Računalništvo, telefonija
05.03.2017 14:24

Deli z drugimi:

Share

IBM dobil patent za sporočilo o odsotnosti! Kaj to pomeni za vse nas?

Ekskluzivno pravico nad funkcionalnostjo »out-of-office« je pridobilo podjetje IBM.
Ekskluzivno pravico nad funkcionalnostjo »out-of-office« je pridobilo podjetje IBM.

Na spletni strani Računalniških novic pogosto zasledite zanimive novice o novih tehnologijah, zasnovah in zamislih, ki jih vodilna tehnološka podjetja poskušajo patentirati in si s tem zagotoviti prednost pred neposredno konkurenco. Med njimi je zelo dejavno tudi podjetje IBM, saj vloge za patente vlaga kot za stavo. Samo v lanskem letu je namreč v Združenih državah Amerike pridobilo kar 8.000 novih zaščitenih patentov.

Medtem ko so bili njegovi patenti vsaj doslej povezani le s tehnologijo na splošno, je najnovejši patent povezan, verjeti ali ne, z elektronskim sporočilom o odsotnosti oziroma funkcionalnost »out-of-office«. Podjetje IBM je na ameriški patentni urad vložilo zahtevo za patentiranje elektronskega sporočila o odsotnosti že leta 2010, ko je bilo nabiranje najrazličnejših tehnoloških in povezanih patentov na vrhuncu. Ameriški patentni urad je podjetju IBM dodelilo izključno lastništvo nad elektronskim sporočilom o odsotnosti kljub temu, da takšna sporočila že več let poznajo vsi pomembnejši odjemalci elektronske pošte.

Zaradi tega ne preseneča, da je celo fundacija EFF (Electronic Frontier Foundation) izrazila zaskrbljenost glede podelitve tega patenta. Čeprav je ameriški patentni urad podjetju IBM dodelil izključno pravico nad uporabo elektronskega sporočila o odsotnosti oziroma funkcionalnosti »out-of-office«, razlogov za skrb ni. Pri podjetju IBM so namreč zagotovili, da bodo ta patent predali v javno uporabo, kar pomeni, da bo vsem podjetjem na voljo brezplačno, brezplačno pa bo s tem posledično na voljo tudi nam. Upajmo le, da bo to ostalo tudi v prihodnje, saj si podjetje IBM lahko o tej odločitvi premisli kadarkoli.


Prijavi napako v članku