Procesorji
10.02.2010 13:27

Deli z drugimi:

Share

Intel predstavil nov procesor za poslovno kritične aplikacije – Intel Itanium 9300

Marsikdo že nestrpno čaka na nove Intelove procesorje.
Marsikdo že nestrpno čaka na nove Intelove procesorje.

Intel

je predstavil nov procesor Itanium 9300 (doslej poznan pod razvojnim imenom Tukwila), ki prinaša več kot dvakrat višjo zmogljivost v primerjavi s predhodnikom ter dopolnjuje platformo Itanium z novimi funkcijami za boljšo razširljivost in zanesljivost.

Procesor, ki je sestavljen iz dveh milijard tranzistorjev, izpolnjuje potrebe po zmogljivih in razširljivih strežniških procesorjih z dvakrat več jedri kot pri predhodniku (štiri namesto dveh), osmimi nitmi na procesor (s pomočjo izboljšane tehnologije Intel Hyper-Threading Technology), večjim predpomnilnikom, z do 800 odstotkov večjo pasovno širino pri povezovalnih elementih, do 500 odstotkov večjo pasovno širino pri pomnilniku in do 700 odstotkov višjo pomnilniško zmogljivostjo z uporabo standardnih komponent DDR3.

Procesor Itanium 9300 uporablja drugo generacijo tehnologije Intel Virtualization Technology, ki omogoča višjo zmogljivost in zanesljivost delovanja, pripadajoči nabor čipov Intel 7500 pa lahko virtualnim napravam neposredno določi vhodne/izhodne naprave, s čimer še poveča učinkovitost delovanja.

Sistemi na temelju novega procesorja bodo binarno združljivi z obstoječo programsko opremo, s čimer bodo lahko zagotovili pomembno izboljšanje zmogljivosti brez potrebe po dodatni optimizaciji programske opreme.

Cene procesorjev Itanium 9300 segajo od 946 do 3838 USD, oz. od 700 do 2790 € (pri količinah po 1000 enot). Proizvajalcem strežniških sistemov bodo na voljo v naslednjih 90 dneh.

Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji

Prijavi napako v članku