Računalništvo, telefonija
12.12.2019 07:40

Deli z drugimi:

Share

Intel ponudil v prodajo kar 6 let star procesor Pentium

Zastareli procesor Intel Pentium G3420 bo ostal v prodaji še vsaj do konca maja naslednjega leta.
Zastareli procesor Intel Pentium G3420 bo ostal v prodaji še vsaj do konca maja naslednjega leta.

Podjejte Intel se že dlje časa srečuje s pomanjkanjem procesorjev izdelanih v 14-nanometrski tehnologiji, to pa seveda s pridom izkoriščajo pri konkurenčnem podjetju AMD. Ker tudi proizvodnja novejših procesorjev s pomočjo 10-nanometrske tehnologije ne poteka tako, kot bi morala, so pri računalniškem gigantu sprejeli radikalno odločitev, ki je presenetila mnoge. Podjetje Intel je namreč ponovno ponudilo v prodajo procesor nižjega cenovnega razreda družine Pentium, ki je bil računalniški javnosti sicer predstavljen že daljnega leta 2013 oziroma šest let nazaj.

Tu govorimo o procesorju Intel Pentium G3420, ki bi moral za vedno oditi s trga že 26. novembra letos, a se to ne bo zgodilo. Podjetje Intel je namreč ponovno zagnalo proizvodnjo omenjenega procesorja, ta pa bo namenjen proizvajalcem še sestavljenih osebnih računalnikov. Ta bo po vsej verjetnosti naprodaj vsaj do konca maja naslednjega leta, saj bo po vsej verjetnosti moralo miti še kar nekaj časa, preden bo podjetje Intel rešilo težave s proizvodnjo sodobnih procesorjev.

Procesor Intel Pentium G3420 bo seveda namenjen manj zahtevnim uporabnikom, saj je izdelan na osnovi zastarele 22-nanometrske tehnologije. Procesor podatke preračunava z dvema procesorkima sredicama in seveda ne razpolaga s tehnologijo HyperThreading. Osnovna frekvenca zanaša 3,2 gigahercev, medtem ko je na voljo tri megabajte predpomnilnika. Pri polni obremenitvi procesor porabi do 53 vatov električne moči, vgrajena pa je tudi grafična kartica Intel HD Graphics četrte generacije. Tu je zagotovljena še podpora za sistemske pomnilnika DDR3-1600.


Prijavi napako v članku