Računalništvo, telefonija
20.12.2007 11:49

Deli z drugimi:

Share

IDC: slovenski IT-trg je zrel

Slovensko tržišče storitev IT že kaže znake zrelosti in bo po pričakovanjih analitske hiše IDC v letu 2007 preseglo vrednost 290 milijonov USD, kar predstavlja malo več kot 10% rast v primerjavi z letom 2006. Slovensko gospodarstvo, ki je vedno bolj odvisno od modernih tehnologij, bo vzpodbujalo rast storitev IT, prav tako pa tudi dejstvo, da privatizacija sili podjetja k posodabljanju obstoječe infrastrukture IT in poslovnih procesov. Upoštevaje še vedno trajajoče učinke vstopa Slovenije v Evropsko Unijo na razvoj področja IT pri nas je moč s precejšnjo zanesljivostjo predvideti stabilno, okoli 10-odstotno letno stopnjo rasti trga tja do leta 2011.

Kljub zrelosti slovenskega okolja IT pa trg storitev še vedno ostaja usmerjen pretežno v podporne storitve. IDC ocenjuje, da bodo do konca leta 2007 storitve podpore strojne in programske opreme skupno dosegle 28% delež tržišča. Podobno bo sistemska integracija kot ena bolj dobičkonosnih dejavnosti za ponudnike storitev IT dosegla 23% delež. Nasprotno velja za področje zunanjega izvajanja storitev, ki bo kljub dejstvu, da je bilo v letu 2006 najhitrejerastoči segment tržišča storitev IT, predstavljalo relativno skromnih 12% trga.

“Podobno kot v mnogih državah Srednje in Vzhodne Evrope se mora tudi v slovenskih podjetjih koncept zunanjega izvajanja kompletne infrastrukture IT šele uveljaviti,” pravi Boštjan Klajnščak, direktor slovenske podružnice analitske hiše IDC. “Edina podjetja, ki so celoten informacijski sistem prepustila zunanjim izvajalcem so bodisi velike družbe s hčerinskimi podjetji, ki takšne storitve ponujajo bodisi podjetja z dolgoletnim sodelovanjem in posledičnim zaupanjem v “svojega” izvajalca storitev IT. Pridobivanje podpore med tistimi, ki v velikih podjetjih dejansko odločajo o zunanjem izvajanju storitev, se je pokazalo kot težka naloga, celo za največje ponudnike storitev IT.”

Zrelost slovenskega tržišča storitev IT je najbolj vidna v boju za tržni delež. Čeprav je bilo v letu 2006 spremljanih preko 100 ponudnikov storitev IT, so največji trije (HERMES Softlab, SRC.SI, in S&T Slovenija) obdržali svoje položaje. Še več, med prvih deset se je uspelo prebiti samo dvema novima ponudnikoma. Upoštevaje omejeno množico uporabnikov lahko v naslednjih letih pričakujemo konsolidacijo, v kateri se bodo manj prepoznavni ponudniki združevali ali pa jih bodo prevzela večja podjetja.

“Konkurenčni profil slovenskega tržišča IT se bo neogibno spremenil, saj se bodo ponudniki v prihodnje borili za vsako stranko – veliko ali majhno”, je še dodal Klajnščak. “Med to tranzicijo bomo priča spremembam v dojemanju pomembnosti potreb manjših strank; ponudniki, ki bodo hitro in učinkovito skrbeli za izpolnitev teh potreb, bodo imeli z ohranjanjem svojega tržnega deleža manj težav kot tisti, ki bodo male stranke ignorirali, saj prihodnost leži v spodnjem segmentu trga in poenostavljenih modelih dobave storitev.”

Gledano s stališča povpraševanja so telekomunikacijska, bančna in proizvodna podjetja največji investitorji v storitve IT. Ti sektorji so v letu 2006 skupaj predstavljali skoraj tretjino celotne porabe za storitve IT, podobna gibanja pa lahko pričakujemo tudi v letu 2007. Kot pomemben vir dohodka ponudnikov storitev IT velja omeniti še vladni sektor, ki po velikosti skupne porabe centralnih in lokalnih institucij presega vse ostale posamične sektorje trga.

Študija analitske hiše IDC Slovenia IT Services 2007-2011 Forecast and 2006 Vendor Shares (IDC #ES12P) predstavlja slovenski trg storitev IT v letu 2006 in napoveduje porabo na tem področju do leta 2011. Študija vsebuje informacije o velikosti trga, deležih posameznih ponudnikov in njihovih prihodkih, z razdelitvami tako po posameznih kategorijah storitev IT kot glede na gospodarska področja. V njej zasledimo tudi profile največjih ponudnikov storitev IT skupaj z njihovimi portfelji storitev, prisotnostjo na posamičnih gospodarskih področjih in največjimi posli v letu 2006.

V februarju 2007 bo slovenska podružnica analitske hiše IDC gostila dogodek, katerega ključna tema bo varnost IT in z le-to povezane storitve. Konferenca IDC IT Security Roadshow 2008 Securing Your Business: Technology Meets People Conference bo tako obravnavala varnostna tveganja in rešitve, povezane z naraščajočo kompleksnostjo sistemov IT. Za več informacij obiščite spletno stran IDC.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Karierni portal Optius.com Optius.com je eden izmed večjih karierno zaposlitvenih portalov v Sloveniji. Že enajsto leto ga upravlja in sooblikuje strokovna ekipa, katere poslanstvo ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Srebrni partner

Secop d.o.o.

Vojkova cesta 77, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 73 80
Z več kot 20 letnimi izkušnjami lahko Secop d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. Ponujamo: Vodilno svetovno blagovno znamko ... Več