Računalništvo, telefonija
28.10.2010 18:45
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intel predstavlja nov cilj računalništva v oblaku

Intelov tehnološki direktor Justin Rattner je bogate uporabniške izkušnje, ki temeljijo na zaznavanju okolja, opisal kot prihodnost računalništva.
Intelov tehnološki direktor Justin Rattner je bogate uporabniške izkušnje, ki temeljijo na zaznavanju okolja, opisal kot prihodnost računalništva.

Podjetje Intel Corporation je na dogodku, organiziranem v centru za znanost in inovacije (Globe for Science and Innovation) Evropske organizacije za jedrske raziskave (CERN), predstavilo več novih pobud, ki sestavljajo vizijo Cloud 2015, s katero želi zagotoviti bolj združljivo, varno in enostavno računalništvo v oblaku.

Intelovo vizijo Cloud 2015 sestavljajo trije ključni gradniki. Prvi med njimi so razdeljeni oblaki, ki velikim podjetjem omogočajo, da podatke izmenjujejo med notranjimi in zunanjimi oblaki. Drugi gradnik je avtomatizirano omrežje, ki omogoča varno premikanje aplikacij in virov in tako bistveno izboljšuje energijsko učinkovitost podatkovnih centrov. Zadnji gradnik so storitve računalništva v oblaku, ki se zavedajo odjemalcev in vedo, katere vrste aplikacij, ukazov in obdelav naj se izvajajo v oblaku ali na prenosniku, pametnem telefonu ali drugi napravi. Pri tem upoštevajo specifične lastnosti odjemalca in v celoti optimizirajo izkušnjo na spletu.

Intel bo te cilje podprl z razvojem programske opreme in novih zmogljivosti za procesorje Intel Xeon z vključevanjem tehnologij Intel Virtualization Technology (Intel VT) in Intel Trusted Execution Technology (Intel TXT), ki predstavljata temelj današnjega računalništva v oblaku.

Združenje Open Data Center Alliance

Podjetje Intel je za uresničitev svoje vizije Cloud 2015 pomagalo ustanoviti združenje Open Data Center Alliance, ki združuje več kot 70 vodilnih podjetij. Podjetja, katerih skupne letne naložbe v informacijske tehnologije znašajo več kot 50 milijard ameriških dolarjev, so vključena v raziskave ali projekte računalništva v oblaku. Med člani usmerjevalnega odbora združenja so BMW*, China Life*, Deutsche Bank*, J.P. Morgan Chase*, Lockheed Martin*, Marriott International, Inc.*, National Australia Bank*, Shell*, Terremark* in UBS*. Združenje bo oblikovalo prihodnje zahteve glede strojne in programske opreme, ki bodo vodile k bolj odprtim in združljivim rešitvam računalništva v oblaku in podatkovnih centrov. Intel ima v združenju edinstveno vlogo svetovalca. Med prve člane so sprejeti končni uporabniki tehnologij in ne ponudniki tehnologij.

Intel deluje v skladu z vizijo, cilji in načrti združenja Open Data Center Alliance ter namerava zagotoviti izdelke in rešitve, ki podpirajo te cilje. V sodelovanju s svojimi partnerji na področjih strojne in programske opreme bo podjetje tudi druge ponudnike na področju informacijskih tehnologij spodbudilo k inovacijam odprtih standardov ter zagotovilo hitrejši prehod na naslednjo stopnjo interneta. Tako bo Intel zagotovil tudi odprte, združljive in varne storitve računalništva v oblaku, ki bodo omogočile nastanek spletnega poslovanja, filmov, iger, glasbe, družabnih medijev ter drugih spletnih storitev, ki šele prihajajo.

»Pred nami je priložnost, da izkoristimo potencial računalništva v oblaku ter tako zagotovimo še večjo stroškovno učinkovitost,« je dejal Kirk Skaugen, podpredsednik in generalni direktor Intelove skupine Data Center Group. »Delovanje vodilnih svetovnih podjetij, vključenih v združenje Open Data Center Alliance, ter njihovo sodelovanje s podjetjem Intel ter ostalimi na področju visokih tehnologij pa pomeni hitrejši razvoj rešitev, ki nudijo odgovore na ključne izzive računalništva v oblaku. Od predstavitve procesorske družine Intel Pentium Pro leta 1995 so se strežniške tehnologije neverjetno spremenile. Naš cilj je tudi v prihodnosti zagotoviti izjemno stroškovno učinkovitost računalništva v oblaku in se pri tem držati istega osnovnega principa – inovacij, ki temeljijo na odprtih in združljivih standardih.«

Program Intel Cloud Builders

Cilj programa Intel Cloud Builders je pokazati pot do uresničitve vizije Cloud 2015. Podjetje Intel je naznanilo pomembno razširitev tega programa, v katerega bodo vključeni vodilni partnerji na področjih sistemskih rešitev in programske opreme. Ti bodo zagotovili preverjene postopke za vzpostavitev računalništva v oblaku ter nudili praktične smernice za njegovo vpeljavo, vzdrževanje in optimizacijo.

Medtem ko je naloga združenja določiti prihodnje zahteve za infrastrukturo računalništva v oblaku, bodo s programom Intel Cloud Builders oblikovane celovite rešitve za njihovo uresničitev. Program že danes sestavlja 20 referenčnih arhitektur, še več pa se jih obeta v prihodnje. Sestavlja ga skupnost najpomembnejših ponudnikov tehnologije v oblaku, med katerimi so Canonical*, Cisco*, Citrix*, Dell*, EMC*, Enomaly*, Eucalyptus Systems*, Gproxy*, HP*, IBM*, Intel, Joyent*, Microsoft*, NetApp*, NetSuite*, Novell*, Parallels*, Red Hat*, Univa* in VMware*.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več
Zlati partner

EGAL d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 05 905 55 35
EGAL, d.o.o., Ljubljana je ekskluzivni zastopnik ameriškega globalnega podjetja Panduit za jugovzhodno in vzhodno Evropo, in sicer so predstavniki v 26 evropskih državah. Panduit ... Več
Zlati partner

RMC Pro d.o.o.

Brilejeva 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 36 33, 031 475 850
Podjetje RMC Pro vam bo pomagalo pri postavljanju in uresničevanju strateških ciljev. Kolikokrat ste se kot odgovorni, kot lastnik podjetja, kot direktor, kot vodja projekta spraševali, ... Več

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več