Računalništvo, telefonija
16.10.2018 11:57
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Impresivno in zastrašujoče: zmožnosti tega robota so neverjetne

Tako naprednega robota zagotovo še niste videli!
Tako naprednega robota zagotovo še niste videli!

Robotika je v zadnjih nekaj letih močno napredovala. To so ponovno dokazali nadobudni inženirji tehnološkega podjetja Boston Dynamics, saj so v sodelovanju z raziskovalno agencijo ameriškega ministrstva za obrambo (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) razvili novo generacijo naprednega gigantskega robotskega sistema Atlas. Novost je namreč tako dovršena, da je sposobna izvajati celo trike, ki jih ne zmorejo niti ljudje, zaradi česar se je mnogi celo bojijo.

Najnovejša različica inovativnega robota Atlas lahko sedaj celo preskakuje ovire, saj so ga inženirji podjetja Boston Dynamics opremili z naprednim sistemom, ki nadzoruje gibanje v zraku. K temu dosežku je seveda veliko pripomogel tudi velik napredek, ki je bil narejen na področju strojne opreme, procesorske moči in programske opreme. Zato ne preseneča, da lahko roboti danes precej bolj nadzorujejo gibanje nog, rok in trupa pri teku in poskakovanju ter pri tem ohranijo ravnotežje. Poleg tega lahko tudi »prenašajo« svojo težo z ene noge na drugo, kar je značilno za ljudi.

Zelo velik napredek na področju robotike je bil storjen tudi na računalniškem vidu, saj je bil ta že izboljšan do te mere, da lahko roboti prepoznajo vse predmete v prostoru. Zaradi tega so mnogi prepričani, da bodo roboti lahko že v nekaj desetletjih postali povsem primerljivi z ljudmi.


Prijavi napako v članku