Računalništvo, telefonija
15.02.2006 13:00
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

IDC IT Security Roadshow CEE 2006

V hotelu Mons se je odvijala tretja konferenca IDC IT Security Roadshow, ki so se je udeležili vodilni ponudniki varnostnih rešitev IT in vsi, ki so želeli slišati kaj več o tovrstnih temah. Glede na obiskanost dogodka, ki se ga je letos udeležilo več kot 250 vodij IT in ostalih strokovnjakov iz največjih slovenskih podjetij, je moč trditi, da slovensko gospodarstvo začenja obravnavati varnost kot pomemben dejavnik pri ohranjanju kontinuitete poslovanja.

Trg varnostnih IT rešitev v zadnjih nekaj letih beleži visoke stopnje rasti, kar velja tako v domačem kot svetovnem merilu. Po ocenah podjetja IDC se bodo sredstva, porabljena za varnostno programsko opremo v obdobju naslednjih nekaj let povečevala s povprečno letno stopnjo 20 odstotkov, medtem ko bo obseg prodaje strojne varnostne opreme (požarni zidovi, VPN, ID …) na območju srednje in vzhodne Evrope v enakem obdobju rasel s povprečno letno stopnjo 21 %. V Sloveniji je trg varnostnih programskih rešitev v letu 2004 zabeležil 13.2 % rast, pri čemer je skupna vrednost prodane varnostne programske opreme znašala okrog 6 milijonov USD.

”Sredstva, namenjena za varnost, ne bodo in ne bi smela biti omejena zgolj na tehnične rešitve,” je dejal Tom Vavra, direktor raziskav za programa Software in IT Markets pri IDC CEMA. “Ob vpeljevanju novih rešitev je namreč nujno treba upoštevati tudi politiko razvoja, interni program izobraževanja, skladnost z zakonskimi predpisi in dolgoročno razširljivost. Pri tem je bistveno vedeti, kje začeti, kje se prilagoditi in kje širiti.”

Obiskovalci so na konferenci izvedeli marsikaj o najnovejših trendih in rešitvah za boj s čedalje bolj naprednimi in kompleksnimi grožnjami, o tem pa sta vsak s svojega zornega kota spregovorila tudi eminentna gosta konference, g. Philip Zimmermann, avtor PGP (Pretty Good Privacy), programskega paketa za enkripcijo elektronske pošte, in Sebastian Schreiber s svojo demonstracijo vdiranja v informacijske sisteme. Obiskovalci so imeli tako priložnost v živo spremljati razkrivanje občutljivih podatkov s pomočjo Googla in t. i. DNS spoofinga ter videti nekaj preprostih načinov onemogočanja omrežij WLAN in vdiranja v biometrične naprave.


Prijavi napako v članku