Telefoni
01.03.2010 15:52

Deli z drugimi:

Share

Intel začasno ustavil razvoj procesorjev Atom za pametne mobilne telefone

Pametni mobilni telefon z zaslonom na dotik je vendarle dobil podporo za arhitekturo x86.
Pametni mobilni telefon z zaslonom na dotik je vendarle dobil podporo za arhitekturo x86.

Ker vodilni proizvajalci mobilnih telefonov niso pokazali dovolj zanimanja za Intelove procesorje Atom, se je procesorski gigant skupaj s partnerskim podjetjem Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) odločil, da vsaj začasno prekine razvoj svojih energijsko varčnih procesorjev za mobilnike. Podjetje Intel je s to odločitvijo posledično priznalo premoč izdelkov konkurenčnega podjetja ARM, ki se lahko pobahajo z zdaleč najboljšim razmerjem med zmogljivostjo in porabo električne energije.

Na srečo odločitev procesorskega giganta ne bo vplivala na pričetek prodaje prvega pametnega telefona, ki kot prvi nasploh temelji na osnovi zgradbe x86. Gre za mobilnik LG GW990, ki za preračunavanje podatkov uporablja Intelov procesor Atom, izdelan s pomočjo naprednega 45-nanometrskega proizvodnega procesa. Novinec ima za navigacijo med bogatimi funkcijami na voljo zaslon s kar 12,2-centimetrsko diagonalo, medtem ko za tekoče in zanesljivo poganjanje prednameščene programske opreme skrbi odprtokodni operacijski sistem Linux Moblin.

Dobrih tisoč ameriških dolarjev oziroma 735 evrov vreden pametni mobilni telefon LG GW990 se lahko pobaha še s tridimenzionalnimi igrami, natančnim navigacijskim sistemom GPS, brezžičnim vmesnikom HSPA, digitalnim kompasom, digitalnim fotoaparatom ločljivosti pet milijonov točk in podporo visokoločljivim filmskim posnetkom. Prvi pametni mobilni telefon, ki temelji na osnovi zgradbe x86, bo onkraj luže mogoče kupiti v drugi polovici letošnjega leta.


Prijavi napako v članku