunske zmogljivosti, ki bodo še skrajšale čas, potreben za nova odkritja, ter ohranili svoje naložbe v programsko opremo. Arhitektura MIC podjetja Intel temelji na več projektih, med katerimi so Larrabee in raziskovalni projekti laboratorijev Intel Labs, kar vključuje računalnik v oblaku na enem čipu.

Intel ostaja na Top500 seznamu

Na dogodku ISC so predstavili že petintrideseti seznam Top500, ki je pokazal, da Intel še naprej ostaja najbolj priljubljena izbira za visokozmogljive računalniške sisteme, saj skoraj 82 odstotkov, oziroma 408 sistemov temelji na procesorjih podjetja Intel. Več kot 90 odstotkov sistemov, ki uporabljajo štirijedrne procesorje, temelji na procesorjih podjetja Intel, saj se je število sistemov s procesorji Intel Xeon serije 5500, ki so uporabljeni v 186 sistemih, skoraj podvojilo. Procesorji podjetja Intel so prav tako prisotni v treh od desetih najzmogljivejših superračunalnikov in poganjajo štiri od petih novih članov skupine najzmogljivejših trideset sistemov. Sedem sistemov vključuje pred kratkim predstavljene procesorje Intel Xeon serije 5600 z razvojnim imenom Westemere-EP, dva sistema pa poganjajo procesorji Intel Xeon serije 5700 z razvojnim imenom Nehalem-EX.

Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji

Prijavi napako v članku