Računalništvo, telefonija
07.11.2016 07:30
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ideja letečega motorja Zaxon – ne, ne gre za novi del Vojne Zvezd

Ideja letečega motorja Zaxon - ne, ne gre za novi del Vojne Zvezd
Ideja letečega motorja Zaxon - ne, ne gre za novi del Vojne Zvezd

Elitne vojaške sile imajo precej “kul” naprav, vozil in načinov, kako priti do želene tarče. Od Black Hawk helikopterjev, V-22 Osprey hibridnih zrakoplovov do najinovativnejše potapljaške opreme. Kaj pa pravite na idejo letečih motorjev, ki lahko dosežejo hitrost do 70 km/h in, kot kaže, nosijo štiri Spike rakete? Verjetno se bo ta ideja večini zdela dokaj neuresničljiva – razen v Star Wars filmih – vendar pa morda vseeno ne gre zgolj za znanstveno fantastiko.


Charles Bombardier, inženir, katerega družinsko podjetje se ukvarja z vlaki, letali in vsemi ostalimi bolj ali manj nevsakdanjimi koncepti prevoznih sredstev, si je omislil taktično vozilo Zaxon. Gre za motorno vozilo standardne velikosti, ki bi za pogon uporabljalo dva velika motorja na sprednjem delu in dva manjša na zadnjem. Velik rezervoar za gorivo bi bil v notranjosti motorja, na mestu, kjer smo na navadnih motorjih navajeni na motor vozila.

Sistem letenja bi pomagal pri stabilizaciji vozila (samodejno), vendar bi moral biti pilot oz. voznik še vedno ustrezno usposobljen za obvladovanje Zaxona. Ta bi imel pristajalne “sani”, popolnoma enake tistim na helikopterjih. Dodatnih podrobnosti o tej Bombardierjevi zamislici še ni, vendar pa bi tako kot številna druga vozila vojske tudi Zaxon stal več deset milijonov dolarjev, da bi ta ideja zares lahko postala resničnost. Če pustimo dejanske možnosti za obstoj Zaxona in nekoliko optimistično pogledamo v prihodnost, bi lahko takšna in podobna vozila v končni fazi postala tudi civilna, kajne? Ali pa je to vseeno preveč oddaljena ideja od resničnosti?


Prijavi napako v članku