Telefoni
16.02.2010 06:22

Deli z drugimi:

Share

Intel in Nokia na sejmu Mobile World Congress predstavila mobilno platformo MeeGo

Platforma MeeGo bo gostovala pri ustanovi Linux Foundation kot v celoti odprtokoden projekt.
Platforma MeeGo bo gostovala pri ustanovi Linux Foundation kot v celoti odprtokoden projekt.

Računalniški gigant Intel

in mobilni velikan Nokia sta na letošnjem sejmu Mobile World Congress najavila, da bosta odslej skupaj sodelovala pri pripravi nove in povsem odprtokodne mobilne platforme. Gre za projekt imenovan MeeGo, katerega primarni cilj je oblikovati platformo, ki bo združevala tako prednosti Intelove platforme Moblin kot Nokijine platforme Maemo.

Jedro mobilne platforme MeeGo bo temeljilo na platformi Moblin, ki ima močno podporo s strani organizacije Linux Foundation, medtem ko bo platforma Maemo služila kot osnova za razvoj programske opreme. Mobilna platforma MeeGo bo namenjena bogati paleti prenosnih naprav, in sicer prenosnikom, žepnim računalnikom, tabličnim računalnikov in navigacijskim sistemom za avtomobile. Prva mobilna platforma MeeGo naj bi bila nared že v drugem četrtletju letošnjega leta.

Podjetje Nokia je pri predstavitvi mobilne platforme MeeGo še posebej poudarilo, da je platforma na voljo vsem proizvajalcem strojne opreme, kar je povsem v skladu z načeli odprtokodne skupnosti. Finski gigant je tudi zatrdil, da bo v bodoče, poleg mobilnikov s platformo MeeGo, še vedno izdeloval mobilne telefone, ki bodo temeljili na platformi Maemo in bodo poganjali operacijski sistem Symbian.


Prijavi napako v članku