Računalništvo, telefonija
13.10.2019 15:05
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

IBM-ov poslovni zajtrk za vse, ki jih zanima analitika

.. Podatki so postali dragoceni. Predvsem moramo vedeti, kako jih uporabiti, da so nam pri poslu v pomoč in se zgolj ne nabirajo ter čakajo na boljše čase ..
Mario Galjanić (levo) in Filip Krstanović, iOLAP
Mario Galjanić (levo) in Filip Krstanović, iOLAP

Danes imajo podjetja opravka z več podatki kot kadarkoli doslej. Če te podatke zgolj skladiščimo in ne vemo natančno, kaj bi z njimi počeli, nam niso v nikakršno korist. Zato obstajajo napredni sistemi, ki so nam v pomoč pri analitiki, poročanju, vizualizaciji in še marsičem. S pomočjo teh sistemov lahko pridemo do pomembnih ugotovitev za podjetje – hitreje in enostavneje kot kadarkoli doslej.

Eno izmed podjetij, ki se ukvarja s podatki in analitiko – in to jim gre presneto dobro, je iOLAP. Podjetje iOLAP je bilo ustanovljeno leta 2000 v Dallasu v Teksasu in je kmalu postalo resen globalni IT igralec s pisarnama v Dallasu in na Reki. Slabih 20 let že sodelujejo s podjetji v različnih panogah (finančni, maloprodajni, zdravstveni…). Podjetja, s katerimi delajo, so zelo različnih velikosti – od startupov do velikih in že dlje uspešnih podjetij, kot so Walmart, AT&T, Bank of America, GSK, Pioneer Natural Resources in druga.

iOLAP deluje na šestih storitvenih področjih, vključno z množičnimi podatki (Big data) in analitiko, poročanjem in vizualizacijo, napredno analitiko, storitvami, ki upravljajo aplikacije, razvojem aplikacij in komunikacijskimi rešitvami. Njihov poudarek je na zagotavljanju celovitih storitev, saj svoje stranke vodijo skozi celoten projekt – od strategije in ocene do izvedbe, vzdrževanja in podpore.

Konec oktobra bo iOLAP v Ljubljani v vlogi soorganizatorja dogodka IBM Analytics business breakfast. O tem smo se pogovarjali z Mariom Galjanićem (Technical Sales Manager) in Filipom Krstanovićem (EMEA Business Development Lead) iz podjetja iOLAP.

V Ljubljani bo konec oktobra potekal dogodek v soorganizaciji podjetij IBM, Tech Data in iOLAP. Za kaj pravzaprav gre?

Filip: Gre za IBM Analytics business breakfast, ki ga bo gostil IBM Innovation center Ljubljana (Kristalna palača, op. a.) in bo potekal 24. oktobra 2019. Kot ste že povedali, ga soorganiziramo skupaj s podjetji IBM in Tech Data. Predstavili bomo inovacije in tehnološki napredek v IBM-ovem analitičnem portfelju. Uporabnikom želimo pokazati vse novosti, torej nove rešitve, ki lahko podjetjem prinesejo večjo poslovno učinkovitost oziroma večjo vrednost. Z dogodkom IBM Analytics business breakfast želimo udeležencem dati možnost za učenje in pogovor s strokovnjaki.

Če se dotaknemo še govornikov – prišli bodo vrhunski strokovnjaki IBM-ovih analitičnih tehnologij z dolgoletnimi izkušnjami na tem področju. Tako da verjamem, da bodo predavanja za udeležence koristna in zanimiva. Konec koncev je cilj dogodka udeležencem podati čim več informacij in znanja, ki ga bodo lahko prenesli v svoje podjetje.

Komu pa je dogodek namenjen?

Filip: Dogodek je namenjen vsem, ki se želijo seznaniti ali izvedeti nekaj več o analitičnih rešitvah IBM-a. Kogar zanima ta tehnologija in ima morda kakršne koli izkušnje s skladiščenjem podatkov, je več kot dobrodošel. Namenjen je tudi vsem, ki se ukvarjajo z analitiko, a na primer IBM-ove Natezze ne poznajo. Dogodek ni za ozek krog ljudi, pridejo naj vsi, ki jih ta tematika zanima v najširšem smislu. Zagotovo bodo izvedeli marsikaj uporabnega.

Recimo še kakšno o sami vsebini. Prihaja sistem IIAS, ki prinaša kar nekaj novosti …

Mario: Kar se tiče vsebine, ki jo bomo pokrivali, imamo torej IBM-ov sistem IIAS (IBM Integrated Analytics System), ki ste ga pravkar omenili. IIAS je naslednja generacija platforme za skladiščenje podatkov, ki ima razširjene zmogljivosti in je po potrebi združljiva z Db2 Warehouse on Cloud (skladiščenje podatkov v oblaku, op. a.). Ponujamo pa novo izboljšano generacijo Netezze, ki se imenuje Cloud Pak for Data System – IBM Performance Server. Lahko se tudi odprejo vrata neki vmesni stopnji, nekakšnemu hibridnemu modelu. Stranka torej koristi možnosti oblaka, njegovo fleksibilnost in vse ostale prednosti ter se pozneje odloči zanj, če ugotovi, da se ji splača.

Glede samega IIAS bomo pokrili Db2 Warehouse on Cloud, tako da bo kratek del posvečen temu. Pokazati želimo zmogljivosti in možnosti sistema in integracije z ostalimi sistemi, ki sodelujejo v zbiranju podatkov za potrebe skladiščenja. Po drugi strani pa lahko služi kot transakcijska baza.

Poleg tega je ena velikih prednosti, ki jih prinaša IBM-ov sistem IIAS, skupni SQL jezik. Če imamo na IIAS povezanih več različnih baz podatkov (strukturiranih ali nestrukturiranih), lahko brez težav z eno poizvedbo dobimo rezultate. Predstavljajte si, kako zelo to olajša samo iskanje rezultatov. Recimo temu, da vračamo moč uporabnikom, analitikom …

Tretja stvar na dogodku bo v znamenju platforme ICP for data v kombinaciji z IBM-ovim Performance Serverjem. ICP omogoča zelo podobne stvari kot IIAS in ima prav tako poglobljene sposobnosti. Na enem mestu ima lahko integrirano zmožnost poročanja. Vse imamo na enem mestu, kar zelo pohitri proces in poenostavi delo.

Ko smo že pri poenostavljanju dela. Kako je z zahtevnostjo uporabe omenjenih rešitev? Takšni sistemi so lahko tudi zelo nepregledni, kar vodi v težave in dolgotrajne postopke, kjer izgubljamo dragoceni čas.

Mario: V svetu skladiščenja podatkov je to zagotovo ena enostavnejših rešitev. Izvedba sistema je fantastična. Pomembna razlika v primerjavi z nekimi drugimi rešitvami je v vzdrževanju, ki je potrebno za tak sistem. Nekatere druge platforme, s katerimi smo delali, so zahtevale 2 ali 3 zaposlene, ki so morali konstantno slediti nekaterim stvarem. Tu so operacije in naloge racionalizirane do te mere, da ni potrebe po preverjanju zadev s strani administratorja. Vedno je sicer treba kaj optimizirati, a je rešitev res enostavna.

Filip: Če se lahko navežem na Maria. Te rešitve, ki jih je omenil, so komplementarne. Z njimi je IBM ponudil odjemalcem veliko več možnosti, ponudil jim je vse mogoče rešitve: od zelo enostavnih operacij za shranjevanje podatkov do zelo kompleksnih rešitev. Prav tako jim je ponudil vso mogočo infrastrukturo. Tako da imajo odjemalci res več možnosti kot kadarkoli pred tem. Njihova izbira pa je odvisna od tega, kaj želijo in potrebujejo, kakšne težave želijo rešiti in kakšne bodo njihove potrebe v prihodnosti.

Lahko rečemo, da je to sistem, usmerjen v prihodnost?

Mario: Točno to. S temi rešitvami se odpirajo vrata za delo v prihodnosti. Sistem je namreč narejen tako, da lahko vse prenesete na Db2 Warehouse on Cloud. Če razmišljamo o poslovanju, pri katerem imamo veliko pretočnih podatkov, vzemimo za primer industrijo 4.0, to sistem zlahka zmore predelati na enostaven način. Zato ima v sebi že predvidene neke stvari, ki so v pomoč temu procesu. Tako ni samo klasičen sistem za skladiščenje podatkov, ampak je – odvisno od primera do primera, lahko veliko več. In tu je naša prednost, da lahko nudimo fleksibilnost, kar vsekakor je dodana vrednost. Lahko se pogovorimo z naročnikom, ga vprašamo, kaj potrebuje, kje je njegov fokus.

Za več o samih rešitvah, ki vam jih bosta še natančneje v živo predstavila Filip in Mario, si v koledarju zabeležite datum 24. oktober in pridite na IBM Analytics business breakfast dogodek, na katerem vsekakor ne smete manjkati.

Prijavite se na brezplačni dogodek IBM Analytics business breakfast, ki bo potekal 24. oktobra. Prijave na spletni strani https://see.techdata.com/IOLAP_Business_Breakfast in na andrej.pusljar@si.ibm.com

iOLAP in IBM:

-iOLAP s podjetjem IBM sodeluje že več kot 15 let, za seboj pa imajo že vrsto uspešnih migracij in implementacij

Veliko vlagajo v partnerstvo z IBM – želijo postati Premium partner do konca tega leta, trenutno pa so eni od sedmih IBM Global Elite poslovnih partnerjev

-Skupaj z IBM delajo na eni prvih implementacij IIAS in ICP4D sploh

iOLAP in Tech Data

-Partnerji od leta 2012

– od leta 2012 tudi ključni globalni distribucijski partner za IBM-ove portfelje Analytics, Cloud in Security


Prijavi napako v članku