Računalništvo, telefonija
16.04.2010 11:27
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intel Light Peak kot konkurenca vmesniku USB 3.0?

Intel svoje izkušnje prenaša tudi na izdelavo pogonov SSD.
Intel svoje izkušnje prenaša tudi na izdelavo pogonov SSD.

Na svetovnem spletu je v zadnjem času moč zaslediti precej novic, ki govorijo o tem, da naj bi podjetje Intel v naslednjem letu nudilo polno podporo hitremu vmesniku USB 3.0. Na drugi strani pa Kevin Kahn, Intelov glavni tehnični direktor, za naslednje leto napoveduje prihod njihove nove tehnologije Light Peak, ki naj bi bila celo »naravni« naslednik vmesnika USB 3.0. Novinec se namreč lahko pobaha z manjšimi priključki ter kabli, ki so lahko daljši, tanjši in odpornejši na elektromagnetne motnje.

Tehnologija Light Peak, ki jo je računalniški gigant javnosti prvič predstavil septembra lani, je pravzaprav novo komunikacijsko vodilo, ki za prenos podatkov koristi prednosti optičnih vlaken. Novost bi lahko v bližnji prihodnosti celo nadomestila vsa klasična vodila računalniških sistemov (SCSI, SATA, USB, FireWire in HDMI), saj zagotavlja prenose podatkov s hitrostjo do 10 gigabitov na sekundo. Kmalu naj bi bila na voljo še različica, ki bo omogočala prenose s hitrostjo do 100 gigabitov na sekundo.

Kevin Kahn je prepričan, da bo njihova tehnologija Light Peak za proizvajalce strojne opreme nared že konec letošnjega leta, prvi računalniški sistemi, opremljeni z njo, pa naj bi bili naprodaj najkasneje do naslednje pomladi. V tem primeru bi proizvajalci strojne opreme lahko celo opustili pripravo izdelkov, združljivih s hitrim vmesnikom USB 3.0. Ali to posledično pomeni začetek konca vmesnika USB 3.0?


Prijavi napako v članku